FlightRadar 24 er litt skremmende

Det hjelper alltid med litt bilder når en skal forstå hvor utrolig hektisk europeisk luftrom faktisk er.

PÅ VEI TIL OSLO: Med FlightRadar24.com kan du se hvor en rekke passasjerfly befinner seg akkurat nå, og du kan se hvor de skal. Her er et fly på vei mot Gardermoen (øverst til venstre i bildet).
PÅ VEI TIL OSLO: Med FlightRadar24.com kan du se hvor en rekke passasjerfly befinner seg akkurat nå, og du kan se hvor de skal. Her er et fly på vei mot Gardermoen (øverst til venstre i bildet). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en kjensgjerning at store tall er betraktelig enklere å forholde seg til hvis de illustreres med hverdagslige, konkrete eksempler. Hvis noen for eksempel sier at det norske statsbudsjettet har en samlet inntekt på rundt 1100 milliarder kroner, tenker du kanskje "jaha?". Hvis noen derimot følger opp med "det er nok penger til å kjøpe kroneis hver dag i 12.000 år" tenker du plutselig "jøss!".

Slik er det også med flytrafikken. Du vet at spesielt det amerikanske og europeiske luftrommet er stappfullt med fly, men det er ikke så lett å se det for seg likevel.

Med den strålende flynerdetjenesten FlightRadar24 blir det straks enklere å forstå nøyaktig hva europeiske flygeledere hver dag må forholde seg til.

Les også: Se hele verdens flytrafikk på video!

Nesten all flytrafikk

PÅ VEI: Et SAS-fly på vei fra Oslo Gardermoen til Bergen Flesland.
PÅ VEI: Et SAS-fly på vei fra Oslo Gardermoen til Bergen Flesland. Vis mer

Vi har tidligere skrevet om blant annet skandinaviske oversiktstjenester for flytrafikken, men denne varianten tar konseptet et steg videre. Den konsentrerer seg
som nevnt om Europa, men det er også mulig å plukke opp endel trafikk over for eksempel Nord-Amerika.

Med utgangspunkt i Google Maps dekker nettjenesten etter eget sigende flyten til rundt 90 prosent av flytrafikken i Europa, og gir en grafisk representasjon av hvilke fly som befinner seg hvor. Du kan klikke på hvert eneste fly du ser på kartet, og finne ut alt fra hastigheten og høyden det holder akkurat nå, til hvor det skal, hvor det kommer fra, hvilket selskap det tilhører, og hvilken flytype det dreier seg om.

Alt en i overkant entusiastisk fly-spotter behøver for å holde oversikten, med andre ord.

Men hvordan er det mulig?

Tjenesten er mulig på grunn av det automatiske ADS-B-posisjoneringssystemet. En rekke, men ikke alle, europeiske fly er allerede utstyrt med en slik transponder, som blant annet kringkaster flyposisjonen med en bestemt frekvens til bakkestasjoner, og til andre fly med ADS-B-system.

FlightRadar24 har tilgang til rundt 250 ADS-B-mottakere verden over, som så danner grunnlaget for den grafiske representasjonen en ser på nettstedet.

Ifølge tall fra Eurocontrol er det i løpet av et år nesten ti millioner fly i lufta i Europa, et tall som forventes å øke betraktelig de neste seks åra. Det ser naturligvis skremmende og kaotisk ut når nettsider som FlightRadar24 presser tusenvis av fly sammen på et tilsynelatende beskjedent område, men ADS-B-teknologien bidrar ikke bare til det morsomme lysbildeshowet for de som sitter foran dataskjermen - det er også ment som en ekstra sikkerhetsmekanisme gjennom for eksempel å sende ut advarsler hvis to eller flere fly befinner seg for nær hverandre i luftrommet.

Jada - det finnes en app

MED DEG OVERALT: Med både Android og iOS-app kan mobilbrukere sjekke hvilke fly som befinner seg hvor også når de er på farten.
MED DEG OVERALT: Med både Android og iOS-app kan mobilbrukere sjekke hvilke fly som befinner seg hvor også når de er på farten. Vis mer


Ingen nettjeneste uten en app, og FlightRadar24 er intet unntak. Det finnes gratis- og betalapper for både Android og iOS (iPhone, iPod Touch, iPad), og dermed kan du når som helst, hvor som helst kan sjekke hvilke fly som er i lufta akkurat nå.

En elegant vri på iPhone-appen (som vi har prøvd) er kameradelen. Du skal simpelthen kunne holde mobilen opp mot et fly du ser i lufta, og, gitt at det har ADS-B-utstyr, finne akkurat samme flight-informasjonen som på nettsida.

Hvis ikke dét er tidene sjekketriks, så vet ikke vi noe om sjekking.

Her finner du FlightRadar24.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer