Fly i jula 2018

Fly hjem til jul? Dette er den verste dagen

Og fredag 21. desember blir den travleste dagen på Gardermoen i jula. Sjekk Avinors råd.

KØ PÅ FLYPLASSEN? Fredag 21. desember blir den travleste dagen på Oslo lufthavn i jula. Siden det er mange som reiser med mye bagasje i jula, anbefaler Avinor at du beregner litt ekstra god tid om du skal ut å reise denne dagen. Foto: NTB scanpix
KØ PÅ FLYPLASSEN? Fredag 21. desember blir den travleste dagen på Oslo lufthavn i jula. Siden det er mange som reiser med mye bagasje i jula, anbefaler Avinor at du beregner litt ekstra god tid om du skal ut å reise denne dagen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss skal på reise i jula - det være seg til en av de mest populære utenlandsdestinasjonene eller innenlands.

Uansett hvor du skal, eller om du reiser fra eller til Gardermoen (Oslo lufthavn) i jula: Det er fredag som blir den travleste dagen på Norges hovedflyplass.

- Denne jula ser vi at trafikken er spredt utover mange dager, slik at det ikke blir så store trafikktopper som tidligere år. Fredag 21. desember blir den eneste virkelig trafikktunge dagen med nesten 100.000 reisende, sier kommunikasjonssjef på Oslo lufthavn, Joachim Westher Andersen.

Ifølge statistikkene, er det nesten like mange som vil ankomme flyplassen, dog med en liten overvekt av reisende fra Oslo lufthavn.

Avinor anbefaler deg som skal på reise i jula om å beregne litt bedre tid enn vanlig, da mange reiser med mye bagasje.

Fra onsdag 19. desember jobber trafikken seg oppover fra rundt 85.000 reisende, til cirka 90.000 torsdagen - og altså rundt 100.000 på fredag.

Nest etter fredag 21. desember er det 27., 28. og 30. desember som er de største reisedagene utover jula - men da er passasjertallet «kun» på rundt 75.000.

Ho ho ho

Kommer du litt ekstra tidlig til flyplassen, betyr det kanskje også at du får ekstra tid til å få med deg underholdningen; i løpet av tida nå inn mot jul, kan du være heldig å både møte nissen, få med deg en julekonsert eller to - og få «juleeffekter» til barna.

Tar du til og med på deg nisselua selv, kan du i perioden 20.-24. desember gå i en egen nissesluse gjennom sikkerhetskontrollen.

Og ja, det er kun deg med nisselue som kan passere - om dere ikke er en barnefamilie:

- Alle barnefamilier kan bruke slusen uansett, fordi de pyntede nisseslusene er familieslusene, men kommer tre voksne sammen og kun én har lue, er det den med lua som kommer gjennom. Målet er at så mange som mulig av de reisende skal ha på lua og bidra til en skikkelig ho-ho-ho-stemning på flyplassen, sier Andersen til Dinside.

Hvor pakker du julegavene?

Hvor du velger å pakke julegavene, vil kanskje avhenge av hva det er. Dersom det er kostbare ting, bør du selvsagt pakke det i håndbagasjen: Det er nemlig en maksgrense for hva reiseforsikringen dekker av verdier i innsjekket bagasje - og du får ikke dekket kostbare verdisaker som er sendt som innsjekket bagasje.

Pass også på at du ikke tar med deg ting som ikke er tillatt om bord i håndbagasjen. Det er kjedelig å bli fratatt julegavene allerede før de er åpnet.

- Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt fjerne deler av julegaven. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene, forklarer Andersen.

Aner du ikke hva det er i pakken fra tante Ulrikke, som du tenker å ta med deg dit du skal feire jul?

- Dette kan sjekkes inn, men hvis man er i tvil om verdien på innholdet eller lovligheten av innholdet, kan det vært lurt å sjekke hvilke rutiner de enkelte flyselskapene har, også angående forsikring, sier Andersen til Dinside.

Dersom du blir stoppet i sikkerhetskontrollen med ting du ikke får lov til å ta med deg videre, har du flere alternativer:

- Man kan ta det som ikke er lov å ha med tilbake gjennom sikkerhetskontrollen og sjekke det inn. Man kan gå ned til oppbevaringsboksene og legge det der, slik at man kan hente på retur. Eller så kan man postlegge gavene på flyplassen. Det er kiosker der med frimerkesalg, bokhandlere og postkasse. Man kan også frivillig gi fra seg gaven til kontrolløren, men det er opptil den reisende, sier Andersen.

Slik kan du kutte tiden i sikkerhetskontrollen

Husk at gaver med flytende innhold i mengder over 100 ml ikke er tillatt i håndbagasjen - eller andre væsker over 100 ml. Andre populære gaver, som spekematsett med kniver eller liknende, kommer heller ikke gjennom sikkerhetskontrollen.

Ifølge Andersen er det mye tid å spare i sikkerhetskontrollen om man ikke har med seg væske over væskegrensene, og om man er godt forberedt og oppdatert på reglene.

Mat er i utgangspunktet tillatt i håndbagasjen, men krem klassifiseres som flytende. Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske. Skarpe gjenstander er forbudt å ta med om bord.

Husk også at alt av metall skal fjernes fra kroppen og at PC, nettbrett, mobiltelefon og fotoutstyr skal ut av bagen ved passering.

Det kan også være lurt å bruke god emballasje og pakke inn julegaver som kan knuse, oppfordrer Avinor.

Du kan lese mer om hva som er greit og ikke greit å pakke i håndbagasje og i innsjekket bagasje her.

- Hvis alle forbereder seg litt før de kommer fram til skranken i sikkerhetskontrollen, kan det bidra til å korte ned kø-tiden, oppfordrer Andersen.

Lurt tidspunkt å komme til flyplassen på

Det er kanskje ikke aktuelt for deg akkurat nå, om du allerede har bestilt julas flybilletter, men det kan være verdt å tenke på seinere:

Antall reisende varierer fra dag til dag og tidspunkt på dagen. Fra klokka 6 om morgenen starter morgenrushet på Oslo lufthavn.

- Vi ser at det er en liten nedgang i trafikken midt på dagen. Det er en fin periode å komme til flyplassen. Det kan spare deg for tid og stress. Etter klokka 22 og fram mot midnatt er det også ganske rolig her på flyplassen, sier Andersen.

Om det ikke passer så godt med dine avreisetidspunkter denne jula, så kan du alltids bruke de ekstra timene du eventuelt får i loungen.

- En annet godt tips er å reise på lørdager. Det er en undervurdert reisedag om man ønsker å unngå de store trafikktoppene. Da faller passasjertallene med en tredjedel. Kan du planlegge reisen din til lørdager, er det et godt råd fra vår side, sier Andersen.

Gull fra arkivet: Vi festet kameraer på en koffert, for å se innsiden av det kompliserte bagasjesystemet på flyplassen! Se flere ferske reisesaker på http://www.dinside.no/reise/ Video: Per Ervland Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer