Billige flybilletter

Fly i sommer? Slik kan flyprisene bli

Enkelte strekninger kan bli ekstra billige, men generelt forventes det ikke et lavt prisnivå.

FIRE PUNKTER: Statsminister Erna Solberg (H) legger fram regjeringens gjenåpningsplan. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere europeiske land er i gang med å gjenåpne samfunnet, og onsdag la også den norske regjeringen frem sin gjenåpningsplan.

Ett av spørsmålene mange lurer på i den forbindelse, er hvordan mulighetene blir for å reise - og hvordan prisene på flybilletter blir - det være seg om man vil besøke slekt i Norge, eller dra på en etterlengtet sydentur. Som kjent gjelder UDs reiseråd frem til 15. mai - og enkelte spår at de forlenges ytterligere en måned.

I gjenåpningsplanen for Norge har regjeringen valgt å dele opp planen i fire trinn. Det første trinnet går på å reversere de nasjonale tiltakene som ble innført 25. mars, mens Erna Solberg allerede i trinn to vil innføre flere lettelser - blant annet der man ikke lenger blir frarådet å reise innenlands.

Hvor dyrt eller billig det blir å fly, kan avhenge av hvor du ønsker å fly, tror professor i transportøkonomi ved Høgskolen i Molde, Svein Bråthen.

Kan komme prisøkning internasjonalt

Amerikanske Nasdaq skriver at mens prisene har gått ned under pandemien, vil vaksinering og gjenåpning av samfunnet etter alt å dømme gi økte priser på flybilletter.

Samtidig tror ekspertene at billettprisene på internasjonale flyvninger ikke vil øke før i mai. Disse vil dessuten variere fra destinasjon til destinasjon avhengig av når de forskjellige landene slipper opp sine tiltak.

Professor Bråthen tror prisnivået internasjonalt vil avhenge av samtidighet i gjenåpning og betingelsene for å kunne reise, for eksempel mulige krav om vaksinepass.

- Det kan godt bli høyere priser fra Norge på kort/mellomlang sikt dersom ikke alle destinasjoner åpner. På lengre sikt kan vi anta at prisene kommer tilbake på tilsvarende nivå som før covid19, tror Bråthen, og legger til at selv om en del flyselskaper enten har gått konkurs eller har lagt om driften, så tar det erfaringsmessig kort tid før andre kommer inn.

Hva med innenlandsreisene?

Hvordan prisnivået på innenriksrutene blir, tror Bråthen avhenger av etterspørselen for å fly, og konkurransen på rutene.

- Hvis det går slik man håper, at samfunnet gradvis åpner igjen, så tror jeg at det ligger mye latent etterspørsel både for arbeidsrelaterte reiser og fritidsreiser. Jeg har i dette korte perspektivet ikke så stor tro på prisnedgang, isolert sett. Markedet vil nok være betalingsvillig, og dette vet flyselskapene, sier Bråthen.

Han sier videre at nye aktører som Wizzair og Flyr kan bidra til å holde prisene nede på de tyngste rutene. Wizzair flyr normalt 10 innenriksruter, mens Flyr, som håper å være på vingene i juni, skal starte med sju innenriksruter.

- Disse vil kunne bidra til å holde prisene nede der, men prisene på øvrige ruter vil kunne bli liggende på et høyere nivå, sier Bråthen til Dinside, og påpeker altså at man vil kunne få lave priser på enkeltruter dersom nye aktører skal forsøke å etablere seg.

Generelt vil innenlands prisnivå avhenge av flere faktorer, også hva som skjer internasjonalt, tror Bråthen.

En kombinasjon av usikkerhet, redusert etterspørsel etter forretningsreiser og et betalingsvillig fritidsreisemarkedet kan ifølge Bråthen gi et prisbilde som ikke er spesielt annerledes.

Prisnivået i Europa

Også på reiser fra Norge til andre europeiske land, tror Bråthen at nye aktører kan presse ned prisnivået på enkelte strekninger, men at det generelle prisnivået vil gå opp.

- Det er grunn til å anta at høy reiselyst i fritidsmarkedet og relativt mye penger blant folk ikke taler for en generell prisnedgang i sommer. Det kan også være at noe høyere priser i kombinasjon med gunstige avbestillingsvilkår kan bli et sannsynlig utfall, fordi det er grunn til å anta at covid-relatert usikkerhet fortsatt vil være til stede i sommermånedene. Vi vet ennå ikke hvordan denne sommeren kommer til å arte seg, understreker Bråthen.

Har vært prisstigninger

Ole Stouby, administrerende direktør for prissammenligningssiden travelmarket.no, sier til Dinside at det har vært prisstigninger på en del destinasjoner i Europa.

- Destinasjoner hvor det fortsatt har vært direkte flyavganger har vært noenlunde det samme. Det er destinasjoner hvor man har fjernet direkteavgangene, at det har vært en stigning i pris, fordi etterspørselen ar vært utrolig lav, sier Stouby til Dinside.

Han mener det er naturlig at prisene har gått noe opp siden veldig mye kapasitet er tatt bort fra markedet.

- Men flyprisene vil falle igen når flyselskapene igjen setter mer kapasitet fra sommeren, tror Stouby, som regner med et normalt prisnivå på sommerreiser.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer