Flybilletter

Flyanalytiker: - Fjern dette gebyret

Prisen på billettendring går fort over 600 kroner, men en annen løsning kan lønne seg hvis du ikke kan reise som planlagt likevel.

KARANTENE: Monica og Helene Møhncke sier at de vil gå i karantene uavhengig om flyet lander før eller etter midnatt. Video/Reporter: Ingvild Tvervaag Vis mer
Publisert

Tre amerikanske flyselskap har i løpet av kort tid kuttet ut gebyret passasjerer tidligere har måttet betale for å endre billetten sin:

Da United Airlines mandag gikk ut med nyheten om at de ville fjerne gebyret for å booke om flybilletter på amerikanske innenriksreiser, tok det ikke mange timene før konkurrentene American Airlines og Delta Air Lines gjorde et samme, skriver Flysmart24.no.

Nederst i saken får du et sparesmart tips som kan gjøre ombookingen billigere enn med gebyret!

- Gjør som amerikanerne

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir oppfordrer SAS og Norwegian til å se til Amerika og gjøre det samme, nemlig å fjerne ombookingsgebyret én gang for alle:

- Det gir fleksibilitet og forutsigbarhet for kunden, og kan være med på å drive opp etterspørselen. I første omgang tror jeg dette bør testes ut innenlands og eventuelt på interskandinaviske ruter, sier Elnæs til Flysmart24.

OSLO LUFTHAVN: Foreløpig er over 600 flyvninger kansellert og det skaper hodebry for mange reisende. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Amanda Walnum Vis mer

Gjeninnfører gebyret

Da coronaviruset herjet som verst og vi så massiv kansellering av flyvninger og permittertinger av ansatte i luftfartsbransjen, åpnet både SAS og Norwegian for gebyrfri billettendring.

Men, nå er de i ferd med å endre tilbake:

- Gjennom corona-perioden har vi gjennomført flere tiltak for å sikre de reisende større fleksibilitet, blant annet gratis ombooking og endring av reise med en voucher. Nå er vi i ferd med å endre tilbake til våre normale billettregler, men viderefører voucheren for internasjonale flyvninger, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til Flysmart24.

- Du kan for øvrig booke om gratis med alle SAS Plus-billettyper hvis du bestiller reise innen 30. september 2020, legger han til.

Norwegian har foreløpig ikke besvart våre henvendelser om saken, men til Dagens Næringsliv har de avvist at de vil fjerne gebyret for å booke om billetter.

Så mye koster ombooking

Dinside har sjekket hvor mye det koster å booke om flybillettene hos SAS og Norwegian hvis du gjør det selv (får du hjelp av kundeservice, kan det komme et servicegebyr på toppen):

  • Hos SAS starter ombookingsgebyret på 600 kroner for innenlandsreiser, og koster billetten du vil booke om til mer enn den du hadde opprinnelig, må du betale mellomlegget i tillegg.
  • Norwegian tar et ombookingsgebyr på 650 kroner pluss eventuell prisdifferanse på billetten for innenriksflyvninger.

Men, du kan gjøre det billigere!

Før du «kryper til korset» og booker om flybilletten din med et gebyr på 600 kroner, sjekk om dette alternativet kan gi deg et kjekkere regnestykke:

  • Det er nemlig slik at selv om du ikke har en refunderbar flybillett, får du refundert de myndighetspålagte skattene og avgiftene hvis du avbestiller, og dette kan utgjøre mer enn halve billettprisen.
  • Så, la oss ta et eksempel fra det virkelige liv. Undertegnede har tidligere kjøpt en flybillett til 797 kroner, men kunne ikke reise som planlagt likevel.
  • Dersom undertegnede velger å booke om og betale gebyret - i dette tilfellet 600 kroner - og den nye reisen koster det samme, vil reisen altså koste 600 kroner mer enn opprinnelig.
  • Men, hvis undertegnede avbestiller reisen, får hun 423 kroner i skatter og avgifter tilbakebetalt selv om billetten er såkalt ikke-refunderbar.
  • Å bestille en ny billett til samme pris vil dermed koster da kun 374 kroner hvis vi tar med det refunderte beløpet i prisen. Det er 226 kroner mindre enn om undertegnede hadde gått veien via ombookingsgebyr.

Forbrukervennlig amerika-grep

Forbrukerrådet synes initiativet fra USA er veldig godt for forbrukerne, men flyselskapene har ingen plikt til å fjerne gebyret.

- Når det kommer til endringsmuligheter på flybilletter, er ikke dette noe du har krav på, med mindre det følger av billett-typen. Flyselskapene kan altså operere med ombookingsgebyrer, så lenge dette følger av avtalen med kunden, sier jurist Caroline Skarderud til Dinside.

Hun understreker likevel, som eksempelet vårt over viser, at hvis gebyret er høyt, bør du sjekke hvor mye du eventuelt kan spare på å få refundert skattene og avgiftene ved avbestilling, og deretter bestille ny billett.

Du kan jo til og med være så heldig å finne en billett som koster mindre enn din opprinnelige en annen dag, og da sparer du enda mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer