Flyreiser

Flybilletten gir deg tusenlapper

Dette kan du gjøre hvis flyet er helt fullt.

FULLT ELLER IKKE FULLT? Noen ganger blir flyet så fullt at ikke alle med billett får plass. Da kan du tjene tusenvis av kroner. Foto: Odd Roar Lange
FULLT ELLER IKKE FULLT? Noen ganger blir flyet så fullt at ikke alle med billett får plass. Da kan du tjene tusenvis av kroner. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut og reise med fly i jule- eller nyttårshelga? Da må du forberede deg på hektiske dager på flyplassen, risiko for lange køer - og at du kanskje ikke får plass i flyet selv om du har gyldig billett.

For etter pandemien har det blitt færre fly i lufta, og flere opplever at flyene fylles til siste sete. Dette kan skape trøbbel for julereisende.

Opp med armlenet: De to armlenene til midtsetet er lett å løfte opp. Men visste du at det også er mulig å åpne det som går ut mot midtgangen? Video: Bim Zachrisson Totland Vis mer

Flyselskapet har nemlig rett til å nekte deg å bli med på grunn av overbooking.

Hva er årsaken til at det er flere passasjerer enn seter i flyet?

Nytt fly - færre seter

Flyselskapene vet av erfaring av et antall passasjerer ikke dukker opp ved nesten hver eneste flyavgang.

Dette gjelder særlig fullprisreisende som har booket plass ved flere ulike flyavganger for sikkerhets skyld, men som bare benytter én av billettene de har. Eller har de ombestemt seg og skal ikke reise i det hele tatt.

- Å fly med tomme seter er dårlig for både økonomi og miljø. Da det som oftest er et par passasjerer som ikke dukker opp til en flyging – enten på grunn av sykdom eller andre årsaker – så foretar flyselskaper et kontrollert, svært begrenset oversalg av billetter.

- Dette er normalt sett ikke et problem, og frigjør flyseter som ellers ville stått tomme ved avgang. Beregningene er basert på historiske data og bruker å være treffsikre, sier pressesjef Tonje Sund i SAS til DinSide.

En annen årsak til overbooking kan være at flyselskapet i siste liten må sette inn et annet fly enn det de har planlagt for på den aktuelle ruten.

Å sette inn ett erstatningsfly er aktuelt ved for eksempel en forsinkelse, eller om det er behov for teknisk arbeide på det oppsatte flyet. Erstatningsflyet kan ha færre seter enn det flyet som opprinnelig var oppført, og dermed har de en situasjon med overbooking.

Du kan få tusenlapper

Flyselskapet har altså rett til å nekte deg ombordstigning, men ikke uten at du får økonomisk kompensasjon og assistanse.

Lengden på reisen din er med på å bestemme rettighetene dine.

Aller først: Ingen skal bli nektet adgang ved overbooking uten at flyselskapet først har spurt om det er noen som mot betaling frivillig vil avstå fra sin plass.

Du kan be om mer

Her er det ikke uvanlig at de først kommer med et konkret tilbud om et visst beløp, men husk at det er mulig å forhandle dette beløpet høyere. Dette fungerer naturligvis best dersom det er få frivillige som melder seg.

- Dersom en overbooking har funnet sted spør vi først om noen frivillig ønsker å ta en annen avgang. For de som ønsker dette gjør vi en avtale som omhandler kompensasjon og ny avreisetid.

Vi arbeider hele tiden for å skape gode kundeopplevelser, og det gjelder også i situasjoner der uforutsette hendelser påvirker det planlagte programmet, sier Eline Hyggen Skari, senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, til DinSide.

NORWEGIAN SVARER: Eline Hyggen Skari som er senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian.
NORWEGIAN SVARER: Eline Hyggen Skari som er senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian. Vis mer

- Det kan likevel skje at man står i en situasjon med overbooking, og da vil man annonsere dette over høyttaleren ved gaten og alltid spørre først om noen ønsker å gi fra seg plassen frivillig mot avtalt kompensasjon. Mange opplever dette som et attraktivt tilbud, og som oftest løser det seg raskt, sier Sund i SAS.

Dersom du melder deg som frivillig, har du, i tillegg til avtalt kompensasjon, også rett til ombooking og/eller tilbakebetaling av billetten.

Disse kan slippe unna

Dersom det ikke melder seg noen frivillige, kan en av passasjerene nektes ombordstigning mot sin vilje, men ikke alle passasjerer har like stor risiko for å miste flysetet sitt.

- Vi har en prioriteringsliste for å sikre at vi verner om passasjerer med spesielle behov, som for eksempel rullestolbrukere, barn som reiser alene og passasjerer som reiser med spedbarn, sier Skari og legger til.

- Kunder som her nevnt vil dermed blir blokket ut av systemet ved en eventuell overbooking.

De fleste flyselskapene ønsker også å skjerme familier som har sjekket inn sammen, fullprisbetalende og passasjerer med lojalitetskort i klasser som platina, gull og liknende.

- Løser det seg ikke ved at noen «rekker opp hånda», så har flyselskapet rett til å peke ut passasjerer som må vente på neste fly. Skulle det skje, så er det etter gitte kriterier og vi vil skjerme blant annet barn, funksjonshemmede, eldre, reisende med videreforbindelse, og som har behov for å komme fram til gitte tidspunkt. Dette for å minimere konsekvensen for de reisende, forklarer Sund.

Hvor mye kan du kreve?

Du har rett til en økonomisk kompensasjon etter standardiserte satser. Denne kompensasjonen har du krav på uavhengig av om du har lidd noe økonomisk tap, og den skal utbetales umiddelbart ved henvendelse til flyselskapet, forteller Forbrukerrådet.

Krav til forpleining

Hvis du nektes ombordstigning og velger ombooking, har du rett til forpleining som står i rimelig forhold til ventetida fram til du får reist.

Med rimelig menes ikke billig, men du skal heller ikke regne med å få dekket en treretters middag og en flaske vin.

Dersom du må overnatte til neste dag, skal flyselskapet dekke hotellopphold og reise til og fra hotellet.

Har du lidd økonomisk tap?

Dersom du blir nektet ombordstigning og får et dokumentert økonomisk tap som er større enn den standardiserte kompensasjonen, kan du også kreve erstatning for dette.

Dette forutsetter at årsaken til overbookingen ligger innenfor flyselskapets kontroll.

I tillegg må det påførte økonomiske tapet være en sannsynlig følge av overbookingen.

- Vår erfaring er at dette pleier å løse seg veldig fint gjennom samarbeid og dialog ved gaten, avslutter Sund.

Frivillig avtale

Beløpene du har krav på gjelder dersom du ikke har frivillig gitt avkall på plassen din, men det er ingenting som hindrer deg i å forsøke å inngå en avtale med flyselskapet.

Da er det den avtalte kompensasjon mellom deg og flyselskapet som utgjør den endelige erstatningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer