Flybilletten som blir 512 prosent dyrere

Flybilletter til 39 kroner. Virker det for godt til å være sant? Da er det som oftest det.

Ryanairsjef Michael O'Leary elsker ekstrakostnader. Foto: Per Erveland
Ryanairsjef Michael O'Leary elsker ekstrakostnader. Foto: Per Erveland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har fått med seg at flere flyselskaper har ekstrakostnader som legges til etter at du har trykket deg inn for å bestille billetten. Vi har sjekket hvor stor den prosentvise økningen er når tilleggskostnadene er lagt til. Resultatet? Tilleggskostnadene kan øke prisen med opptil hele 512 prosent!

Sørg derfor for å gå nøye gjennom bestillingen før du betaler for turen. Er billetten i utgangspunktet veldig billig, så tenkt på at tilleggskostnadene ofte så dyre at billettprisen dobler seg. Derfor er det viktig at du også sjekker andre flyselskap, siden du kan komme til å finne en billigere flybillett hos en konkurrent når du ser på totalkostnaden for flyreisen.

Husk også at lokkeprisene gjelder en enveis billett, og som oftest er returbilletten dyrere. Har du bestilt en billig flybillett til destinasjonen kan det være du må betale fullpris hjem igjen. Du kan også oppleve at flybilletten gjelder på det siste flyet til destinasjonen i sesongen. Så pass på at du kommer deg hjem igjen med et annet selskap.

Skiller seg ut

Spesielt Ryanair skiller seg ut ved å legge til over det femdobbelte beløpet etter at du har trykket deg inn på billetten du kunne tenke deg. Det varierer hva som er inkludert og ikke på hver enkelt billett, men som oftest er ikke skatter og avgifter, bagasje utenom håndbagasje og bestilling av flybilletten inkludert. Du trekkes også for å betale med kredittkort så lenge det ikke er et Mastercard Prepaid-kort, som ble gratis fra 1. januar i år. I 2009 anslo den britiske avisen Telegraph.co.uk at Ryanair ville tjene omkring 6,5 milliarder kroner på tilleggskostnadene alene.

Ryanair et av selskapene som også tar betalt for bagasje ved siden av flybilletten. Hvis du skal ha med deg en koffert ved siden av håndbagasjen, koster det deg 150 kroner, og dette gjelder per person. Hvis du derimot skal ha med deg to kofferter vil det koste deg 500 kroner. De tredobler altså beløpet hvis du skal ha med deg en ekstra koffert. Dette er en stor forskjell fra SAS som ikke tar noe ekstra for bagasje, og Norwegian som tar 55 kroner i gebyr per kolli.

Mener Ryanair bryter loven

I november 2009 holdt Forbrukerombudet en pressekonferanse om dette, og hvordan flyselskapene villeder kundene ved ikke å inkludere blant annet skatter og avgifter i prisen på billettene.

Tidligere i 2009 sendte også Forbrukerombudet en oppfordring spesielt til irske forbrukermyndigheter om å ta opp en rekke lovbrudd som de mener Ryanair har begått.

Forbrukerombudet mener selskapet reklamerer med store mengder billige flybilletter som er mangelfulle på prisinformasjonen, ettersom de ikke inkluderer ikke en lang rekke tilleggskostnader som dukker opp etterpå.

- Er ekstrakostnadene uunngåelig må de inkluderes i billettprisen. Ryanair tar betalt uansett hvordan innsjekkingen skjer, enten det gjøres på nett eller på flyplassen. Da må disse kostnadene inngå i alle prismarkedsføringer, sier seksjonssjef, Jo Gjedrem, i Forbrukerombudet, på nettsidene deres.

Prisforskjeller

Vi har sjekket den originale prisen på flyreisen, og deretter sett etter hvor mye som blir lagt til ettersom du går videre i bestillingen.

Norwegian:

Norwegian har ikke store tillegg, men de har noen som ved veldig billige billetter kan nesten doble prisen. Hvis du vil velge hvor du skal sitte i flyet, må du betale ekstra for dette. Vi har tatt med eksempler på totalpris både med og uten setereservasjon.

Norge/Gardermoen – Nederland/Amsterdam
   
Opprinnelig pris 499 kr
En innsjekket kolliTillegg:55 kr
Ny pris 554 kr
Prosentvekst 11 %
   
Ved valg av setereservasjonTillegg:50 kr
Ny pris 604
Prosentvekst 21 %
Prisene er innhentet fra Norwegian.no


Norge/Gardermoen – England/London
   
Opprinnelig pris 199 kr
Gebyr på bagasjeTillegg:55 kr
Ny pris 254
Prosentvekst 27,6 %
   
Ved valg av setereservasjonTillegg:50 kr
Ny pris 304 kr
Prosentvekst 52%
Prisene er innhentet fra Norwegian.no


Ryanair:

Ryanair er blant verstingene når det gjelder og legge til kostnader etter du har gått inn på flybillettene.

Norge/Rygge – England/ London
   
Opprinnelig pris 39 kr
En innsjekket kolliTillegg:150 kr
Betaling med kredittkortTillegg:50 kr
Ny pris 239 kr
Prosentvekst 513 %
Prisene er innhentet fra Ryanair.comEnkelte av de billigste billettene, som denne, gir deg gratis bestillingsavgift (som de kaller avgift for online check-in).

Norge/Rygge – Riga/Latvia
   
Opprinnelig pris 89 kr.
En innsjekket kolliTillegg:150 kr.
Bestillingsavgift (online check-in)Tillegg:50 kr.
Betaling med kredittkortTillegg:50 kr.
Ny pris 339 kr.
Prosentvekst 281 %
Prisene er innhentet fra Ryanair.com


Norge/Rygge – Spania/Mallorca
   
Opprinnelig pris 349 kr
Skatter og avgifterTillegg:138 kr
En innsjekket kolliTillegg:150 kr
Bestillingsavgift (online check-in)Tillegg:50 kr
Betaling med kredittkortTillegg:50 kr
Ny pris 737 kr
Prosentvekst 111,2 %
Prisene er innhentet fra Ryanair.com


Du har også mulighet til å kunne velge priority booarding på Ryanair. Vi har ikke tatt med dette ettersom du ikke får tildelt sete først, men får kun gå ombord i flyet før de andre passasjerene, så sant ikke alle andre har bestilt dette også..

SAS:

SAS er selskapet som kommer best ut. De opplyser som regel alltid om hele beløpet og har kun et lite tillegg innen servicehonorar.

Norge/Gardermoen – England/ London
   
Opprinnelig pris 666 kr
ServicehonorarTillegg:25 kr
Ny pris 691 kr
Prosentvekst: 3,8 %
Prisene er innhentet fra SAS.no


Norge/Gardermoen – Nederland/Amsterdam
   
Opprinnelig pris 516 kr
ServicehonorarTillegg:25 kr
Ny pris 541 kr
Prosentvekst 4,8 %
Prisene er innhentet fra SAS.no


merk: I undersøkelsen har vi gått ut i fra at passasjeren skal reise én vei, og har med seg en kolli på 15 kilo ved siden av håndbagasjen. Passasjeren bestiller flyreisen over internett, og betaler med et av de vanlige kredittkortene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer