De fleste har fått med seg at flere flyselskaper har ekstrakostnader som legges til etter at du har trykket deg inn for å bestille billetten. Vi har sjekket hvor stor den prosentvise økningen er når tilleggskostnadene er lagt til. Resultatet? Tilleggskostnadene kan øke prisen med opptil hele 512 prosent!
Sørg derfor for å gå nøye gjennom bestillingen før du betaler for turen. Er billetten i utgangspunktet veldig billig, så tenkt på at tilleggskostnadene ofte så dyre at billettprisen dobler seg. Derfor er det viktig at du også sjekker andre flyselskap, siden du kan komme til å finne en billigere flybillett hos en konkurrent når du ser på totalkostnaden for flyreisen.
Husk også at lokkeprisene gjelder en enveis billett, og som oftest er returbilletten dyrere. Har du bestilt en billig flybillett til destinasjonen kan det være du må betale fullpris hjem igjen. Du kan også oppleve at flybilletten gjelder på det siste flyet til destinasjonen i sesongen. Så pass på at du kommer deg hjem igjen med et annet selskap.
Skiller seg ut
Spesielt Ryanair skiller seg ut ved å legge til over det femdobbelte beløpet etter at du har trykket deg inn på billetten du kunne tenke deg. Det varierer hva som er inkludert og ikke på hver enkelt billett, men som oftest er ikke skatter og avgifter, bagasje utenom håndbagasje og bestilling av flybilletten inkludert. Du trekkes også for å betale med kredittkort så lenge det ikke er et Mastercard Prepaid-kort, som ble gratis fra 1. januar i år. I 2009 anslo den britiske avisen Telegraph.co.uk at Ryanair ville tjene omkring 6,5 milliarder kroner på tilleggskostnadene alene.
Ryanair et av selskapene som også tar betalt for bagasje ved siden av flybilletten. Hvis du skal ha med deg en koffert ved siden av håndbagasjen, koster det deg 150 kroner, og dette gjelder per person. Hvis du derimot skal ha med deg to kofferter vil det koste deg 500 kroner. De tredobler altså beløpet hvis du skal ha med deg en ekstra koffert. Dette er en stor forskjell fra SAS som ikke tar noe ekstra for bagasje, og Norwegian som tar 55 kroner i gebyr per kolli.
Mener Ryanair bryter loven
I november 2009 holdt Forbrukerombudet en pressekonferanse om dette, og hvordan flyselskapene villeder kundene ved ikke å inkludere blant annet skatter og avgifter i prisen på billettene.
Tidligere i 2009 sendte også Forbrukerombudet en oppfordring spesielt til irske forbrukermyndigheter om å ta opp en rekke lovbrudd som de mener Ryanair har begått.
Forbrukerombudet mener selskapet reklamerer med store mengder billige flybilletter som er mangelfulle på prisinformasjonen, ettersom de ikke inkluderer ikke en lang rekke tilleggskostnader som dukker opp etterpå.
- Er ekstrakostnadene uunngåelig må de inkluderes i billettprisen. Ryanair tar betalt uansett hvordan innsjekkingen skjer, enten det gjøres på nett eller på flyplassen. Da må disse kostnadene inngå i alle prismarkedsføringer, sier seksjonssjef, Jo Gjedrem, i Forbrukerombudet, på nettsidene deres.
Prisforskjeller
Vi har sjekket den originale prisen på flyreisen, og deretter sett etter hvor mye som blir lagt til ettersom du går videre i bestillingen.
Norwegian:
Norwegian har ikke store tillegg, men de har noen som ved veldig billige billetter kan nesten doble prisen. Hvis du vil velge hvor du skal sitte i flyet, må du betale ekstra for dette. Vi har tatt med eksempler på totalpris både med og uten setereservasjon.
Ryanair:
Ryanair er blant verstingene når det gjelder og legge til kostnader etter du har gått inn på flybillettene.
Enkelte av de billigste billettene, som denne, gir deg gratis bestillingsavgift (som de kaller avgift for online check-in).
Du har også mulighet til å kunne velge priority booarding på Ryanair. Vi har ikke tatt med dette ettersom du ikke får tildelt sete først, men får kun gå ombord i flyet før de andre passasjerene, så sant ikke alle andre har bestilt dette også..
SAS:
SAS er selskapet som kommer best ut. De opplyser som regel alltid om hele beløpet og har kun et lite tillegg innen servicehonorar.
merk: I undersøkelsen har vi gått ut i fra at passasjeren skal reise én vei, og har med seg en kolli på 15 kilo ved siden av håndbagasjen. Passasjeren bestiller flyreisen over internett, og betaler med et av de vanlige kredittkortene.