Flyenes underholdningssystemer utgjør risiko

Slår alarm om faren for kortslutninger og branntilløp.

Får tiden til å fly, men er det trygt? Foto: Thaiair
Får tiden til å fly, men er det trygt? Foto: Thaiair Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Personlige underholdningssystemer til hvert sete slår an hos flypassasjerene. Det er jo nesten gøy å fly lange strekninger når du vet at du kan slå ihjel tiden med å se filmer, tv-programmer eller høre på musikk.

Men, nå stilles det spørsmålstegn ved om ikke underholdningssystemene svekker flysikkerheten. I en omfattende artikkel i USA Today går det frem at det er rapportert en rekke tilfeller der elektronikken til underholdningssystemene overopphetes, kortslutter og skaper potensielt farlige situasjoner.

I løpet av de siste ti årene er det rapportert nesten 400 tilfeller der underholdningssystemene har skapt problemer, vanligvis på grunn av sterk varmeutvikling og røyklukt i kabinen. Det kommer frem etter at USA Today har undersøkt statistikk fra amerikanske Federal Aviation Administration (FAA). 400 tilfeller virker kanskje ikke som all verden på ti år, men i de verste tilfellene har røyk fra systemene tvunget piloter til å nødlande.

USA Today har også gått gjennom innrapporterte tilfeller til NASAs frivillige Aviation Safety Reporting System. Der fant de blant annet at på en flyvning med et Boeing 757-fly i mai 2008, utviklet det seg så mye røyk i kabinen at oksygenmaskene måtte frem. Kapteinen foretok en nødlanding som han selv synes var vrien, da han måtte ha på seg maske og cockpiten var full av røyk. Etter landingen fant brannvesenet ledninger som hadde smeltet sammen til en klump.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.