Flyplass-kaos:

Flykaos: - Skeiv start på ferien

Per Sandberg og sønnen skal til Málaga på ferie. Starten på turen ble ikke helt som planlagt.

VENTER: Når Dagbladet snakker med Per Sandberg venter han på å få gå om bord i flyet, som etter planen skal gå rundt en time etter. Med de opprinnelige billettene skulle han allerede ha vært på plass i feriehuset. Foto: Privat
VENTER: Når Dagbladet snakker med Per Sandberg venter han på å få gå om bord i flyet, som etter planen skal gå rundt en time etter. Med de opprinnelige billettene skulle han allerede ha vært på plass i feriehuset. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Som en konsekvens av streik og personalmangel er det kaos på flere flyplasser i Europa, og mange har fått reisene sine spolert den siste tida. En av dem som har måttet legge om planene er tidligere Frp-politiker Per Sandberg.

Dagbladet snakker med ham over telefon, mens han venter på å få gå om bord i flyet på Gardermoen. Egentlig skulle han og sønnen ha vært på plass i Spania allerede.

- Jeg håper bare at flyet går, sier han sarkastisk.

- Må på rundreise

De hadde i utgangspunktet direktefly fra Oslo til Málaga sammen fredag morgen. Torsdag, dagen før reisen, måtte planene imidlertid legges om.

- Jeg har måttet sende gutten på rundreise i Europa. Han er 16 år, og får en nesten 13 timers reise gjennom forskjellige destinasjoner. Han skal innom Barcelona og Mallorca, sier Sandberg til Dagbladet.

Nettavisen omtalte saken først.

Billettene ble ifølge Sandberg bestilt sammen, men reiseruta ble altså forskjellig for de to. Selv belager han seg på en mellomlanding i Paris, hvor han må vente i sju timer før han får reise videre.

Rundt midnatt fredag regner den tidligere politikeren med at han er på plass i Málaga.

Overnatta i bobil

Som en følge av reisekaoset var de forberedt på at det kunne komme endringer. Men at de skulle komme dagen før, og bli så store, hadde de ikke sett for seg.

- Vi forberedte oss litt. Sønnen min kom fra nord i går, vi kjørte bobil til Gardermoen og sov i den. Vi ventet på nye endringer.

- Var dere forberedt på at reisa skulle bli så lang, og at dere skulle få forskjellige reiseruter?

- Nei. Det ble en skeiv start på ferien. Det er sikkert de som får verre ting, med fullstendige kanselleringer og store deler av ferien ødelagt, og kanskje heller ikke har krav på erstatning. Jeg er rimelig sikker på at vi ikke er dem som er verst stilt.

- De får ingen sympati

Om streiken mener Sandberg at prinsippet i seg selv blir ødelagt. Både når det kommer til hvordan det går utover befolkningen som en tredjepart, men også når det kommer til den økonomiske situasjonen verden befinner seg i.

- Streik som våpen blir ødelagt, de får ingen sympati når en tredjepart blir så lidende som man ser nå. Det er mye frustrasjon, delvis ødelagte feriereiser men det går også utover folk økonomisk, sier han og legger til:

- Flyselskap og flyplasser har vært gjennom to tøffe år, og har hatt store økonomiske utfordringer. Når man velger å streike som nå, befinner man seg på en annen planet. De tar ikke ansvar.

- Alle sliter

Han har forståelse for valg av tidspunkt for partene, men synes likevel at man burde ta større hensyn.

- Det er klart at dette burde de ha tatt i andre sammenhenger. Ikke når økonomien kneler i utgangspunktet.

Rekrutteringsmangelen, som har blitt brukt som et argument i forhandlingene, mener Sandberg at ikke er spesielt for flybransjen.

- Det kan samtlige si. Byggebransjen, anleggsbransjen, handel, service. Alle sliter med rekruttering, sier han, som selv driver bar i Halden.

Siden søndag har flyteknikerne vært i streik. Tirsdag kveld varslet NHO Luftfart lockout, som betyr at flyteknikere som ikke allerede er i streik, ikke kan gå på jobb.

Begge parter, Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og NHO, har gått hardt ut mot hverandre i full offentlighet. Kjernen i striden er at flyteknikerne ønsker seg et kronetillegg på 60 kroner i timen. NHO mener de må nøye seg med fire kroner, som samsvarer med frontfagsoppgjøret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer