Flypassasjerer etterlot 15.560 flasker

Sjekk hvor mye alkohol, kosmetikk og restavfall som ble fratatt på Oslo Lufthavn i 2011.

RETT I SØPLA: I fjor ble det samlet inn 15.560 flasker med alkohol i sikkerhetskontrollen på OSL.   Foto: Colourbox.com
RETT I SØPLA: I fjor ble det samlet inn 15.560 flasker med alkohol i sikkerhetskontrollen på OSL. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden 6. november 2006 har det vært forbudt for flypassasjerer å ta med seg flytende væske av større kvanta i håndbagasjen. Kun små mengder væske kan etter reglene medbringes om bord.

Men fortsatt er det mange som glemmer seg, og bare på Gardermoen inndras 25-40 flasker alkoholholdig drikke i sikkerhetskontrollen hver dag.

Dette ble inndratt

I 2010 ble det registrert 939 kilo kosmetikk som ikke fikk bli med flypassasjeren på Gardermoen.

– Dette ble nesten halvert i 2011 med 483 kilo, opplyser Jo Kobro, informasjonssjef på OSL, til DinSide.

100 ML-REGEL:483 kilo kosmetikk fikk ikke lov til å bli med på flyreisen i fjor.  Foto: Per Ervland
100 ML-REGEL:483 kilo kosmetikk fikk ikke lov til å bli med på flyreisen i fjor. Foto: Per Ervland Vis mer


Kategorien «kosmetikk» omfatter blant annet flytende parfyme, lipgloss, roll-on deodoranter, håndkremer, hårspray og barberskum.

– Restavfall har hatt en vekst fra 2010 til 2011. Året før var det 6,5 tonn, mens i fjor var det 8,5 tonn, forteller informasjonssjefen.

Restavfall omfatter blant annet juicekartonger, dusjsåpe og brusflasker.

Les også: Glemmer væskeforbudet fem år etter

15.560 flasker alkohol

Totalt i fjor ble det samlet inn 15.560 flasker med alkohol i sikkerhetskontrollen på OSL.

– Det utgjør 1.300 flasker i snitt per måned, og tilsvarer rundt 40 per dag. Dette er ganske stabilt i forhold til året før. Det har holdt seg slik i noen år nå, sier Kobro.

Det er en mager trøst, men danskene er visstnok heller ikke noe bedre. Politiken.dk melder om at glemske passasjerer etterlot 17.000 flasker vin og sprit på Kastrup i løpet av 2011. Det viser nye tall fra sikkerhetskontrollen i København Lufthavn.

Når det gjelder restavfall, ligger Kastrup dårligere an enn OSL.

Slik er væskeregelen

Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med flytende væske i håndbagasjen, men det er likevel åpnet for å ta med små mengder væske.

Her er unntakene:
  • Væske må være i beholdere på inntil 100 milliliter hver. Beholdere som rommer mer enn 100 ml kastes uavhengig av hvor mye væske de inneholder.
  • Beholderne er plassert i en gjennomsiktig, gjenlukkbar plastpose med kapasitet på høyst en liter.
  • Eksempler på væske: vann, brus, vin, smørepålegg, gelè, krem, deodorant, parfyme, lipgloss, mascara, tannkrem, barberskum, spraybokser, lighter og gjenstander med lignende konsistenser.


– Det er grotesk at det stadig blir inndratt 106 tonn vannflasker, sjampo, juice og den slags. Det er sløsing med ressurser, både for passasjerene som har kjøpt flasken før sikkerhetskontrollen, som deretter kjøper en ny på den andre siden. Men det er også sløseri, når vi hvert år må ødelegge mer enn 100 tonn, sier Søren Hedegaard Nielsen, pressesjef i Københavns Lufthavn, til avisen.

Bryr seg ikke: Én av fire har smuglet med seg væske

Lettere om ett år

Om litt over ett år kommer det endringer innenfor væskereglementet. Det er nemlig bestemt at flytende væske som tas med i håndbagasjen skal skannes, for å forsikre seg mot at passasjerer tar med flytende eksplosiver.

Ifølge regelverket skal det fra 29. april 2013 være mulig å ta med seg væske i større forpakninger enn 100 ml i håndbagasjen. Dette betyr i praksis at det forhatte væskeforbudet opphører.

Fra den aktuelle datoen skal lufthavnene være i stand til å screene væsken. EU har derfor nedsatt en arbeidsgruppe som ser på utfordringene som må være løst innen denne fristen.

Informasjonssjefen på OSL er likevel ikke helt overbevist om at problemet vil være løst i 2013.

– Da får man se hvordan det blir. Jeg tviler på at de har funnet en teknologi på å løse dette så raskt, med tanke på at den skal unngå å forsinke logistikken, innrømmer Kobro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer