Flypassasjerer må bevise at de skal reise

Snart må du vise fram billetten ved alle sikkerhetskontroller i Norge.

DET BLIR NOK LITT KØ: - Erfaringene fra Europa tyder på at kontrollene ikke fører til nevneverdig tidstap for passasjerene. Men i startfasen bør vi nok ta høyde for litt mer tid ved sikkerhetskontrollen, sier kommunikasjonsdirektør i Avinor, Ove Narvesen, i en pressemelding. Foto: Colourbox.com
DET BLIR NOK LITT KØ: - Erfaringene fra Europa tyder på at kontrollene ikke fører til nevneverdig tidstap for passasjerene. Men i startfasen bør vi nok ta høyde for litt mer tid ved sikkerhetskontrollen, sier kommunikasjonsdirektør i Avinor, Ove Narvesen, i en pressemelding. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hittil har egentlig hvem som helst kunne gå gjennom sikkerhetskontrollen uten å vise reisebevis.

Men fra og med 15. mars blir det andre boller. Da må du nemlig bevise at du virkelig skal reise før du slipper inn i sikkerhetskontrollen.

– Kontroll av billett ved sikkerhetkontrollen har vært vanlig praksis i resten av Europa en god stund. De som reiser mye utenlands er vant med dette. Fram til nå har vi unngått dette i Norge, men nå er dette et krav også her i landet, sier kommunikasjonsdirektør i Avinor, Ove Narvesen, i en pressemelding.

Mindre strenge væskeregler fra april 2011

Hva er gyldig bevis?

Luftfartstilsynet kunngjorde EU-ordningen 3. mars og krever at de reisende ved sikkerhetskontrollpunktet må vise gyldig reisedokumentasjon, ifølge Luftfartstilsynet.

Målet er økt sikkerhet for de reisende, og samt regulere og begrense adgangen til sikkerhetsbegrenset område.

Og hva er så et gyldig reisebevis?

Eksempler på dokumentasjon:

 • Ombordstigningskort
 • Utskrift av elektronisk billett med dato for reise og navn på reisende
 • SMS med dato for reise og navn på reisende
 • Elektronisk kort som kan leses i kortleser hvor dette er installert
 • >>>Ikke vær den som skaper kø på flyplassen

  Tester for å unngå kø

  – Nå holder vi på å utføre tester slik at vi skal unngå at det blir kø og at det blir mest mulig effektivt. Vi sender også ut en informasjonskampanje i dag, sier Sofie Bruun, pressetalskvinne ved Oslo Lufthavn, til DinSide.

  Pressesjef i Avinor, Sindre Ånonsen, tror ikke at de nye sikkerhetsreglene vil føre til lange køer, ettersom mange nordmenn allerede er vant til denne prosedyren på andre lufthavner i Europa. Noe ekstra tid kan det likevel ta i startfasen.

  – Det bør ikke ta lengre tid enn normalt, men vi råder alltid de reisende til å møte opp i god tid, sier Ånonsen til DinSide.

  Det vil også gå fortere dersom alle holder billetten sin klar ved sikkerhetskontrollen.

  Går du barføttes gjennom sikkerhetskontrollen? Det bør du ikke gjøre

  Kortleserne er ikke helt klare

  Pleier du å reise billettløst? Da kan du regne med å bli intervjuet ved sikkerhetskontrollen.

  – De som reiser med kort vil bli møtt av kortlesere, som de gjør i utlandet. Men foreløpig er ikke disse kortleserne å plass på alle lufthavnene, så frem til alle er på plass, er det nok å vise kortet og si hvor du skal, når og hvilket fly du reiser med. Det blir en overgangsperiode frem til sommeren, forklarer Ånonsen.

  – Er dere plaget av at folk henger inne på flyplassområdet, som ikke skal reise?

  – Vi har ikke opplevd dette som et problem, men det er greit å ta en runde med tilsynet og sjekke at de som er der virkelig skal ha noe der å gjøre, forteller Ånonsen.

  Ifølge Luftfartstilsynet har flyplassene etablert ordninger som skal sikre at reisende med behov for ledsagelse og følge, skal få dette. Barn vil alltid ha anledning til å ha med seg ledsager fram til utgang. Dette gjelder også for eldre og personer med spesielle behov.

  Lurer du på noe i forbindelse med den nye billettkontrollen? Her svarer Avinor på spørsmål.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer