Flyplasser: Stadig flere automater

Like godt å venne seg til det -du må gjøre stadig mer selv.

EasyPass kalles det nye automatiske passkontrollsystemet som ble tatt i bruk på Gardermoen 17. desember. Foto: OSL
EasyPass kalles det nye automatiske passkontrollsystemet som ble tatt i bruk på Gardermoen 17. desember. Foto: OSL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har i flere år hatt automatisk innsjekk på flyplassene, uten at manuell behandling av passasjerene har forsvunnet av den grunn.

Men de siste årene har det kommet flere automater og nye systemer, og aller ferskest er automatene som nå er installert på Gardermoen for å utføre passkontroll.

Automatisk pass-sjekk

Som første flyplass i Norge fikk Oslo Lufthavn Gardermoen 17. desember to nye automater. Tjenesten heter EasyPass, og skal bidra til mer effektiv passkontroll for reisende fra land utenfor Schengen. Har du biometriske pass kan du benytte automatene som står samme sted som den øvrige passkontrollen for ankommende fra land utenfor Schengen.

– Det er gledelig at vi kan tilby de reisende en mer effektiv reise gjennom Oslo Lufthavn. EasyPass er et viktig steg i retning av å automatisere reisen for de som reiser mye til og fra utlandet. Vi forventer at dette bidrar til en bedre reiseopplevelse og at dette vil fjerne en av flaskehalsene vi har hatt ved flyplassen, sier pressesjef ved Oslo Lufthavn Vegar Gystad.

EasyPass-systemet ved Oslo Lufthavn skal være i full drift fra 7. januar 2013, og løsningen er utformet i samarbeid med Politidirektoratet.

Denne flyplassen har Norges mest effektive sikkerhetskontroll

En innsjekkingsautomat for alle selskaper

Disse automatene kan etterhvert erstatte innsjekkingstjenestene fra de enkelte flyselskapene. Foto: Avinor
Disse automatene kan etterhvert erstatte innsjekkingstjenestene fra de enkelte flyselskapene. Foto: Avinor Vis mer


Det siste året har Avinor testet ut innsjekkingskiosker som kan erstatte flyselskapenes egne automater. Norwegian, SAS og Widerøe er med, i likhet med flere utenlandske flyselskaper. Over 100 kiosker er nå plassert ut på Oslo lufthavn Gardermoen, Bergen lufthavn Flesland, Stavanger lufthavn Sola, Trondheim lufthavn Værnes, Ålesund lufthavn Vigra – og Oslo Sentralstasjon, forteller Avinor.

På Oslo lufthavn Gardermoen kan du nå sjekke inn hos Norwegian, Air Berlin, Air France, British Airways, Icelandair, KLM, Primera, TAP Portugal, Turkish Airlines og United med disse innsjekkingskioskene. På de øvrige Avinor-lufthavnene hvor det er montert kiosker, kan du sjekke inn hos SAS, Norwegian, Widerøe, KLM og Lufthansa.

Ikke bare boardingkortet, her kan passasjerene skrive ut bagasjetaggen hjemme

Selvbetjent bagasjedropp

Selv om man har sjekket inn i automat, så har reisende likevel vært nødt til å stille seg i kø for manuell håndtering av eventuell bagasje. Men også her automatiseres det ivrig på norske flyplasser. Selvbetjent bagdrop (SBD) finnes nå flere steder, og ordningen har allerede blitt populær.

Bagasjetabbe: Bommer du her, kan de ta julegavene

Selvbetjent bagasjelevering finnes nå på ti Avinor-lufthavner. Foto: Avinor
Selvbetjent bagasjelevering finnes nå på ti Avinor-lufthavner. Foto: Avinor Vis mer


Norwegian opplyser at de er svært tilfredse med systemet. På lufthavner med selvbetjent bagasjelevering, sjekkes totalt 73 prosent av selskapets passasjerkolli inn ved hjelp av denne teknologien.

– I Stavanger er tallet utrolige 87 prosent. Og der hvor vi har innsjekkingskiosker, bruker 90 prosent av passasjerene disse. Vår oppfordring til Avinor er derfor enkel: Peis på – og få på plass så mange automater som mulig – også på mindre lufthavner, sier lederen av Norwegians bakkeoperasjoner, Bjørn Erik Barman-Jenssen i en pressemelding fra Avinor.

I dag er det montert bagasjeautomater på ti Avinor-lufthavner. På Gardermoen er det akkurat installert 12 nye automater i tillegg til de fire lufthavnen hadde fra før av. Sola, Haugesund, Flesland, Molde, Ålesund, Værnes, Bodø, Tromsø og Kristiansand har også dette systemet på plass, men hvor mye det brukes varierer stort fra flyplass til flyplass.

– Det har mye å gjøre med hvor aktive handlingselskapene er med hensyn til å henvise folk til automatene, sier prosjektleder for SBD i Avinor, Morten Asbjørnsen, i en pressemelding.

Mer om bagasjeautomatene: Spar tid ved bagasjeleveringen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer