Reisetips:

Flyplasstabber du må styre unna

Disse feilene gjør du ikke igjen etter å ha lest dette.

REIS SMART: De små detaljene kan gjøre flyreisen din bedre og billigere dersom du unngår disse tabbene. Foto: Odd Roar Lange
REIS SMART: De små detaljene kan gjøre flyreisen din bedre og billigere dersom du unngår disse tabbene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenn er reisevante og de fleste har en lang rekke flyreiser bak seg. Men likevel gjør vi de samme feilene igjen og igjen.

Her er tabbene du bør unngå på din neste flyreise. Det kan spare deg for mye penger, mye tid og mye irritasjon.

SELVVANNING: Ikke fortvil om ingen kan vanne potteplantene for deg mens du er vekkreist på ferie - dette flasketrikset holder liv i plantene helt til du kommer hjem igjen! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Sender privat informasjon over wifi

Flyplassene har gratis Internett som kan være fristende å benytte seg av. Men, dette er et åpent nettverk uten passordsikring - og all informasjon du sender og mottar kan fanges om av andre ved hjelp av enkel programvare og datakunnskap.

Derfor, send ikke fra deg privat informasjon som passord og lignende når du er innlogget på flyplassens åpne nettverk. Kanskje du heller bare skal bruke data fra nettbrett eller mobil?

KLAR - FERDIG -FLY: Har du kledd deg smart, slik at du kommer deg kjapt gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: Odd Roar Lange
KLAR - FERDIG -FLY: Har du kledd deg smart, slik at du kommer deg kjapt gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Glemmer å ta med egen mat

Flyplassmat er gjennomgående svært dyrt. En av årsakene er at kafeer og restauranter på flyplassene må betale en høy husleie. Prisen gjenspeiles dessverre sjelden i tilsvarende høy kvalitet på maten. For mange er det en meget god løsning å smøre med seg en matpakke hjemmefra. Men ikke ta på pålegg som har sterk lukt.

Ta gjerne med deg en tom vannflaske som du kan fylle helt gratis fra vannkraner på flyplassen. Her sparer du fort mye penger.

Har på deg feil klær

Du kjenner dem igjen på lang avstand. De som nærmer seg sikkerhetskontrollen og ikke har begynt å planlegge selve gjennomføringen. Ta frem laptop og kamera, ta nøkler ut av bukselommer, ta av belte og legg dette i jakka eller bagen som skal sendes gjennom den automatiske røntgenmaskina.

Ha også på deg klær som er lett å ta av og på inne i flyet, og helst ikke en jakke som fyller halve bagasjehylla.

MANUELL INNSJEKK: Dropp automaten, få heller innsjekkingspersonalet til å gi deg et godt sete. Foto: Odd Roar Lange
MANUELL INNSJEKK: Dropp automaten, få heller innsjekkingspersonalet til å gi deg et godt sete. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Du sjekker inn på feil måte

Har du kjøpt flybillett uten seteresevasjon? Da bør du være smart og ikke gå til den automatiske innsjekkingen som velger et sete for deg - og kanskje sender deg til et dårlig midtsete. Går du til en bemannet innsjekkingsdisk kan du spørre om yndlingssetet ditt (eller et annet godt sete) fortsatt er ledig, og du unngår å havne på ett av de sju setene i flyet som du bør unngå.

Vips, så har du fått ønsket oppfylt uten å betale ekstra for det. Jo tidligere du møter opp, jo færre gode seter er opptatt.

SMARTE APPER: Last ned flyplassens egen app. Foto: Odd Roar Lange
SMARTE APPER: Last ned flyplassens egen app. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Glemte å laste ned flyplassens app

De største flyplassene har sine egne apper, og disse er smart å laste ned på telefonen og logge seg inn på. Her finner du nemlig ekstra gode tilbud som gjelder akkurat nå, kart som hjelper deg til å finne raskeste vei til gaten, oversikt over butikker, parkeringstilbud, oppdatert oversikt over eventuelle forsinkelser, alt du trenger vite om covid-19 i det aktuelle landet og mye mer.

Smart for alle som reiser til og fra flyplassen - eller når du skal mellomlande og vente til neste flyavgang.

Glemmer pass og visum

Har du sjekket om du bør ha med pass på reisen? Er det kommet nye krav om visum. Det norske passet er et av verdens beste med visumfri adgang til 185 land.

Selv om det ikke er et formelt krav om pass for reiser mellom de nordiske land (for nordiske borgere), anbefaler myndighetene at du har med deg pass eller nasjonalt ID-kort på alle utenlandsreiser.

Sjekk utløpsdatoen i god tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer