Prissjekk fly sommeren 2020

Flypris-påstanden slår sprekker

Dinsides prissjekk viser at det fortsatt er mulig å få tak i flybilletter til meget lave priser.

ÅPNER: Fra 15. juli åpnes det for at nordmenn kan reise til en rekke europeiske land uten å gå i karantene når de kommer hjem. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ÅPNER: Fra 15. juli åpnes det for at nordmenn kan reise til en rekke europeiske land uten å gå i karantene når de kommer hjem. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sommeren 2020 ble ikke helt som andre somre, der veldig mange har belaget seg på å feriere innenfor Norges grenser.

Men fra og med onsdag 15. juli åpnes grensene til en rekke europeiske land. Det ble klart på regjeringens pressekonferanse sist fredag. På kartet under kan du se hvilke land som er «grønne», altså som du kan reise til uten å måtte ta ti dagers hjemmekarantene etterpå:

Regjeringen har varslet at de vil oppdatere kartet omtrent hver 14. dag, men at det også kan gjøres hastevedtak i form av reiseråd dersom et land opplever et nytt smitteutbrudd.

Verdt å merke seg angående reiseforsikring er denne hovedregelen: Dersom landet er grønt i det du bestiller, vil reiseforsikringen din dekke en eventuell avbestilling, noe den ikke gjør om du bestiller mens det er rødt. Er det rødt når du reiser, altså at UD har utstedt reiseråd for det aktuelle landet, vil du ikke ha dekning fra reiseforsikringen på turen. Her kan det uansett være greit å sjekke med forsikringsselskapet ditt om hvilke regler som gjelder.

Fortsatt billig å fly

Mange har spådd at flyprisene vil skyte i været som følge av at flyselskapene lenge har hatt svært reduserte inntekter og med en sannsynlig plutselig høy etterspørsel. Men etter å ha sjekket flyprisene til en håndfull reisemål i Europa, ser det ut til at du fortsatt kan komme deg ganske billig ut på tur, så lenge du velger de riktige dagene.

Vi har sjekket flyprisene en måned frem i tid, og jevnt over er prisene ganske høye de neste par ukene, som sannsynligvis skyldes den plutselige etterspørselen, men du rekker faktisk en utenlandstur før skolestart uten å betale alt for mye.

Merk for øvrig at regjeringen fortsatt fraråder å reise til utlandet, og at de anmoder folk om kun å reise dersom det er nødvendig.

Gdansk, Polen

Under er flyprisene tur/retur til Gdansk i Polen per person for et opphold på fire netter.

Som du ser faller prisen vesentlig etter et par uker. Den siste uka før skolestart er det mulig å få billetter helt ned i 218 kroner per hode – der er Ryanair billigst med avreise fra Torp flyplass.

Eksempelvis kan du ta flyet fra Torp til Gdansk onsdag 12. august klokka 08:45, med retur fra Gdansk søndag 16. august klokka 07:55 og komme unna med 218 kroner billetten.

Konkurrenten Whizz Air flyr fra Gardermoen samme dag klokka 08:40, med retur klokka 06:35 på søndagen. Her er billettprisen 393 kroner per hode. Alle flyvingene er direkte, altså uten mellomlanding. Avgift for bagasje er ikke inkludert.

Alicante, Spania

Litt mer værgaranti har man om man drar lenger sør, og Alicante og nærliggende områder i Spania er et populært feriemål for mange nordmenn. Under ser du flyprisene per person for et opphold på syv netter:

Vi ser den samme tendensen - ganske dyrt i resten av juli, men med muligheter for å sikre seg lave priser før skoleferien er over. Det svinger imidlertid en god del fra dag til dag, så om du er fleksibel, kan det være mye penger å spare – faktisk kan det i flere tilfeller bli rimeligere å legge på en ekstra dag på turen og heller ta en natt ekstra på hotell eller i leilighet, siden flyprisene svinger såpass mye fra dag til dag.

Merk også at prisene er uten bagasje - til en ukes opphold må du nok beregne noen ekstra kroner der.

Aller rimeligst i vår oversikt er å reise fredag 14. august, der prisen bare er 636 kroner per hode, men med retur 21. august går de fleste barn i så fall glipp av skolestarten. Vil du være hjemme før den tid, koster rimeligste flybillett 916 kroner om du reiser søndag 9. august, altså med opphold på én uke.

Også her er det Ryanair som tilbyr den rimeligste billetten - fra Torp. Avreisen er imidlertid ganske sein, der du lander i Spania 23:30 på kvelden. Returen skjer søndagen etter med avgang 15:55 fra Alicante, så der trenger det ikke å bli noe stress på morgenkvisten.

Har du ingen skolestart å bekymre deg for, er det selvsagt enda billigere om du tar turen etter at skolen har startet igjen, med billettpriser helt ned i 578 kroner.

London, England

Frister det med en tur til storbyen, kan du også få kloa i ganske rimelige flybilleter til London om du reiser i august. Under ser du flyprisene, med hjemreise etter fire dager:

Samme tendens som Alicante - dyrt i juli, og med sprikende priser i august. Som du ser betaler du bare 396 kroner fra lørdag 8. august til onsdag 12. august, mens prisen firedobles om du skyver turen én dag frem. Du får dog ikke særlig ut av lørdagen i førstnevnte tilfelle, med landing 23:45 lokal tid, selv om returen riktignok er klokka fem på ettermiddagen fra London. Igjen er det Ryanair som er rimeligst - fra Gardermoen denne gangen.

Men mandag 3. august kan være gunstigere. Her tar Ryanair 526 kroner med avreise så tidlig som 09:55 fra Gardermoen slik at du også får mye ut av den første dagen på turen. Returen er 11:30 på fredagen. Merk for øvrig at Ryanair lander på Stansted som ligger et stykke ekstra unna London sentrum.

En reise med British Airways i samme tidsrom koster 1546 kroner tur/retur, med avgang 11:45 fra Gardermoen og 17:30 når du skal hjem igjen, og de lander på Heathrow. Ganske fine flytider det også, og en relativt romslig håndbagasje er inkludert i prisen, noe det ikke er hos Ryanair.

Langhelg før skolestart

Hva om du ikke er så opptatt av hvor du reiser, men trenger et avbrekk før ferien er over? Det kvalifiserer neppe under «kun nødvendige reiser», så er det sagt, men her er noen priseksempler fra onsdag 12. august til søndag 16. august (fire netter), med avreise fra Oslo:

Amsterdam: fra 1358 kroner
Barcelona: fra 1530 kroner
Berlin: fra 1416 kroner
Helsingfors: fra 676 kroner
Milano: fra 997 kroner
Nice: fra 1352 kroner
Paris: fra 1404 kroner
Praha: fra 1326 kroner
Reykjavik: fra 1874 kroner
Roma: fra 1265 kroner
Vilnius: fra 1232 kroner
Warszawa: fra 1019 kroner

Merk: Prisene er ikke faste

Til slutt gjør vi oppmerksom på at prisene vi samlet inn 14. juli slett ikke trenger å være gyldige dagen etter. Her endres prisene raskt (mest oppover i situasjonen vi er i), og bare mens vi sjekket prisene måtte vi gjøre et par endringer underveis fordi prisen hadde steget.

Det gjelder med andre ord å agere raskt. Som kilde til våre priser har vi brukt Googles pristjeneste, Google Flyreiser, men det finnes også mange andre som Finn Reise, Momondo, Kayak, Skyscanner, Expedia og flere til.

Samtlige forsikringsselskap vi har snakket med lar deg bestille turer til «grønne» land allerede nå, selv om det først er fra 15. juli reiserådet formelt blir opphevet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer