Flyreisens redselskabinett

Føler du deg varm, hoven i beina, slapp eller dehydrert? Her er "hyggelige" onder du kan pådra deg under flyreisen.

Flyreisens redselskabinett
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare-bare å fly – i alle fall ikke dersom du flyr mye eller har en lidelse fra før. Du blir utsatt for økt trykk, lavt oksygeninnhold, tørr luft og mye annet – som kan føre med seg diverse "morsomheter." Her er noen onder du kan pådra deg som følge av flyreisen.

Enjoy!

Flyreisens redselskabinett

 1. Kvinnetrøbbel

Skroll ned for mer.


Jetlag

  Symptomer: Søvnforstyrrelser, tretthet på dagtid, slapphet, hodepine, tapt appetitt, konsentrasjonssvikt, irritabilitet.

Jetlag er kroppens reaksjon på større forskyvninger i døgnrytmen. Symptomene er som beskrevet ovenfor. Hvor store plager du får, avhenger av hvor stor tidsforskyvningen er, hvilken retning du reiser, og hvor lett eller vanskelig du har for å tilpasse deg en annen døgnrytme. For de fleste er det verre å reise østover enn vestover, fordi du taper timer på reise østover – med det resultat at sengetid er tidligere enn normalt, og du får problemer med å sove fordi du ikke er trøtt nok. På reise vestover blir sengetiden senere enn normalt, og du vil dermed være såpass trøtt at innsovning ikke er noe problem.

Blodpropp

  Symptomer: Verkende og hovne bein, smerter i arm og bryst, kortpustethet, hjerteinnfarkt, slag.

Blodpropp, også kalt økonomiklassesyndromet - selv om det like gjerne kan forekomme hos passasjerer på business- eller førsteklasse, eller ved benyttelse av andre framkomstmidler. Oppstår som følge av stillesitting over lengre tid, dehydrering og økt tendens til blodkoagulasjon som følge av lavt oksygennivå i kabinluften. Faktorer som øker risikoen er alder, graviditet og sykdomshistorie. Risikoen kan senkes ved bevegelse, væskeinntak og et godt måltid og godt med drikke før flyavgang.


Forkjølelse, influensa

  Symptomer: Hoste, feber, rennende nese, sår hals osv ...

En av fem utvikler forkjølelse innen en uke etter flyreisen. Forkjølelsesbakterier spres i den resirkulerte luften om bord når en person snakker, hoster eller nyser. Ifølge britiske Aviation Health Institute slipper man løs 100.000 partikler når man hoster, og disse kan spres over 20 rader i flykabinen …

Allergiproblemer

  Symptomer: Allergi/astmaplager.

Til noen land blir flyene sprayet med insektmidler - som kan medføre helseproblemer for folk med allergier, overfølsomhet for kjemikalier, astma og andre luftveisproblemer. Midlene kan sprayes inn i kabinen mens passasjerene sitter der, eller før passasjerene setter seg inn i kabinen.

Kosmisk stråling

  Symptomer: Mutasjoner i menneskelige eggceller og sædceller, skader på et eventuelt foster, skader på DNA, kreft.

Kosmisk stråling er først og fremst en risikofaktor på lange flyvninger hvor flyet flyr høyt. Én gang utøver ingen fare, men gjentatt stråling som flybesetningen og hyppig flyreisende blir utsatt for, kan utgjøre en risiko.

Bihuleproblemer

  Symptomer: Smerter i bihulene, kvalme, svettetokter, hodepine

Tette kanaler som fører til problemer med trykkutligning, ofte ved nedstigning. Kan avhjelpes med å selv forsøke å utligne trykket, eller bruk av slimhinneavsvellende nesespray.

Tørrhet

  Symptomer: Ubehag/tørt i øyne, munn, nese.

Forårsakes av lav luftfuktighet. Kan motvirkes ved væskeinntak, fuktighetslotion, nesespray som tilfører fuktighet, brillebruk i stedet for kontaktlinser.

Dehydrering

  Symptomer: Tørste, tretthet, søvnighet.

Uttørring på grunn av for lavt væskeinntak. Motvirkes ved å drikke vann eller lignende. Hold deg unna kaffe og alkohol, som virker vanndrivende.

Flyreisens redselskabinett


Sars

  Symptomer: Plutselig feberutvikling, hoste/sår hals/kortpustethet/åndenød.

Akutt lungesykdom som kan true liv og helse. Kan forsøkes unngått ved å holde seg unna smittede, og utøve god hygiene.

Flyskrekk

  Symptomer: Ufornuftig og irrasjonell fryktreaksjon, spente muskler, angst, mm.

Forårsaket av manglende kunnskap om sikkerheten ved flyreiser. Gir seg utslag i klaustrofobi, angstanfall hvor den reisende tror han skal få hjerteattakk eller miste kontrollen, frykt for høyder, angst for flykrasj. Kan avhjelpes med deltakelse på flyskrekkurs/kognitiv terapi.

Air Rage

  Symptomer: Forstyrret/farlig oppførsel.

Oppstår gjerne som resultat av en kombinasjon av alkohol og stress. Kan utsette medpassasjerer og kabinpersonale for ubehagelige og farlige situasjoner, i verste tilfelle kan det føre til at personale må tvinge en til å holde seg rolig. Kan risikere bøter. Alkohol og medisiner kan ha forhøyet effekt ved store høyder.

 • Ingen spøk å være kvinne på tur. Se hvilke skrekkelige kvinneproblemer som kan oppstå under flyreisen.
 • Ut å reise?


  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer