Flyselskapene kansellerer - du får regningen

Avganger blir forsinket og avlyst, rutetilbud kuttes og passasjerer må selv punge ut.

Har du noen gang opplevd at fly har blitt kansellert og du ikke har fått kompensasjon? Du har krav på kompensasjon, ifølge EU-reglene. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Har du noen gang opplevd at fly har blitt kansellert og du ikke har fått kompensasjon? Du har krav på kompensasjon, ifølge EU-reglene. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Hvis ikke kunder vil bruke energi på å få kompensasjon, så får vi heller aldri satt ned foten for flyselskapene.Forbrukerjurist Elise Korsvik


Flere og flere flypassasjerer opplever å få økonomiske ekstrakostnader når flyselskap kutter rutetilbudene på grunn av økonomiske problemer. Hva er da din rettighet som kunde?

Til tross for at flypassasjerer ifølge EU-regelverket har rett på kompensasjon i de aller fleste slike tilfeller, er det ofte så tidkrevende å kreve kompensasjon at kunden til slutt gir opp og ender med å betale alt selv.

Klag på ferien nå!

Kunden får svi

Pål Joakim Olsen ga opp, og bestilte ny flybillett på egenhånd.
Pål Joakim Olsen ga opp, og bestilte ny flybillett på egenhånd. Vis mer


Det finnes utallige eksempler: Ett av dem har vi i egen redaksjon. Fagredaktør Pål Joakim Olsen bestilte en flytur til Düsseldorf med Lufthansa gjennom internettbookingtjenesten Orbitz.com. Plutselig ble hjemturen endret fra kl. 19.05 til 07.30, noe som betydde at han ville miste en hel dag i Tyskland. Lufthansa sa at endringen var Orbitz’ feil, mens Orbitz skyldte på Lufthansa.

Enden på visa var at Olsen måtte kjøpe ny billett med Norwegian, som hadde et fly hjem som passet med den opprinnelige bestillingen.

- De endret billetten min, mot min vilje, som jeg fikk svi for. Det eneste de kunne tilby var fly morgenen dagen etter. Da måtte jeg i så fall betale enda en natt på hotell, og jeg droppet å endre billetten, forteller Olsen til DinSide.

Etter klage pr. telefon og på epost, gav Olsen opp å prøve å få kompensasjon:

- Jeg orket rett og slett ikke da Norwegian kun tok 600 kroner for å løse hele problemet, sier han.

De tåpeligste flyreglene

- Et avtalebrudd

For enkeltpassasjerer kan det ofte være veldig vanskelig å få kompensasjon, spesielt hos lavprisflyselskap. I disse dager blir for eksempel Ryanair saksøkt av 40 britiske passasjerer. Passasjerene mener de har krav på kompensasjon ved forsinkelser og kanselleringer, noe Ryanair har nektet å gi dem.

DinSide Reise har snakket med forbrukerjurist Elise Korsvik, som er rådgiver ved Forbrukerrådet, om dilemmaet passasjerer står ovenfor når fly blir kansellert eller forsinket.

- Uavhengig av flyselskapet, så er dette regulert i EUs regelverk. I korte trekk, hvis det oppstår en kansellering som er innenfor flyselskapets kontroll, sier EU regelverket at flypassasjerer har rett på erstatning. Standardiserte satser på 250 euro (cirka 2.000 kroner) for alle flyvninger på opptil 1.500 km, og 400 euro (cirka 3.300 kroner) på mellom 1.500 og 3.500 km gjelder også billigbilletter, forteller Korsvik.

Vil ikke flyselskapet betale, så er det et avtalebrudd, forteller hun. Passasjerer har også krav på forpleining ved forsinkelser. Les mer om dine rettigheter her.

Krav ved kanselleringer

Flyselskaper over hele verden setter nå fly på bakken. I følge Dagens Næringsliv, nekter nå mange av selskapene å ta regningen for de betydelige ekstrakostnadene passasjerer blir påført på grunn dette. Selv om flyselskapene refunderer billettprisen, har ofte passasjerer andre forpliktelser, som hotell, leiebil og lignende, som de ender opp med å måtte betale selv.

Korsvik forteller at det også er på grunn av ekstrautgiftene passasjerer ofte blir sittende med, at standardkompensasjonen er så høy. Og du har krav på hele kompensasjonen, selv om du ikke har så mye i tap.

Ny klagenemd for flypassasjerer

- Sett ned foten

Korsvik forstår at kunder lett kan miste motet i kompensasjonsprosessen, men råder folk til å stå på sitt:

- Hvis ikke kunder vil bruke energi på å få kompensasjon, så får vi heller aldri satt ned foten for flyselskapene. Det blir ikke bedre i fremtiden hvis folk ikke gjør noe med det. I de tilfellene hvor folk har kjøpt en svært billig billett, vil de ofte ikke ta seg bryet med å lage en sak for å få den kompensasjonen som de kan ha krav på, sier hun.

Dersom du ikke får kompensasjonen du mener du har krav på etter å ha rettet en skriftlig klage til flyselskapet eller reiseoperatøren, finnes det to forskjellige klageordninger:

1: Er flyreisen bestilt gjennom SAS Braathens, Widerøe eller Norwegian, kan du klage saken inn for Reklamasjonsnemnda for rutefly.

2: For klager mot andre internasjonale flyselskap, kan du sende klagen til Luftfartstilsynet. Luftfartstilsynet kan kun behandle klager som gjelder brudd på de rettighetene som EU-reglene gir deg.

"Lurepriser" på reiser granskes

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer