Flyselskapene lurer oss med skatter og avgifter

Trodde du de bare besto av myndighetspålagte avgiftskrav?

Trodde du alle  skatter og avgifter flyselskapet ber om var myndighetspålagte? Å neida. Foto: Colourbox
Trodde du alle skatter og avgifter flyselskapet ber om var myndighetspålagte? Å neida. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva er det egentlig vi betaler i skatter og avgifter når vi er ute og flyr? Vet du det? Mest sannsynlig ikke.

Skatter og avgifter er for de fleste av oss bare den irriterende ekstrasummen som dukker opp når regnestykket for hva flybilletten din koster blir presentert for deg.

Riktignok er mange av flyselskapene blitt flinke til å oppgi den faktiske totale prisen for flybilletten ganske kjapt i bestillingen (men i tillegg kommer gjerne ekstrakostnader for bagasjeinnsjekking, setereservasjon osv.). Problemet er imidlertid at vi som passasjerer ikke vet helt hva som er bakt inn i skatter og avgifter.

Lurer inn vanlige driftskostnader

Du går antagelig ut fra at skattene og avgiftene som blir lagt på billettprisen er påkrevd av myndigheter og flyplasser. Men det er ikke tilfelle. Flyselskapene lurer gjerne vanlige driftskostnader inn i denne summen.

Det oppdaget Forbrukerombudet da de sammen med 10 andre forbrukerorganisasjoner i 10 EU- og EØS-land (inkludert Norge) gjennomførte en undersøkelse for å sjekke hva skatter og avgifter egentlig besto av.

24 flyselskaper og 281 flyavganger ved 34 forskjellige europeiske flyplasser er sjekket. Forbrukerombudet reagerte blant annet på at skatte- og avgiftsnivået ikke var det samme hos de forskjellige flyselskapene for en flytur mellom Oslo og London.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer