Flyvebåt i norsk feriefavoritt

Snart kan du fly over bølgene ved populære Strömstad - i en elbåt.

JA, DEN FLYR: Svenskprodusert flyvebåt med elmotor skal kjøre turister på sightseeing-turer i Kosterhavets nasjonalpark, som grenser til den norske nasjonalparken Ytre Hvaler. Båten har såpass rekkevidde at den kan nå helt til Ytre Hvaler fra utgangspunktet på Koster-øyene. Foto: Candela
JA, DEN FLYR: Svenskprodusert flyvebåt med elmotor skal kjøre turister på sightseeing-turer i Kosterhavets nasjonalpark, som grenser til den norske nasjonalparken Ytre Hvaler. Båten har såpass rekkevidde at den kan nå helt til Ytre Hvaler fra utgangspunktet på Koster-øyene. Foto: Candela Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er sol, det er sommer og for noen er det sjøliv for alle (eller litt) av penga. At det er storinnrykk på sjøen denne sommeren er i alle fall sikkert.

Foreløpig må norske båtturister holde seg til norske vann og fjorder - om du da ikke reiser sjøveien til Danmark.

Men om det åpner for reiser til Sverige - og til populære Bohuslän og Strömstad - kan du i høst teste ut en ny type båtopplevelse:

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Da starter det nemlig opp turistturer med en flyvende båt fra Koster-øyene.

I stedet for å hoppe på bølgene, vil du kunne oppleve å fly over bølgene - i en elbåt.

Dette er båten

Båten det er snakk om er en svenskprodusert flyvebåt, kalt Candela Seven.

Det er en elbåt, som i tillegg til å sveve på bølgene også har egenskapene at den er utslippsfri og stillegående - noe som mange hus- og hytteeiere langs kystlinjen også i Norge ville kunne sette pris på.

Båten er utviklet av svenske innovatører og med støtte blant annet fra de svenske energimyndighetene siden 2015, men det er først nå den er satt i serieproduksjon.

Ifølge produsenten, har de nå levert 15 båter til kjøpere over hele verden.

– Vi har solgt båter til Silicon Valley og De britiske jomfruøyene. Men det kjennes ekstra kult å la besøkende nyte Sveriges vakreste miljøer uten at naturen må lide for det. Det er derfor jeg bygde båten, sier grunderen Gustav Hasselskog i en pressemelding.

Ett eksemplar av båten er solgt til en turistaktør på Koster-øyene utenfor Strömstad, som skal drive guidede turistturer i den svenske nasjonalparken.

Båten svever cirka 60 centimeter over vannlinja når båten når 17 knop.

Dette skal også gi 80 prosent mindre friksjon sammenliknet med et planende skrog - som også gjør det mulig å kjøre langt med elkraft til sjøs:

Ifølge produsenten er rekkevidden 50 nautiske mil (drøye 9 mil) ved 20 knop.

Båten styres ved hjelp av datakraft og sensorer for optimal gange over bølgene. Skroget er i karbonfiber og veier 90 kilo; den er 7,7 meter lang, 2,4 meter bred og veier totalt 1300 kilo.

Fremdriften besørges av Litium-ion batterier på 40 kWh. Motoren yter 65 kW (ved take-off), og 55 kW (for kontinuerlig effekt).

Toppfarten er 30 knop.

Nasjonalpark-turer

Ulf Eriksson, eier av Kosterhavets Ekobod på Koster-øyene, har kjøpt et eksamplar og skal starte med guidede turer i Kosterhavets nasjonalpark.

Kosterhavets Ekobod er en restaurant og kulturscene med fokus på økologisk og lokalprodusert mat.

- Vi kommer til å tilby flygende elektriske båtturer i nasjonalparken. Noen turer tar vi pauser på en holme og har piknik, mens på andre turer har vi påfølgende vi middag på vår restaurant med smak av Kosterhavet, sier Ulf Eriksson, eier av Kosterhavets Ekobod.

- Turene starter i slutten av august, og bookingen og priser slipper vi i uke 27, sier Eriksson til Dinside.

Det er ennå ikke kommet detaljer om booking og priser på aktørens bookingside.

- Kan nå Ytre Hvaler

Kosterhavets nasjonalpark er Sveriges første marine nasjonalpark - og her er ett av Sveriges to kjente korallrev. Total finnes det 12.000 arter i nasjonalparksområdet som grenser til den norske søskenparken Ytre Hvaler.

Eriksson har lenge hatt en drøm om å tilby bærekraftige turer i nasjonalparken.

– Fremtiden er her. Nå kan vi la øyboere og besøkende nyte det unike dyrelivet i nasjonalparken uten å forårsake avgasser, drivstoffutslipp eller bråk, sier Eriksson.

- Rekkevidden er hele 50 nautiske mil i 20 knop. Derfor kan vi til og med nå Ytre Hvaler, sier han.

Ytre Hvaler nasjonalpark

Ytre Hvaler nasjonalpark omfatter ca. 354 km2 av kystlandskapet og havbunnen i Hvaler og Fredrikstad kommuner i Østfold.

Landskapet er preget av glatte svaberg og vindpåvirket kystskog.

Hvalerøyene har lenge vært kjent for å huse mange sjeldne og truede plantearter.

Under vann er det variert undersjøisk topografi med stor variasjon i bunnforholdene. Det er flere korallrev i området. Det mer enn 1200 meter lange Tisler-revet utpeker seg spesielt, og er et av verdens største kjente innenskjærs kaldtvannsrev.

Plass til seks

- Det er plass til kaptein og 5-6 passasjerer i båten, sier Eriksson til Dinside, og forteller at han allerede har prøvekjørt båten, som skal leveres 21. august.

- Jeg har prøvekjørt båten der den bygges, på Lidingö i Stockholm - og den er en fantastisk opplevelse. Den er helt stille og lager ikke bølger og avgasser. Den er energieffektiv og takket være at den flyr, kan den gå 50 mil i 25 knop på en lading - noe som er imponerende, uttaler Eriksson til Dinside, og legger til at den lades på tre-fire timer.

Han sier videre at de kommer til å kjøre turer store deler av året og at det også vil være mulig å booke turer for spesielle eventer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer