Født med plastkort i hendene

Nordmenn skryter av å være født med ski på beina. Men etter en solskinnslørdag i Oslo tror vi heller vi er født til å dra kort.

Vi handler gjerne dyrt skiutstyr, men bruker vi det? Illustrasjonsfoto
Vi handler gjerne dyrt skiutstyr, men bruker vi det? Illustrasjonsfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At nordmenn liker å si ut på tur, aldri sur stemmer nok, men at vi fortsatt er født med ski på beina tviler vi mer på. For i løpet av en helg med vakker nysnø og blå himmel på Østlandet, er det ikke i skiløypene vi føler trengselen.

Utstyrt for lørdagsutflukten

Det er lørdag formiddag, det er strålende sol og den norske familien gjør seg klar til utfart. På med passende utstyr, stue familien i bilen, ut på tur. Men det er ikke skistativ, nikkers og polvotter som dominerer forberedelsene til lørdagsutflukten. Det er bystøvler, handlevesker og betalingskort. Den eneste treningen mange får denne lørdagen er nemlig å taste koder og dra kort. For trengselen i saltsørpede gater denne solvakre novemberdag i Oslo sentrum er langt større enn trengselen i den nysnøhvite og bejublede marka. Og dette til tross for at vi snakker årets første dag med skiføre og sol.

Sliter med skiene

Undersøkelser fra SSB underbygger observasjonen. For selv om vi i stadig større grad kjøper oss hytter på fjellet og skikort i alpinbakken, så er vi også stadig dårligere på ski. 41 prosent av mennene og 65 prosent av kvinnene i en undersøkelse sier de syns det er litt eller meget vanskelig å komme seg ned en bratt og svingete bakke på ski, mot kun 46 prosent som syns det ikke er noe problem. Av de som har grunnskole eller videregående skole i aldersgruppen 16 til 79 år, er det godt under 40 prosent som går på skiturer i skog eller fjell. Hele 60 prosent av de spurte sier de ikke har hatt ski på beina en eneste gang i året forut for undersøkelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer