Passkrisa:

- Føler meg lurt

Sveinung Stensland (H) er skuffet over at justisministeren ikke har forsøkt alt for å løse pass-krisa.

REAGERER: Sveinung Stensland (H) synes det er spesielt at det er Dagbladet, og ikke politiet eller regjeringen, som finner ut at andre leverandører hadde hatt ledig kapasitet til å bidra i pass-krisa. Foto: Vidar Ruud / NTB
REAGERER: Sveinung Stensland (H) synes det er spesielt at det er Dagbladet, og ikke politiet eller regjeringen, som finner ut at andre leverandører hadde hatt ledig kapasitet til å bidra i pass-krisa. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har stolt på justisministeren som har sagt at alle steiner er snudd, men det var en veldig stor stein her hun ikke har snudd, sier Sveinung Stensland (H) til Dagbladet. Han er andre nestleder i justiskomiteen på Stortinget.

Han reagerte etter Dagbladets artikkel om pass-krisa søndag 12. juni, der det kommer fram at det norske selskapet Tietoevry hadde hatt mulighet til å bidra med leveranser av norske pass og ID-kort. Selskapet deltok i anbudsrunden i 2015, og deres kjernevirksomhet er i dag produksjon av kort og ID-løsninger.

PASSKAOS: Har du ikke rukket å skaffe deg nytt pass før sommerferien? Frykt ikke, disse stedene kan du besøke uten pass. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Sendt spørsmål

Mandag sendte stortingsrepresentant Stensland følgende spørsmål til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp):

«Hvorfor har ikke regjeringen spurt om hjelp fra alternative leverandører av pass som melder om kapasitet til å avhjelpe situasjonen på kort varsel?»

Som begrunnelse viser Stensland til sak i Dagbladet søndag 12. juni, der Tietoevry melder om at de har kapasitet og råvarer til å produsere pass.

- Justis- og beredskapsdepartementet har vært helt tydelige i sin kommunikasjon med Stortinget om at de har prøvd alt, men dette har de ikke prøvd. Jeg stiller meg veldig undrende til det, sier Stensland, før han fortsetter:

- Jeg føler meg litt lurt når en sier at alt er prøvd, så har en ikke prøvd dette som er det mest åpenlyse. At dere i Dagbladet finner det ut, og ikke politiet, er ganske spesielt.

IKKE UNIK: Mangelen på råvarer er ikke unik for Thales Norway AS, som produserer norske pass og nasjonale ID-kort. Situasjonen var ventet og varslet på forhånd, blant annet som en konsekvens av corona-pandemien. Foto: Heiko Junge / NTB
IKKE UNIK: Mangelen på råvarer er ikke unik for Thales Norway AS, som produserer norske pass og nasjonale ID-kort. Situasjonen var ventet og varslet på forhånd, blant annet som en konsekvens av corona-pandemien. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Forretningshemmeligheter

Seksjonssjef Arne Isak Tveitani Politidirektoratet sier at «det er avgjørende at alle norske pass og nasjonale ID-kort produseres og personaliseres av bare én leverandør».

- Materiale, produksjonsmåter, trykk og personalisering må være likt for å unngå at det blir stilt spørsmål ved ektheten. Dersom norske pass og ID-kort hadde blitt produsert av flere ulike leverandører, ville dokumentene ikke vært identiske og tilliten til norske pass og ID-kort ville bli svekket.

Han fortsetter:

- Redusert tillit til norske dokumenter vil ha innvirkning på bl.a. visumfrihetsavtalene som norske borgere nyter godt av på reise til land som borgere av mange andre land må søke om visum til. Pass med ulikt uttrykk kan også medføre betydelig uleilighet ved grensepassering for passinnehaveren.

Han legger til at de for øvrig vil informere om at produksjons- og personaliseringsmetoder er forretningshemmeligheter og ikke blir delt mellom leverandører.

- Det er også slik at passproduksjon krever store investeringer i infrastruktur og derfor har de fleste land bare en leverandør av pass og ID-kort, sier Tveitani.

Har råvarer

På Dagbladets spørsmål om de hadde kunnet bidratt i passkrisa i dag, svarte det norske selskapet Tietoevry slik:

- Vi leverte et anbud som dokumenterte vår kompetanse og evne til å levere, og vi har fortsatt mulighet til å kunne levere, sa Mario Blazevic, leder for Card Services i Tietoevry Banking.

De har i forkant av den varslede knappheten på råvarer bygget opp sine lagre, har de fortalt til Dagbladet.

Tietoevry understreker at det tar noe tid å sette opp en produksjon av pass og ID-kort, men de hadde kunnet bidratt på måneders varsel, om de hadde fått en forespørsel. Det har de ikke fått.

- I slutten av februar og begynnelsen av mars gikk alarmen hos justisministeren, ut fra hva hun har sagt i Debatten. Det er altså noen måneder siden alarmen gikk, sier Stensland.

- Vil svare Stortinget

Dagbladet har sendt justisminister Emilie Enger Mehl følgende spørsmål i denne saken:

- Hvorfor har dere ikke spurt andre leverandører om å bidra i passkrisa?

- Du har uttalt at hver stein er snudd, men har ikke spurt om andre kan bidra?

- Passkrisa var varslet siden i fjor høst - burde dere ikke satt i verk tiltak, som flere leverandører - da?

Kommunikasjonsavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet svarer i en e-post at POD må svare på det første spørsmålet.

Mehls departement viser videre til svaret hun vil gi Stortinget, som kommer seinere:

- Når det gjelder det skriftlige spørsmålet til representanten Stensland, så følger departementet vanlig rutine – og svarer Stortinget.

Dette til tross for at departementet har fått beskjed om at Stensland har presisert at svaret kan komme i Dagbladet først.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer