Coronaviruset

- Følger situasjonen nøye

Det er så langt ikke iverksatt tiltak mot coronaviruset på Oslo lufthavn, men utviklingen følges nøye, ifølge Avinor.

Coronavirus: Foreløpig påvirker ikke virusutbruddet lufthavndriften ved Oslo lufthavn eller andre av Avinors lufthavner. Foto: NTB Scanpix
Coronavirus: Foreløpig påvirker ikke virusutbruddet lufthavndriften ved Oslo lufthavn eller andre av Avinors lufthavner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avinor skriver på sine nettsider at det på Avinors lufthavner så langt ikke er iverksatt tiltak som følge av virusutbruddet i den kinesiske byen Wuhan, men at de følger situasjonen nøye.

Foreløpig fraråder verken EU eller Verdens helseorganisasjon reiser til Kina, ifølge Avinor, som ved ny informasjon som vil påvirke lufthavndriften og passasjerene på noe vis, vil informere om dette i aktuelle kanaler umiddelbart.

Foreløpig er situasjonen med coronaviruset vurdert som en nasjonal krise for Kina, og ikke en global helsekrise, skriver Folkehelseinstituttet.

Her er de mulige tiltakene

Det er sentrale myndigheter, Helsedepartement og Helsedirektoratet, med råd fra Nasjonalt folkehelseinstitutt som utarbeider nasjonale føringer og tiltak ved norske flyplasser og grenseoverganger. De nasjonale myndighetene er også i kontakt med internasjonale fora og myndigheter, skriver Avinor.

De viser at det er Ullensaker kommune som ved kommuneoverlegen har smittevernansvaret for hendelser ved Oslo lufthavn.

Smittevernansvaret betjenes av et vaktteam bestående av lokale kommuneoverleger med 24/7-vaktordning iht egen smittevernplan. Kommuneoverlegen er i fortløpende dialog med Avinor og CBRNE-senteret ved Ous og følger utviklingen fortløpende.

– De nasjonale myndighetene er i kontakt med internasjonale fora og myndigheter. Tiltak kan være blant annet ankomst- og avgangsscreening som andre land har iverksatt, opplyser kommuneoverlege i Ullensaker kommune, Lars Meyer-Myklestad til flysmart24.no

Ingen direkteruter Kina-Norge

Ifølge Avinor er det ingen direkteruter mellom det kinesiske fastlandet og Norge, og de viser til at Oslo lufthavn har god beredskap.

- Vi har lagt til rette for at Ullensaker kommune kan håndtere dette på en god måte gjennom et mottakssenter og vi har gjennomført flere øvelser sammen. Her vil også CBRNE-avdelingen ved Ullevål sykehus og politiet være sentrale aktører. Men det er ikke iverksatt tiltak som følge av virusutbruddet ved Oslo lufthavn eller noen andre av Avinors lufthavner, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen.

– Det utarbeides i dag et informasjonsskriv med generell informasjon om viruset og om smitteverntiltak ved håndtering av pasienter med mistenkt coronavirus-sykdom til bruk ved Jessheim interkommunale legevakt. Dette er tiltak som er i tråd med og avviker ikke fra allerede innførte generelle tiltak ved mistanke om smittsom sykdom, sier Meyer-Myklestad til flysmart24.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer