Føling i fjæra

For de som ikke har fått med seg føleriet og Ari Behns sjonglering med tre limegrønne baller på Zwarts og Behns festival på Hankø de siste dagene, fortvil ikke. På Sørlandet er det føling i fjæra hele sommeren. Skinner sola, enda bedre. Her er en oversikt over noen av perlene.

Publisert
Sist oppdatert

Den såkalte bløte kyststripen og landsdelen Sørlandet ble "oppfunnet" av dikteren Vilhelm Krag i 1902. Først da Avisa Morgenbladet trykket en artikkel med tittelen Nordmænd søndag 16. mars 1902, skrevet av lyrikeren selv, ble nemlig det flunkende nye begrepet Sørlandet lansert. Til glede for de mange med bløde konsonanter.

Den sørligste landsdelen hadde til da vært betraktet som en del av Vestlandet, noe Krag fant svært upassende. Hvorfor kunne ikke området få sin egen identitet og betegnelse, på lik linje med Vestlandet eller Nordland?

Resten var historie, begrepet Sørlandet var kommet for å bli.

Ferieidyll

Når sommerdagen ligg utover landet, og du og æ har funne oss ei strand.Og fire kalde pils ligg neri vannet og vi e brun og fin og hand i hand.

Kjærlighetsvisa, Halvdan Sivertsen

I dag forbindes gjerne landsdelen med ferieidyll, festivaler, en praktfull skjærgård, hvite trehus, hytter og tøffende snekker. Sørlandet - man får en søt smak av sommer i munnen. Drømmen om å spise reker og is i skjærgårdens mylder av holmer og skjær, stupe fra svabergene, sole seg tørr og rusle rundt i gatene. For å sitere Lars Lillo Stenberg i deLillos: Det er hva jeg kaller en smak av honning, nettopp fra sangen Smak av honning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer