Reiseforsikring

- Folk blir skuffet

Dette kan du bare glemme.

GLEMMER SEG: Dersom du hopper i sjøen mens verdisakene ligger igjen ved solsenga, kan du se langt etter forsikringspengene hvis noe blir borte. Foto: Shutterstock
GLEMMER SEG: Dersom du hopper i sjøen mens verdisakene ligger igjen ved solsenga, kan du se langt etter forsikringspengene hvis noe blir borte. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er høysesong for reiser. Og aldri opplever forsikringsselskapene flere erstatningssaker enn akkurat nå.

I fjor mottok bransjen hele 355 000 erstatningssaker, og betalte ut 2,1 milliarder kroner i erstatning. Det viser tall fra Finans Norge.

Men det er slett ikke alle som får kravet sitt innfridd.

- Vi har mange slike saker om sommeren, som er den tida folk reiser mest. Folk blir som regel skuffet når de får avslag, men forstår stort sett at både de og vi må forholde oss til vilkårene, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring.

Et velkjent problem når man er på stranden er at føttene blir fulle av sand som er umulig å få bort. Men et spesifikt produkt fjerner all sanden! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Dekker ikke

- Det er nok et generelt problem at folk har for høye forventninger til hva en reiseforsikring dekker. Det er ikke en kaskoforsikring som dekker alt du kan bli utsatt for på reisen, men en forsikring som grovt sett gir dekning for avlysning på grunn av sykdom før avreise (eller reiseråd), sykdom under selve reisen og tyveri/tap av reisegods, forteller Irgens til DinSide.

Gjenstander som mistes eller ødelegges eller ikke blir godt nok passet på, ikke blir erstattet.

- Du skal ha med deg verdifulle gjenstander i håndbagasjen og ikke i innsjekket koffert, du får ikke erstatning for en mobil som mistes i vannet eller knuses mot asfalten, du får ikke erstatning for gjenstander som ligger synlig fremme i en bil, sier Ole Irgens.

Tyvenes favoritt

- Mobiler på avveie topper tyveristatistikken. Samt vesker og håndvesker og mindre ryggsekker som det også forsvinner det mye av. Disse er lett å plassere ved stolen, bena, ved solsenga og så videre.

- Når en snur seg og skal hente noe fra veska, er den borte. Og i de fleste tilfellene har en ikke merket noen ting og ikke skjønt hva som har skjedd, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Naive nordmenn

Og forsikringsbransjen peker på at nordmenn er naive når vi reiser til utlandet.

- Nordmenn er ettertraktede blant tyver i utlandet fordi vi har mange verdigjenstander på oss og med oss, og fordi vi stort sett er naive når vi er ute og reiser og tror at vi ikke blir utsatt for noe, sier Ole Irgens videre.

IKKE SLIK: Ikke legg fra deg verdisaker når du forlater kafebordet. Foto: Odd Roar Lange
IKKE SLIK: Ikke legg fra deg verdisaker når du forlater kafebordet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

En gjenganger er nordmenn som oppfører seg som om de var hjemme i egen stue, mens de i virkeligheten er på kafé.

- Vi legger fra oss mobilen på kafébordet uten tilsyn og vi setter ryggsekkene våre fra oss slik at en forbipasserende lett kan snappe den med seg. Vi anbefaler årvåkenhet og mistenksomhet når du er ute og reiser, og vær spesielt på vakt mot fremmede som henvender seg til deg på gata – de har stort sett uærlige hensikter, påpeker han.

Ikke greit

Om ting bare mistes eller blir gjenglemt, dekkes altså ikke dette av forsikringen. Voll påpeker at det er et krav om at en må ha tilsyn med verdigjenstandene sine, noe som det ser ut til at mange glemmer.

- Når en legger igjen mobil og ei veske eller sekk ved spisebordet, for å gå i baren, toalettet eller har et annet ærend, er dette ikke greit. Det er tross alt store verdier som plutselig ligger helt ubeskyttet, avslutter Arne Vold.

Har du opplevd noe spesielt med reiseforsikringen?

Har du opplevd noe spesielt med reiseforsikringen?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om reiseforsikring og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer