Folk under 30 mest utsatt for blodpropp på fly

En ny undersøkelse viser at det er folk under 30 år som har størst risiko for å få blodpropp på fly.

Publisert
Sist oppdatert

Nederlandske forskere overrasker med sine funn.

I tillegg til folk under 30 år, er lave, høye, overvektige passasjerer, og kvinner som tar p-piller også utsatt, ifølge studien.

Forskerne tok for seg nesten 9.000 ansatte i mulitnasjonale selskaper, registrerte hvor mye de fløy, og hvorvidt de hadde utviklet blodpropper.

Funnene viste at det er en sammenheng mellom flyreiser og dyptliggende blodpropper - også kalt økonomiklasse- syndromet.

Unngå blodpropp på flyet

Langturer særlig farlige

De fant at passasjerer som flyr langturer er tre ganger mer utsatt for blodpropp enn de som ikke flyr. Risikoen øker for de som drar på mange flyturer i løpet av kort tid, særlig hvis disse er lange turer.

Studien, som ble publisert i det medisinske tidsskriftet PLoS Medicine, kan imidlertid ikke forklare hvorfor de under 30 år er særlig utsatt.

- Noe av den ekstra risikoen kommer av at unge kvinner tar p-piller, men selv om du trekker fra passasjerene som går på p-piller, er risikoen høyere, sa Dr Frits Rosendaal, som ledet studien, ifølge den britiske avisen Daily Mail.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer