For en neve euro

BARCELONA: Voluminøse skinker, frimerker, truser med fransk åpning og Pokémon-kort. Barcelonas markedshaller bugner av lekkerier, antikviteter og flørt - alt for en neve euro.

Publisert
Sist oppdatert
Pokemon, Harry Potter eller Barbie? Mercat de Sant Antoni har alt.
Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Pokemon, Harry Potter eller Barbie? Mercat de Sant Antoni har alt.
Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Søndag morgen, klokken er ti. Pjokken vil har Pokémon-kort, og ryktene sier at søndagsmarkedet på Mercat Sant Antoni er stedet. Flere hundre mennesker vrimler rundt markedshallen, og det rigges boder. På ukedagene selges det truser med fransk åpning i skjønn harmoni med hudfargede matapaciones (på norsk: pasjonskverkere), korsetter i størrelse 56FF, sparkebukser og diverse husgeråd i utrendy farger. Men på søndag overtar samlerne bruket med bøker, frimerker, cavakorkmerker og et voldsomt sortiment smådilleobjekter. Her ligger Hermann Hesses Steppulven side om side med en pent brukt utgave av Madonnas Sex, og det finnes postkort fra Petrosavodsk og frimerker fra 1905, for dem som ønsker det.

Cava-kork til 13.000 kroner

Ved en av bodene står José Hernandez og selger etiketter som har vært festet på cavakorker. Han driver i tillegg forretningen El Trastero i forstaden Terrassa.

- Hvem er det som kjøper ørsmå merkelapper?

- Det er alle type samlere. Du vet, Frankrike har sin champagne og der samler de på champagnemerker. Her har vi cava, og da samler vi på det. Hva de er verdt? Alt fra 1.80 euro til 1.800 euro. (p.t. 13.320 kroner)

- Men hvordan kan en liten lapp bli så dyr?

- Det er noen flasker som det kommer få av, og noen blir veldig dyre. Og samlere blir ofte helt gale, forklarer Hernandez. - Og det finnes i Spania 10.000 samlere av korkemerker i Spania.

- Hvor er Pokémon-korta? maser Pjokken.

På den andre siden av gaten diskuterer en større gruppe jyplinger alvorlig. Pengesedler bytter eiere, og dyttes ned i saggebukser. Her og der har en melketann falt ut. Det er her de yngste pusher sine varer: spillkort.

Pent brukt Hot Comix til salgs på Mercat Sant Antoni.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Pent brukt Hot Comix til salgs på Mercat Sant Antoni.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


- Hey, se på disse a', gauler Pjokken fornøyd, og blar hektisk gjennom en perm med Pokémon-kort i plastlommer. - Men dette er en piratkopi, sier han og rynker på den lille nesa over et kort som åpenbart ikke besitter de påkrevede ekthetstegnene.

Han knaller til på en noen plastlommer med, ifølge ham, fete Pokémon-kort. Et røverkjøp.

Flere enn oss har gjort et kupp i dag.

- Jeg har kjøpt spill til guttungens Playstation. Det er en piratkopi, men den var billig og den fungerer greit, sier Andrés Angeles Pérez i følge med en superfornøyd sluggert på ni.

Selv knaller jeg til på en kalender med bilde av en søramerikaner iført nettingtanga og med go'blunk i øyekroken til 50 centimos.

Også på Plaça Reial er det mynt- og frimerkemarked på søndager.

Skroll ned for mer

Voluminøs skinke

- Skal det være en smaksprøve? Mercat de Llibertat har alt.

Foto: Inga Holst
- Skal det være en smaksprøve? Mercat de Llibertat har alt.

Foto: Inga Holst Vis mer


Midt i bydelen Gràcias, i Carrer de Sant Eugenia, ligger Mercat de Llibertat og frister med et overdådig utvalg mat. Her ligger diger blekksprut, kråkeboller og blåskjell omkranset av flotte urtebuketter. Vegg i vegg velter voluminøse skinker seg sammen med kraftige syltelabber og brede ribber. Her finnes kasser med snegler, morkler og egg. Diskene bugner av sjokolade, kunstferdig dekorerte kakepalasser, fiken og krukker med drops, hermetisert frukt og honning. Billig, vennlig og ikke det spor berømt, men med like god kvalitet som storebror La Boqueria på Ramblas.

- Er det mulig å få en smaksprøve?

- Ja, prøv denne pølsen, den er svært god, sier en blid markedskone og skjærer opp en raus skive botifarra, katalansk spekepølse. - Og prøv denne også, sier hun og dytter en blings hvit botifarra med fete render og pinjekjerner i hånden min.

Hun venter spent på min vurdering.

- Veldig bra, takker jeg, og kjøper en pølse av ren høflighet.

- Señora, vil du ha en smakprøve av meg også, gauler en salgskåt herre fra kjøttboden vis à vis.

Mercat de Llibertat ble reist i 1889, åtte år før Gràcia - som hadde vært en selvstandig by - ble innlemmet i Barcelona. Ha i mente at alle bydeler har sitt matmarked. Erfarne husmødre med trillebager og ansvar for familie og hjem, setter strenge standarder for kvalitet, utvalg og ferskhet.

Tête-à-tête på kirkeplassen

På Plaça de Sant Josep Oriol arbeider Jorde Serrat Mallarch.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Ragnhild Holst
På Plaça de Sant Josep Oriol arbeider Jorde Serrat Mallarch.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer


På Plaça de Sant Josep Oriol stiller malerne ut sine verker. Her går det i impresjonistiske verker, akttegninger inspirert av bybarnet Pablo Picasso, og her og der en et høyst en høyst anstendig strek.

- Hva, skal du bare intervjue meg? Jeg hadde trodd vi kunne ta en cafécito sammen. Du er veldig vakker, vet du, señorita, og jeg blir så skuffet, så skuffet hvis vi ikke kan ta et glass sammen, sier Ricardo Ceballos Vega.

Vega Ceballo har solgt malerier på Plaça de Sant Josep Oriol i tjue år.

- Det har ikke vært særlig hardt. Barcelona er en vakker by, og folk er alltid vennlige. Og det kommer også mange skjønne kvinner, sier han smilende.

- Mmm, jeg har forstått at De vet å verdsette skjønne kvinner, men kan jeg få ta et bilde av Dem?

- Ja, men da møtes vi til lunsj i morgen, sier han og slenger lange øyenvipper ubeskjedent i min retning.

Når en er sulten eller vil slippe unna piropos (på norsk: vakkert utformede komplimenter) fra flørtende malere, runder en hjørnet og lander på Plaça de Pi og Església de Santa Maria del Pi som stod ferdig på slutten av 1300-tallet. Her ved er det delikatessemarked annen hver helg. Mørk sjokolade ligger vakkert innpakket med nydelig sløyfer. På skiltene står innholdsdeklarasjonen: nøtter, tørket frukt, sjokolade. Det ligger gyldne kaker, honning, oster, tørket frukt, vinflasker og såper med nostalgiske etiketter. Og sannelig; kirkedørene slår opp og ut kommer en gråtende brud i brusende kjole. Forbausede turister finner frem Kleenex, og tørker en tåre av det gripende synet.

Finn din stjålne mobiltelefon

For hver stasjon metrovognen nærmer seg Glòries, kommer det nye immigranter ombord med trillebager lastet med tøfler, hoppetau, blazere fra 80-tallet og andre antikviteter. Vel fremme på stasjonene er det et voldsomt rabalder. Kjøpere og selgere diskuterer høylydt priser på varer du aldri hadde drømt kunne selges; sko uten make, Commodore 64, pyjamaser med utvasket bamsemønster og halve kortstokker. For ikke snakke om eksklusive lommebøker, gjerne merket Gucci og Louis Vuitton, mobiltelefoner, portabelt musikkutstyr og antakeligvis kameraet du ble frastjålet dagen før. Metrostasjonen er den uoffisielle starten på det store Els Encants-markedet, et konglomerat av boder og små forretninger.

Ringer fra søndagsmarkedet i Port Vell.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Ragnhild Holst
Ringer fra søndagsmarkedet i Port Vell.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer


Els Encants-loppisen trekker til seg puertoricanske familier på jakt etter billige skoleantrekk til barna, trendy ungdommer med nese for vintage, og turister og skribenter med sans for folklore og antikviteter. På loppisen selger tyrkere metervare i lilla, oransje, gult, rødt, både med og uten paljetter. Tunisiere selger broderte kaftaner, og ja, den med intrikate broderinger på bærestykket, er så vakker at den må en bare ha med i kofferten hjem. Det gaules ut tilbud på alt fra kurdisk til katalansk, og den som ikke vet å prute på varen, blir lurt.

I gaten ovenfor, Carrer de dos de Maig, fortsetter den tyrkiske basaren. Her selges svulmende rokokkokommeder, smijernshagemøbler, kitchy negergutter i porselen og nostalgiske blonder. Med meg tilbake fra Els Encants har jeg en 20 batterier til kameraet (seks euro, et skikkelig pangtilbud), fem cd-plater med merengue og bachata fra Den dominikanske republikk, en kaftan og en duk til mor. Og ok, da, en liten lampe.

Shopaholics anonymous

Etter endt shopping-orgie finner man kanskje ut at flamencokjolen som sprakte på Els Encants, strammer rundt armene. Pjokkens Pokemon-kort ble gjenglemt et sted på Ramblas. Kanskje trenger man ikke nok en art deco-lampen fra 1920. Men i kofferten ligger det så mye latter og lettbent lykke at shopaholic-gruppen likevel overbevises om at alt var gode kjøp. Og alt for en neve euro.

Her er adresselista
Miniguide til Barcelona

Verktøy for reiselyst


Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren
gjør de vanskelige regnestykkene for deg.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer