Ny pakkereiselov

Forbrukertilsynet frykter dårligere forbrukervern på pakkereiser

Barne- og likestillingsdepartementet, derimot, mener at den nye loven gir bedre rettigheter til de reisende.

FLYFORSINKELSER: Den nye pakkereiseloven gjennomfører EU-direktivets bestemmelser fra 2015, som blant annet omfatter at hvis du kjøper pakkereise og flyet blir forsinket, er det fra flyselskapet du krever erstatning, ikke fra reisebyrået som har vært praksis hittil. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FLYFORSINKELSER: Den nye pakkereiseloven gjennomfører EU-direktivets bestemmelser fra 2015, som blant annet omfatter at hvis du kjøper pakkereise og flyet blir forsinket, er det fra flyselskapet du krever erstatning, ikke fra reisebyrået som har vært praksis hittil. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Fra 1. juli trer en ny pakkereiselov i kraft. Dermed blir EU-direktivet om pakkereiser av 2015 gjennomført, og dette sikrer like regler i Europa, samt legger til rette for økt handel over landegrensene, ifølge regjeringen.

Men, det er uenighet om hvorvidt den nye loven gir bedre eller svekkede rettigheter for forbrukerne. Forbrukertilsynet mener at vernet av pakkereisende blir svekket på to områder: Gjennom erstatningsreglene ved flyforsinkelser og reisegarantien for transportdelen av pakkereisen.

– Lovendingene forringer hele pakkereisekonseptet

Dersom flyet blir forsinket, er det til flyselskapet du skal klage, ifølge de nye lovbestemmelsene. Tidligere skulle klagene rettes mot reisearrangøren. Dette forringer hele pakkereisekonseptet, nemlig at du skal forholde deg til én part under hele reisen, mener avdelingsdirektør Jo Gjedrem.

I tillegg er det slik at charterflyavgangene ikke alltid blir fylt opp, og da selger pakkereiseselskapet disse flysetene til folk som kun trenger flyturen.

Slik pakkereiseloven er i dag, har reisearrangøren plikt til å stille reisegaranti for dem som bare kjøper flybillett, slik at kunden er sikret dersom flyselskapet går konkurs, men dette vil regjeringen ta bort i den nye loven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer