Forbudt moro

Sol, puddersnø, 36 blå og 100 km/t. Gutta på skutertur er ikke frøsne, selv om de ble frosne! Artikkelen ble først publisert 9. februar 2003

Publisert
Sist oppdatert

Skuterkjøring

Syns du det burde vært mulig å kjøre slik i Norge også? (Avsluttet)
Ja, helt klart!(76%) 642
Nei, reglene er fine som de er.(21%) 180
Vet ikke(3%) 26
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Norge er i praksis stengt for kosekjøring på snøskuter med unntak av Finnmark og Nord-Troms. Enkelte dispensasjoner gis, men ellers gjelder det at skuter skal brukes til nyttekjøring under sterke begrensninger.

Vil du herje snøen med motorkraft blir derfor nærmeste mulighet Sverige.

Fire adrenalinsugne menn fra DinSide meldte seg som testere, og dro over kjølen for å prøve forholdene. Her ser du bildene.

Skroll ned for mer.

Nesten alene

Full gass inn i de svenske fjellene.
Full gass inn i de svenske fjellene. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Fire motorgale gutter valgte en hverdag for testing av svenske skuterløyper. Det var et sjakktrekk.

- Vi var nesten alene, og for relativt ferske skuterkjørere er det greit at man ikke møter så mange andre kjøretøy front til front i smale skogsløyper, mener testerne Jogrim Aabakken og Øyvind Paulsen.

De fire testerne leide hver sin skuter med toppfart på 100 km/t. Prisen er 600 SEK for en halv dag (507 NOK). Drivstoff kommer i tillegg. Utleieren kunne også tilby enda kraftigere maskiner med toppfart på 160 km/t - til en stivere pris. Du kan også leie alt utstyr som klær og lignende for ekstrabeløp.

36 iskalde grader, og forfrysninger

Den aktuelle fredagen viste temperaturmåleren ned i 36 iskalde minusgrader, på tross av blå himmel og strålende sol. Januardager i Norden blir gjerne av det slaget. Godt tøy er derfor en vesentlig del av utrustningen.

Hjelmen beskytter hodet - både ved fall og mot isnende kulde.
Hjelmen beskytter hodet - både ved fall og mot isnende kulde. Vis mer


- Varme klær er et must. Hjelm likeså. Vi hadde alle MC-hjelmer med visir, og de beskytter godt mot både fallskader og mot isende kulde, sier deltakerne i testpatruljen.

Hjelm er forøvrig også påbudt, men de trenger ikke være helhjelmer med visir.

Utstyrstips

- Ta med varm drikke, mener Knut Usterud Svendsen.

- Og ørepropper om du skal kjøre lenge, føyer Jogrim Aabakken til.

- Og GPS om du har - da finner du garantert tilbake igjen. Selv om det er merkede løyper, er det greit med ekstra sikring, foreslår Øyvind Paulsen.

- Finlandshette eller høy hals under hjelmen er lurt, tipser Aabakken og refererer til fjerdemann, Stian Gihles forfrysninger på halsen.

- Dessuten er ryggskinne gull verdt, sier Paulsen, som hevder at han var den eneste av de fire testerne som ikke var støl i ryggen dagen derpå.

Alle fire sørget for å ha på varme sko. Har du ikke hett fottøy i skapet, kan du leie skikkelige månesko for under hundrelappen. De fleste skutere har varme i håndtakene, så du får litt hjelp til å holde temperaturen i fingrene. Men likevel er gode hansker eller votter viktig. Vindtett er en fordel for deg som planlegger å kjøre fort. Slalomtøy eller syntetiske MC-klær egner seg godt også til skuterkjøring.

Priser

Alle deltakere i testpatruljen er klare for mer motorferdsel i utmark.

Iskalde svenske vidder ...
Iskalde svenske vidder ... Vis mer


- Fordi det er lett å lære, spennende - siden det er tilnærmet ulovlig her hjemme er det nytt for de fleste, og kjører du pent er det også veldig trygt. En flott naturopplevelse, og en guttetur som styrker egoet! Det mener tester Øyvind Paulsen etter den kalde januarfredagen, og får bifall fra de øvrige testerne.

Det trenger ikke koste skjorta å leie skuter. Vi har funnet flere tilbud til under tusenlappen for halve dager eller noen timer. Og husk at det er mulig å kjøre to på en skuter. Noen har til og med varmehåndtak for passasjerene.

 • Fikk du ikke sett bildene? Se de hete bildene fra den kalde turen.

 • Mer om ulike tilbud og priser finner du her

 • Alternativ vintermoro i Norge

 • Skutersafari på Svalbard
 • Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer