Forbudt ombord

Det er ting du ikke kan ta med inn i flyet, og det er ting som ikke skal om bord i fly i det hele tatt. Her er listen.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Noe kan du ikke ha i innsjekket bagasje, andre saker får ikke være med i håndbagasjen, og noe må du bare legge igjen hjemme.

Ikke i håndbagasjen

Kniver, sakser og spisse saker må sendes som innsjekket bagasje. Verktøy som kan brukes til slag eller stikk likeså. Våpen og våpenkopier, og leketøy som ligner våpen kan ikke med inn i flyet. Vannpistolen til knøttet, neglesettet til mor og stikksaga til far må dermed alle puttes i kofferten du sjekker inn.

Beslaglagte gjenstander fra sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Foto: Karoline
Beslaglagte gjenstander fra sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Foto: Karoline Vis mer


- Det er fortsatt overraskende mange som ikke husker å fjerne lommekniver og andre spisse gjenstander fra håndbagasjen, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

Er det noe du absolutt må ha med deg, kan gjenstanden sjekkes inn som bagasje, eller du kan sende den som pakke til deg selv. Om ikke, blir sakene samlet inn og destruert.

Absolutt forbudt

Dessuten er det enkelte ting du rett og slett ikke får lov å ta med på fly. Kryssjekk mot gavelistene før du handler: Brannfarlige stoffer og eksplosiver samt fyrverkeri, kan ikke om bord i fly. Etsende stoffer og magnetisk materiale likeså. Gass, kunstgjødsel, oksiderende materiale, radioaktive midler eller stoffer som kan danne farlige kjemiske reaksjoner er også forbudt. Av erfaring vet vi at man får ta med sterke alkoholvarer, på tross av brannfaren knyttet til disse. Dog ikke over 70 prosent ... Det eneste vi kan komme på av aktuelle gaver her er store leketøysmagneter, kjemisett og muligens sterke husflidsprodukter fra fordekte kjellerrom. Men hva vet vel vi om hva som transporteres som julegaver landet rundt?

  • Tilbake til innledningen

  • Film kan ta skade
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer