Mat- og drikkepriser:

Forbyr dyr flyplass-øl

Grensa er nådd for hvor mye du må ut med for en øl på flyplassen i New York. Nå har myndighetene tatt grep.

BEGERET ER FULLT: Reisende fra New Yorks flyplasser risikerer ikke lenger å betale blodpris for mat og drikke på flyplassen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
BEGERET ER FULLT: Reisende fra New Yorks flyplasser risikerer ikke lenger å betale blodpris for mat og drikke på flyplassen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mat og – ikke minst – litt drikke, på flyplassen er for mange en viktig del av reiseopplevelsen. Regningen, derimot er ikke alltid like velkommen. For hvor mye betalte du egentlig for den ølen eller vinskvetten?

Vi tipper det er hakket mindre enn det reisende fra LaGuardia-flyplassen i New York har opplevd. Her har reisende måttet betale opptil 28 dollar for en øl, noe som tilsvarer hele 272 norske kroner med dagens kurs.

Om dette var dråpen som fikk begeret til å renne over vites ikke, men nå har flyplassmyndighetene i New York, Port Authority, tatt grep, ifølge TimeOut.com.

Port Authority har ansvar for flyplassene Laguardia, Newark og JFK. De har lansert nye retningslinjer som slår fast at serveringssteder på flyplassen ikke kan ta mer enn ti prosent høyere priser enn «gateprisen» for tilsvarende produkter.

Det stopper heller ikke der. Alle som selger mat og drikke må tilby noen rimelige alternativer. I tillegg må de opplyse kundene om at de kan klage på sosiale medier, dersom de føler at de får betalt for mye.

Vil ikke detaljstyre

Ifølge Erik Lødding, leder for samfunnskontakt i Avinor, er det ikke noen tilsvarende reguleringer på plass på norske flyplasser.

- Aktørene ved våre lufthavner står selv fritt til å regulere sine priser på mat- og drikke, på samme måte som ellers i samfunnet, skriver han i en e-post til DinSide.

Selv om de ikke vil gå inn og regulere konkret, følger de med, forteller han.

- Vi jobber hardt for å sikre god kvalitet til riktig pris ved våre lufthavner (...) Vi gjennomfører derfor jevnlige prisundersøkelser mot sammenliknbare tilbud i bysentra (såkalt «benchmarking»).

Å betale 150 kroner for et lite glass vin på flyplassen når en hel flaske vin på taxfreen koster det samme kan virke noe voldsomt. Årsaken er enkel:

- Restaurant- og serveringssteder ved utenlandsdelen på våre lufthavner betaler MVA. på varer de kjøper inn. De er altså ikke omfattet av taxfree-ordningen, skriver Lødding.

Det er derfor mer nærliggende å sammenlikne prisene med vanlige restaurantpriser i nærliggende sentra, slik Avinor altså gjør.

Samme pris for byøl og flyøl

TGI Friday's er et av serveringsstedene som har restauranter både i Oslo sentrum og på Gardermoen. De har løst det hele ganske enkelt: Her er prisene de samme enten du er på flyplassen eller på Aker Brygge: 94 kroner for 0,4 liter Ringnes og 114 kroner for 0,6 liter.

Ifølge Joannis Vendrig, administrerende direktør i HMSHost Norway, selskapet som driver TGI Friday's, bestreber de å ha de samme prisene på Gardermoen som i byen så langt det lar seg gjøre.

FRIDAYS: Den amerikanske kjeden holder til på mezzaninen på innland. Foto: Morten Eik
FRIDAYS: Den amerikanske kjeden holder til på mezzaninen på innland. Foto: Morten Eik Vis mer

- Jeg mener bestemt at flyplassmat og -drikke ikke skal være dyrere enn det du betaler i byen.

Er det lenge siden du har vært ute og flydd, kan det likevel hende du vil stusse litt over prisene.

- Vi har, som alle andre, hatt noen prisøkninger de siste åra. Alt har blitt dyrere, også for oss, og vi må jo overleve, sier Vendrig.

I tillegg til å være opptatt av pris, er det én annen ting som er spesielt viktig på flyplasser: Tid.

- Folk er opptatt av at det skal gå raskt, de skal jo alltid nå et fly. Så det jobber vi også litt ekstra med. Tid, pris og kvalitet.

HMS Host står for Peppe's Pizza, La Baguette, Bølgen & Moi, Burger King, Humle & Malt, Fiskeriet, TGI Friday’s og Two Tigers, samt Wagamama, som gjenåpner etter sommeren. Ifølge Vendrig har de stort sett tilsvarende priser her som i byene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer