Forbyr Ryanairs kalenderreklame

Flyselskapet får refs for at de fremstiller flyvertinnene sine som seksuelle objekter.

DRØYT: – Det er sikkert ikke like festlig å selge en slik kalender ombord om man er en av modellene selv? sier Knut-Jørgen Næss, 1. nestleder i Norsk kabinforening, om reklamekampanjen til Ryanair.  Foto: Ole Petter B. Stokke/Ryanair
DRØYT: – Det er sikkert ikke like festlig å selge en slik kalender ombord om man er en av modellene selv? sier Knut-Jørgen Næss, 1. nestleder i Norsk kabinforening, om reklamekampanjen til Ryanair. Foto: Ole Petter B. Stokke/Ryanair Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I november kom lavprisflyselskapet Ryanair ut med sin femte kalender, fylt med lettkledde bilder av flyselskapets flyvertinner.

«The Girls of Ryanair, Cabin Crew Charity Calender 2012» er, som navnet tilsier, en veldedighetskalender hvor 13 av flyvertinnene stripper ned til bikinien og undertøyet for å hjelpe organisasjonen DEBRA. Organisasjonen støtter pasienter som lider av epidermolysis bullosa (EB), som er en fellesbetegnelse på en rekke sjeldne hudsykdommer.

Nå forbyr britiske The Advertising Standards Authority (ASA), flyselskapets reklame for kalenderne. Bakgrunnen for dette, er at de mener den er støtende og at Ryanair fremstiller sine ansatte som seksuelle objekter, ifølge Dailymail. Selv om ASA vet at kvinnene har deltatt frivillig i disse reklamene, reagerer de på måten Ryanair har fremstilt dem på.

KONTROVERSIELT: "Hete priser og kabnpersonale!! 79 nok", slik ble en av flyvertinnene fremstilt på Ryanairs nettside tidligere i vinter. Foto: Skjermbilde: Ryanair
KONTROVERSIELT: "Hete priser og kabnpersonale!! 79 nok", slik ble en av flyvertinnene fremstilt på Ryanairs nettside tidligere i vinter. Foto: Skjermbilde: Ryanair Vis mer


Reklamekampanjen viste flere bilder av lettkledde kabinansatte, som poserer under overskriften «Hete priser og kabinpersonale!!» samt en pris. Kampanjen skal ha utløste en rekke klager, blant annet fra en flyvertinne, som hevdet det fremstilte kabinansatte som glamourmodeller. En protestgruppe på nettet med 5.000 medlemmer, skal også ha bedt om å få reklamen fjernet.

Les også: Vil ikke se flyvertinner i bikini
Se bildene: Disse flyvertinnene skaper furore

Mener Ryanair har gått for langt

Det er ikke første gang Ryanair får refs for sine sexy kalendere. 2009-kalenderen førte blant annet til at Mary Honeyball fra britiske Labour anklaget Ryanair for å seksualisere flyindustrien, og omtalte stuntet som "et desperat forsøk på å få profitt". Og nå mener altså ASA at Ryanair har gått for langt.

Et av kampanjebildene som vekker oppsikt, er av februarmodellen Ornella February, som drar ned trusen sin med en tommel. Denne annonsen skal også ha blitt publisert i en rekke britiske aviser. ASA reagerer på at denne annonsen var spesielt seksuelt ladet og mener at utsagnene om "Red Hot Fares & Crew!!" knyttet opp mot kvinnenes navn og bilde, lett vil tolkes seksuelt.

Ryanair svarer at de er ferdig med å promotere kalenderen, og at de verken synes bildene eller annonsene er støtende og upassende.

Her er to av bildene fra kalenderen:

– Respektløst

Da DinSide spurte Norsk kabinforening hva de syntes om de lettkledde bildene i fjor, fikk vi følgende svar:

– Hva skal man egentlig si? Jeg synes det er synd at vårt yrke seksualiseres gjennom å avbilde kolleger i et annet flyselskap på denne måten. Det viser dessverre det jeg kaller et respektløst syn på sine ansatte og da spesielt kvinnelige kabinansatte. Piloter eller mannsdominerte ansatte glimrer i så måte med sitt fravær, selv om O'Leary nok kan gjøre et nummer ut av det også, uttalte Knut-Jørgen Næss, første nestleder i Norsk kabinforening.

Næss hadde svært lite til overs for måten Ryanair reklamerer for sin kabinkalender på.

– Det er uverdig av selv en klovn å bruke ansatte på denne måten - om de da er ekte ansatte. Det er sikkert ikke like festlig å selge en slik kalender om bord om man er en av modellene selv? Frivillighet er så mangt - for 79 kroner, svarte han.

Les også: Flyvertinner kaster klærne

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer