Foreslår generell farts­grense for fritidsbåter

En generell landsdekkende fartsgrense for fritidsbåter på fem knop 100 meter fra land er ett av forslagene som Samferdselsdepartementet nå sender ut på høring.

BÅT: Skal du ut i båten i sommer? Da er det greit å kunne dette. Video: Kristin Sørdal / Berit B. Njarga, Dinside Vis mer
Publisert

Fartsgrensen skal gjelde over hele landet, men med mulighet for lokale tilpasninger.

I tillegg foreslås en generell landsdekkende aktsomhetsbestemmelse og generelle bestemmelser om ferdsel ved badeplasser.

Forslaget som nå er på høring, etterfølger en sommer med svært mye trafikk til sjøs.

- Gir bedre sikkerhet

- En generell fartsgrense for fritidsbåter kan gi bedre sikkerhet for båtførere og for andre som bruker sjøen, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

- Samtidig tror jeg at regelverket vil bli enklere. Båtliv er populært i Norge, og det er stadig flere hurtiggående fritidsbåter og myke trafikanter, som padlere, på sjøen, fortsetter han.

SETERENS: Seter i båten blir eksponert for for veldig mye. De er offer for både soling og bading, vær og vind og tråkking, mat og drikke. Sjekk filmen for hvordan du rengjør skikkelig møkkete seter. Vis mer

Gjelder også vannscooter

I tillegg kan kommunene blant annet fastsette lokale fartsgrenser for fritidsbåter i eget sjøområde, og justere den generelle fartsgrensen opp eller ned ut fra lokale behov.

Forslaget vil også begrense bruken av vannscootere ettersom disse regnes som fritidsbåter, og forslaget til endringene gjelder dermed også for disse.

Høringsfristen for forslaget er satt til 25. november.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer