Ikke nok å huske passet!

Forglemmelsen som spolerer alt

Dette må du huske før du kommer til flyplassen.

REISEKLAR: Reiser til andre land er blitt mer komplisert. Husk å sette deg inn i absolutt alle regler før du reiser. Foto: Odd Roar Lange
REISEKLAR: Reiser til andre land er blitt mer komplisert. Husk å sette deg inn i absolutt alle regler før du reiser. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De gledet seg til en etterlengtet ferie til utlandet men glemte en liten, svært viktig detalj i det nye skjemaet de måtte fylle ut.

Dermed gikk ferien i vasken før den hadde startet, og du bør passe på at det ikke skjer med deg.

Har du, for eksempel, hørt om «Personal Locator Form»?

Skjemaet du ikke vil glemme

Vi har alle lest om dem - de utenlandsreisende som glemmer å ta med seg passet og som får trøbbel når de skal gjennom passkontrollen.

Men pass og ID-kort er slett ikke det eneste du må huske å ha med deg hvis du skal reise utenlands i nærmeste framtid.

Stadig flere land krever nemlig at du fyller ut det personlige innreiseskjemaet, som omtales som Personal Locator Form (PLF), før du får komme inn i landet.

Og selv om reisearrangørene er blitt flinke til å minne de reisende på hvilke regler som gjelder, er det stadig noen som kommer til flyplassen uten utfylt skjema.

KJIPT: Glemmer du skjemaet, kan hele turen gå i vasken. Foto: Odd Roar Lange
KJIPT: Glemmer du skjemaet, kan hele turen gå i vasken. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Du kan miste reisen

PLF må være fylt ut før du kan sjekke inn.

I noen tilfeller får du sjekket inn, men ikke skrevet ut boardingkort på nett eller ved automat. Har du glemt det, kan du bli stående igjen når flyet drar, ifølge en erfaren ansatt ved innsjekkingen på Oslo Lufthavn til DinSide.

- Vi gjør alt vi kan for å forsikre oss om at våre kunder skal få gjennomført reisen sin. Når du booker en reise hos oss, sender vi en påminnelse om å huske å fylle ut de rette innreiseskjemaene. Det skjer i blant at kunder ikke får bli med på reisen, fordi de, selv etter påminnelser, ikke har fylt ut PLF. Men dette skjer heldigvis sjelden, sier Adam Györki, nordisk kommunikasjonssjef i reiseselskapet Tui.

- Hva skjer med billetten?

- Da har kunden mistet reisen sin, slår Györki fast.

«CORONA-LAPPEN»: Med bare noen få tastetrykk, får du coronasertifikatet lett tilgjengelig på mobilen din. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ditt ansvar

- Det er de reisende selv som er ansvarlig for å gjøre seg kjent med reglene som gjelder. Vi hjelper selvfølgelig til, men til syvende og sist må du selv fylle ut informasjonen som trengs, sier Nora Aspengren, PR-ansvarlig i Tui i Norge, og fortsetter:

- Vi informerer på nettsiden vår, i kundebrev, i appen og per SMS. Men vi får naturligvis en del henvendelser om hvilke regler som gjelder, og vi hjelper til med det de reisende måtte trenge.

SMS-varsel

- Hos oss får våre reisende en mail med informasjon om alt de må huske på innen reisen, inkludert link til de ulike sidene. De som bestiller seinere enn to uker før avreise, mottar en kortversjon via SMS, sier kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i Apollo.

- To dager før avreise, får alle en SMS med påminnelse om hva de skal gjøre. Tidligere gikk dette kun til våre charterkunder, men nå har vi også satt i gang med å sende samme informasjonen til alle våre reisende med rutefly, fortsetter hun.

- Vi har ikke hatt noen som har blitt nektet ombordstigning på grunn av manglende dokumentasjon i høst eller vinter. Det var en periode da det var problemer med PLF-en, men da slapp SAS folk om bord, og så fylte de ut skjemaet ved ankomst. Hvis noen ikke har gjort det de skal, får de ikke igjen pengene, avslutter Rivera.

Les også: Her er drømmehuset i Mesternes Mester

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer