Storbyferie

Førjulslykke: London venter

Derfor bør du legge førjulshoppingen til den britiske hovedstaden.

GOD STEMNING: London er virkelig en juleby i desember. Ta turen selv og opplev de store og små stedene. Foto: Visit London
GOD STEMNING: London er virkelig en juleby i desember. Ta turen selv og opplev de store og små stedene. Foto: Visit London Vis mer
Publisert

Har du startet jakten på julestemningen? Dersom du sliter med å finne den, så er det stor sjanse for at lykkes i London.

For nå er millionbyen pyntet til årets julefeiring. Og får du ikke den rette stemningen her, så er det risiko for at den ikke kommer i det hele tatt.

Butikker, gater, parker, torg, kjøpesenter, kafeer, puber, turistattraksjoner og gater. Alt er pyntet med julelys og julepynt. Det er klart for årets storbyferie og juleshopping.

På den asiatiske restauranten Inamo i Camden i London er bordene helt spesielle. Vis mer

Du grønne, glitrende

London får på sin side litt hjelp fra Norge til å bli den foretrukne julebyen. Det skjer i år for 75. gang og jeg snakker selvsagt juletreet fra Oslo.

Årets tre ble hentet i Sørkedalen i Nordmarka. Deretter starter reisen til London.

Lord Mayor of Westminster, Hamza Taouzzale, og den britiske ambassadøren til Norge, Richard Wood, dro sammen med ordfører Marianne Borgen inn i Nordmarka for den årlige tradisjonen.

GOD JUL: Det norske juletreet skal igjen stå på Trafalgar Square. Foto: Per Løchen / NTB
GOD JUL: Det norske juletreet skal igjen stå på Trafalgar Square. Foto: Per Løchen / NTB Vis mer

Og ordfører Marianne Borgen mener juletregaven er spesielt viktig i år:

– Treet er et symbol på fred og er viktig med tanke på situasjonen i verden akkurat nå. Vi trenger et lyspunkt som representerer gode verdier som vennskap og solidaritet.

Men hva er egentlig årsaken til at et digert grantre fra Nordmarka i Oslo havner på Trafalgar Square i London?

Storbritannia var Norges fremste allierte under andre verdenskrig. Det ble knyttet uvurderlige kontakter på tvers av landegrensene.

BBC sendte viktige nyheter på norsk til illegale norske radiolytter, og mange nordmenn dro til England for å få opplæring i motstandsarbeidere. Andre måtte søke dekning fordi de var avslørt hjemme i Norge.

TA DEG TID: Ikke ha det travelt, ta en kikk på juleutstillingene. Foto: Odd Roar Lange
TA DEG TID: Ikke ha det travelt, ta en kikk på juleutstillingene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Og Norge ønsket da krigen endelig var over å sende en synlig takk til det britiske folket.

Det er levert

Den første desember tennes lysene på årets juletre. Og det har det gjort hvert eneste år siden desember i 1947.

Et nærmere 30 meter høyt grantre ble hogget i de dype skogene i Oslo og sendt sjøveien til London.

Hvert eneste år etter 1947 har det altså stått en julegran fra Oslo på travle Trafalgar Square. De fleste ganger et flott og prangende tre. Men noen ganger – som i fjor – var reisen såpass strabasiøs at det fine treet endte som et havarert juletre.

Men i år forsøker Oslo igjen. Det kan da ikke gå galt denne gangen? Dra til Trafalgar Square selv og se. Treet står til 6. januar

For nybegynnerne

Besøker du London for første gang så er Regent Street og Oxford Street naturlig å avlegge besøk. Dette er de to travleste handlegatene og her ligger de store kjedebutikkene på rekke og rad. Men vær forberedt på at du også går og står i kø. Du er kommet til et av de travleste handlestrøkene i Europa.

JULEPYNTET: De travle handlegatene i London er pyntet til jul. Foto: Odd Roar Lange
JULEPYNTET: De travle handlegatene i London er pyntet til jul. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Men London har mye annet å oppleve. Og da mener jeg virkelig mye.

Du må prioritere hardt og gjerne lage en plan før storbyturen starter.

Kjøpesenter

Hvor mange kjøpesenter som finnes i London, er det ingen som har oversikt over. Men de to største og mest kjente er Selfridges i Oxford street og Harrods er en britisk varehuskjede. Den ble grunnlagt av den amerikanske gründeren Harry Gordon Selfridge, som åpnet sin første butikk i 1909. Han utvidet seinere til et kjøpesenter med 130 avdelinger.

STØRST: Harrods regnes som Europas største handlesenter i sitt slag. Foto: Odd Roar Lange
STØRST: Harrods regnes som Europas største handlesenter i sitt slag. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Harrods er navnet på det gigantiske varehuset i Knightsbridge i den vestlige delen av sentrale London. I 1835 åpnet Charles Henry Harrod en kolonialbutikk ved huset sitt på Londons østkant. 14 års seinere lyttet han til Bromton Road på vestkanten. Butikken vokste til et kjøpesenter og i 1901 startet arbeidet med å lage den grandiose fasaden i barokkstil.

DET SKINNER: Julelysene er tent i London. Foto: Odd Roar Lange
DET SKINNER: Julelysene er tent i London. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Og Magasinet fikk installert Storbritannias første heis.

I dag har Harrods mer enn 18 000 m² grunnflate og mer enn 80 000 m² salgsareal. Kjøpesenteret regnes som det største i sitt slag i Europa.

Vil du ta en kikk i luksusbutikker i London så er det smart å ta turen til Bond street.

Lysene fra bussen

Å komme seg rundt i London kan være strabasiøst. Men bli med på en guide busstur.

La deg blende av julete butikkvinduer, glitrende eventyrlys og kjente landemerker som lyser opp når kvelden faller på, fra denne nattbussturen.

JULEGLEDE: Ta deg god tid og ikke regn med at du rekker over alt. Foto: Visit Londonb
JULEGLEDE: Ta deg god tid og ikke regn med at du rekker over alt. Foto: Visit Londonb Vis mer

Bussen kjører forbi de verdensberømte julelysene fra Regent Street og andre viktige severdigheter, inkludert Trafalgar Square, Piccadilly Circus, London Eye, Tower of London og Tower Bridge.

Ta bilder underveis eller bare len deg tilbake og nyt severdighetene.

En ekspertguide underholder deg med fakta og historier om byen mens du passerer historiske bygninger og kjører langs bemerkelsesverdige gater

Tilgjengelig fra 26. november til 2. januar.

KLAR-FERDIG-GÅ: Det blir fort mange og lange fotturer i London. Foto: Odd Roar Lange
KLAR-FERDIG-GÅ: Det blir fort mange og lange fotturer i London. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Harry Potter

Blir med på en veldig magisk høytid med Galtvort i snøen på Warner Bros. Studio.

Vinteren har kommet til trollmannsverdenen, med en ekte makeover. Juletrær er på plass langs den store salen, og en kopi av festmåltidene fra filmen, inkludert flammende julepuddinger er lagt ut på langbordene. Sølv glitrer på scenen mens den forvandles til Yule Ball som nå er tilbake.

«London Panoramic Tour» og Tower of London

Bli med på en omvisning med buss til Londons berømte monumenter.

Lad mobiltelefonen og ha mobilkameraet klart når det er fotostopp ved det spektakulære Tower of London. Buckingham Palace og Horseguard's Parade. Besøk Royal Parade Ground og Buckingham Palace. Dette er en uforglemmelig opplevelse og en fin introduksjon til London

Her kjører dere også gjennom Londons finansdistrikt, besøk det ikoniske London-landemerket St Paul's Cathedral og se sir Christopher Wrens mesterverk.

Båttur på Themsen

UT PÅ ELVA: Bli med på guidet båttur på Themsen. Foto: Odd Roar Lange
UT PÅ ELVA: Bli med på guidet båttur på Themsen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Dette er slett ikke bare en sommeropplevelse. Ta turen ned til elva og bli med på en båttur på Themsen og reis langs Londons lange rekke attraksjoner. Det er guiding underveis. Hopp av i den vakre Greenwich my ved Themsens sørlige bredd. Denne turen avsluttes ved London Eye. Bestill gjerne plass slik at dere får med dere London Eye når sola går ned.

The Shard

The Shard er navnet på en skyskraper i det sentrale London. Den ligger ved sørenden av London Bridge i Southwark bydel. Med sine 310 meter er The Shard Londons høyeste bygning. Og du kan komme deg til topps ved å kjøpe billetter med de to heisene. Fra utsiktspunktet får du en formidabel utsikt over London.

UTSIKT FRA THE SHARD: Dette er et uforglemmelig syn. Foto: Odd Roar Lange
UTSIKT FRA THE SHARD: Dette er et uforglemmelig syn. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Bestill gjerne plass i en av restaurantene eller kjøp noe å drikke i barene og nyt litt ekstra tid i den berømte skyskraperen.

Julemarked

MUSICAL: Ta dere tid til å oppleve minst en av Londons mange musicals. Foto: Odd Roar Lange
MUSICAL: Ta dere tid til å oppleve minst en av Londons mange musicals. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Det finnes en rekke julemarked rundt om i hele London. Og du finner garantert ett i nærheten av der du bor. Her er tre ulike markeder jeg gjerne anbefaler.

Southbank Winter Market

SKATTEJAKT: Dra til et av julemarkedene. Foto: Visit Great Britain
SKATTEJAKT: Dra til et av julemarkedene. Foto: Visit Great Britain Vis mer

Se South Banks elvebredd bli forvandlet til et vinterlig eventyrland, der mat fra hele verden og et håndverksjulemarked samles på ett glitrende sted. De tradisjonelle trehyttene langs Themsens bredder er fylt til randen av små og smakfulle skatter. Kanskje det er her du skal fylle årets julestrømpe?

Covent Garden

UT PÅ ISEN: London har flere skøytebaner som du kan prøve deg på. Foto: Visit Great Britain
UT PÅ ISEN: London har flere skøytebaner som du kan prøve deg på. Foto: Visit Great Britain Vis mer

Gatene og torg er pyntet med hundretusenvis av glitrende lys som dekorerer Covent Garden. Her finner du tre ulike markeder fylt med håndlaget håndverk og unike gaver til jul. Her finner du også fotomuligheter med ulike temaer og til og med et daglig dryss med «snø».

Leicester Square

Ingen førjulstur uten en tur til markedet på Leicester Square. Gå gjennom det tradisjonelle markedet fylt med et fantastisk utvalg av håndverk og fristende godbiter. Etterpå kan du ta turen til det belgiske Spiegeltent for å nyte en strålende forestilling av La Clique (fra 9. nov-7. jan.

BRUK T-BANEN: Du kan betale med kredittkort og slipper det tidligere Oystercard. Foto: Odd Roar Lange
BRUK T-BANEN: Du kan betale med kredittkort og slipper det tidligere Oystercard. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer