Nødpass

Forsikringsselskapene dekker forsinkelsen mens du venter på nødpass

Men bare hvis passet blir stjålet.

VENN I NØDEN: Flere forsikringsselskap dekker utgiftene til nytt pass eller nødpass i tillegg til medfølgende reiseforsinkelser så lenge passet er stjålet. Du må likevel huske at nødpass ikke funker i alle land. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix.
VENN I NØDEN: Flere forsikringsselskap dekker utgiftene til nytt pass eller nødpass i tillegg til medfølgende reiseforsinkelser så lenge passet er stjålet. Du må likevel huske at nødpass ikke funker i alle land. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du reise utenlands i sommer, må du huske å ta med deg passet ditt. Før reisen er det også viktig å sjekke at passet er gyldig, altså ikke gått over utløpsdatoen.

Forsikringsselskapene dekker nemlig ikke utgiftene hvis du har glemt passet eller ikke sjekket utløpsdatoen. Det de dekker, derimot, er utgiftene til nytt pass, nødpass og reiseforsinkelser som følge av venting på dokumentene hvis passet ditt blir stjålet.

– Vi har et par hundre saker om stjålne, bortkomne og mistede pass hvert år, og tallet ligger ganske stabilt, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring.

Ifølge Politidirektoratet ble det anmeldt 34.000 norske pass som var stjålet eller tapt i fjor, samt utstedt 29.685 nødpass.

Prisen på et nødpass er 450 kroner eller 270 kroner for de under 16 år, det samme som et vanlig norsk pass koster. Nødpasset er kun gyldig på én reise og må leveres til politiet, passmyndigheten eller grensekontrollen når du kommer tilbake fra reisen.

Krav til oppbevaring av pass

Både Tryg, DNB Forsikring og Europeiske Reiseforsikring dekker utgiftene til nytt pass eller nødpass i tillegg til medfølgende reiseforsinkelser så lenge passet er stjålet.

– Vår dekning er begrenset til 10.000 kroner per person, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Han understreker at norske pass er et verdidokument som er svært attraktivt blant kriminelle. Derfor har banken en sikkerhetsforskrift som går på hvordan pass skal oppbevares.

Forsikringskunden må bære passet med seg eller låse det inn i fastmontert safe eller oppbevaringsboks. Dører og vinduer til hotellrommet eller ferieboligen skal være lukket og låst, framholder Dalsbø.

Kopi av passet kan være nyttig

Så, hva gjør du om du er i utlandet og blir frastjålet passet ditt? Ragnar Wiik, direktør i Forbruker Europa anbefaler deg å kontakte den norske ambassaden i det respektive landet.

Du kan også kontakte politiet eller forsikringsselskapet ditt, så hjelper de deg videre.

Et gammelt råd er å ha med seg en kopi av passet på tur, eventuelt skanne det og lagre i skyen. Det kan nemlig være nyttig dersom du oppsøker en norsk utenriksstasjon for å få nytt pass, ifølge Irgens i Tryg.

Men, en kopi av passet er ikke en gyldig erstatning for et stjålet pass, understreker Politidirektoratet.

Ikke alltid nødpass funker

I tillegg er det verdt å merke seg at nødpass ikke er gyldig i alle land.

Du kan for eksempel ikke reise til USA med nødpass, påpeker Berge i Europeiske Reiseforsikring.

Dersom du reiser innenfor Schengen-området er det riktignok passfritt, som betyr at du kan klare deg uten pass hvis du mister det her.

– Likevel kan det innføres grensekontroll på kort varsel også innenfor Schengen, og noen hotell og flyselskap aksepterer kun pass som gyldig legitimasjon. Derfor bør du ta med deg passet uansett, særlig hvis du skal utenfor Norden, råder Irgens i Tryg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer