Først i Norden

Flyplass med nye regler fra i dag.

NYE REGLER: Denne flyplassen har skrotet de gamle reglene om væske i håndbagasjen. Foto: Shutterstock
NYE REGLER: Denne flyplassen har skrotet de gamle reglene om væske i håndbagasjen. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Siden 2006 har det vært væskeforbud i sikkerhetskontrollene, noe som gjør at man ikke får lov å ha med seg beholdere med mer enn 100 milliliter i håndbagasjen.

Unntaket er naturligvis taxfree-varer forseglet i pose.

Om du reiser fra flyplassen i Helsinki fra og med i dag 28. juni, er denne regelen en saga blott.

Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Nytt utstyr

Dette er fordi flyplassen nå har installert helt nye 3D-skannere på alle slusene i sikkerhetskontrollen.

Dermed kan man ha med seg opptil to liter væske per passasjer, og man trenger heller ikke å ta det ut av håndbagasjen.

Dette gjelder også elektriske artikler.

- Det er viktig for oss å betjene våre passasjerer så godt som mulig og gi flypassasjerene en hyggelig flyplassopplevelse. Vi tror at med denne nye teknologien kan vi tilby passasjerene våre en jevnere og mer avslappet start på reisen, sier sikkerhetssjef for Finavia - som driver flyplassen, Ari Kumara, i en uttalelse på flyplassens nettsider.

Om du reiser til og fra en norsk flyplass via Helsinki er det imidlertid ingen endring per nå da dette utstyret ikke finnes på slusene inn og ut av Schengen.

Flere følger etter

Også flere spanske flyplasser har planer om å installere disse nye skannerne på en rekke flyplasser. Dette vil skje fra og med neste år.

De to første flyplassene i Spania hvor de strenge reglene for væske og elektronikk vil bli droppet er Madrid Barajas og Barcelona El-Prat.

Det er foreløpig ingen planer om å installere de nye og kostbare 3D-skannerne ved norske lufthavner. Prisen per maskin ligger på cirka 10 millioner kroner.

Avinor sa dette til DinSide da vi omtalte 3D-skannerne sist høst:

- Avinor følger teknologisk og regulatorisk utvikling nøye slik at vi kan gjøre gode valg når vi utformer våre sikkerhetskontroller og etablerer prosedyrebeskrivelser for utøvelse av tjenesten ved lufthavnene våre.

Vi er klar over teknologien som finnes i sikkerhetssegmentet, og har satt det som en målsetting at vi vil ta i bruk denne type teknologi når vi utvikler nye eller oppgraderer våre sikkerhetskontroller ved de enhetene hvor dette vurderes som hensiktsmessig, sier Harald Nygaard Kvam, kommunikasjonssjef Oslo Lufthavn.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer