Først med full pott i corona-stjerner

Italiensk flyplass verdens første med full corona-pott i ny stjernekåring.

BEST I EUROPA: Roma Fiumicino er foreløpig eneste flyplass som er belønnet med fem stjerner i Skytrax-kåringen for flyplassenes corona-tiltak - som er det beste man kan få. Påbudt munnbind og tydelig og enkel informasjon er noe av det flyplassen vinner på. Foto: NTB scanpix
BEST I EUROPA: Roma Fiumicino er foreløpig eneste flyplass som er belønnet med fem stjerner i Skytrax-kåringen for flyplassenes corona-tiltak - som er det beste man kan få. Påbudt munnbind og tydelig og enkel informasjon er noe av det flyplassen vinner på. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Roma-flyplassen Fiumicino er verdens første flyplass som er tildelt fem stjerner i corona-kåring.

Fem stjerner er toppresultatet og det maksimale antall stjerner flyplassene kan få.

Det er Skytrax som står bak kåringen. De er godt kjent for sine kåringer av flyselskap og flyplasser i normale reisetider - men akkurat denne «coronakåringen» er helt ny.

Dette er en særlig stjernevurdering av flyplasser når det kommer til anti-covid-tiltak.

Det handler altså om hygiene og andre ting som flyplassene gjør for å trygge ansatte og reisende i situasjonen med coronaviruset.

Det er foreløpig ingen andre flyplasser som har nådd helt opp i tet sammen med Roma Fiumicino.

Så langt er det kun flyplasser i Europa som er vurdert - men Skytrax skriver at de håper å kunne vurdere flyplasser også i Nord-Amerika, Midtøsten og Asia når grensene etterhvert åpner, som de håper vil skje i oktober 2020.

Husk: Italia er rødt

Italia er blant de mange landene som er merket røde av norske myndigheter. Dersom du reiser, må du i ti dagers innreisekarantene ved retur.

Regjeringen anbefaler fremdeles å unngå unødvendige reiser til utlandet.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Dette er stjernene verdt

Fem stjerner i corona-kåringen indikerer at flyplassen har veldig høyt nivå på hygiene og vedlikehold; fire stjerner betyr at det er «bra» - og tre stjerner betyr at hygienetiltakene er «gjennomsnittlig».

Den lavest mulige ratingen er to stjerner - og det indikerer at anti-covid-tiltakene trenger å jobbes med …

Tre flyplasser er belønnet med tre stjerner i corona-rankingen:

Málaga-Costa del Sol-flyplassen (AGP) i Spania, Nice Côte d'Azur-flyplassen (NCE) i Frankrike og London Heathrow (LHR).

Det som gjør at Roma Fiumicino, også kjent som Leonardo da Vinci Internationale flyplass, gjør det så bra i kåringen, er blant annet at de har et stort, nyåpnet corona-testsenter på flyplassen; de har skilt som er enkle å forstå; det er strenge regler på bruk av munnbind - og sanitær-personalet er godt synlig.

Ifølge Skytrax, er vurderingene gjort på bakgrunn av et tre dagers langt besøk i september, på Roma-flyplassen.

De understreker at anti-covid-kåringen er basert på kontroller utført av Skytrax-ansatte etter vitenskapelige metoder - og at det ikke involverer noen som helst grad av egenvurdering fra flyplassene.

Vi leste først om kåringen hos CNN.

Oslo lufthavn: - Har valgt en annen

På Skytrax' nettsider står det «results pending» for OSL.

Vi har spurt hva Oslo lufthavn tenker om kåringen og hvorvidt de venter besøk av Skytrax-teamet for vurdering. Dette er hva de svarer:

- Avinor har valgt å bruke ASQ, Airport Service Quality, til målinger av passasjerenes tilfredshet. Dette er den mest utbredte metoden for måling av passasjerenes tilfredshet i luftfart og bruker på mer enn 340 flyplasser over hele verden. Skytrax er en alternativ måling av passasjerenes tilfredshet som er mindre utbredt på flyplasser enn ASQ, sier Line Haugland, kommunikasjonsrådgiver i Avinor, til Dinside.

Hun sier videre at dette har vært på pause:

- Da passasjertallene har vært svært lave på grunn av pandemien, har ASQ vært satt på pause i 2. og 3. kvartal i år. Vi jobber med å ta opp igjen disse kundeundersøkelsene så snart som mulig. ASQ inkluderer også spørsmål om flyplassens håndtering av pandemien, sier Haugland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer