Førsteklasses avtrede

Do kan være alt fra et halvstinkende hull i bakken til en eksplosjon av humor og dekorasjonsglede. Vi viser vei til noen av Oslos stiligste toaletter – og tar imot tips om flere.

Publisert
Sist oppdatert
Vanskelig å slå et pissoar med slik utsikt, men se opp for naboer med teleskoplinse ...
Vanskelig å slå et pissoar med slik utsikt, men se opp for naboer med teleskoplinse ... Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


De er helt nødvendige, men til tider ytterst ukomfortable. Må det virkelig være slik at vi kniper igjen for å slippe å gå på offentlige toaletter? Nei – denne oversikten over noen av de mer fristende og spesielle offentlige toalettene i Oslo og resten av verden viser at det å tømme tanken ikke trenger å være en påkjenning.

 • Fuglekvitter, sikkerhetsvakter og grenseløs utsikt. Se bildene fra noen av Oslos lekreste og morsomste avtreder
 • 1: Uslåelig utsikt på Summit 21

  Hvilke andre steder kan gutta tømme tanken med slik utsikt? Beliggenheten på herretoalettet øverst i SAS-hotellet er den direkte årsaken til topplasseringene om vi skal rangere Oslos toaletter. Spørsmålet er om WOW-følelsen foran den uendelige utsikten ødelegger tømmemekanismen? Ikke stedet for høyderedde …

  Hvor? Holbergsgate 30

  2: Sprellende morsomt på Mini Bottle Gallery

  Dette er et ytterst festlig museum, som krones med to stykk ekstremt spesielle toaletter. Muligens det sprekeste avtredet i hovedstaden? Dametoalettet er i sjokkerende rosa, som tatt rett ut av Hilde Hummelvolds oppussingsprogram. Det rosa er akkompagnert av knallende gull, og det hele avsluttes med litt glitrende krystall samt lekre blondedetaljer … Og herretoalettet er enda bedre. I lekkert macho omgivelser med sølv, blått og algegrønt kan gutta lette seg i udyrets metalliske kjeft. Som lokkemiddel for å tørre slippe seg løs på et såpass skremmende sted, har eieren plassert forstørrelsesspeil på sidene, som gir følelsen av å besitte langt mer solid redskap en hva som faktisk er tilfelle. En toalettfornøyelse av dimensjoner for besøkende til dette private museet.

  Hvor? Kirkegata 10. Mer kan du lese her

  Skummelt speil - stå støtt før du speiler deg på Den Gamle Majors Lab.
  Skummelt speil - stå støtt før du speiler deg på Den Gamle Majors Lab. Vis mer


  3: Skrekkelig på Den Gamle Majors Lab

  Er du moden for mer moro går ferden til Bogstadveien. Tidligere Gamle Major er transformert fra brun bule til festlig laboratorium. Her er teatereffekter som reagensglass, lik, og andre skumle saker. Og et av høydepunktene er nettopp – toalettet. Om du kan finne det da. Stikkordet er bokhyller. Når du først har kommet deg inn gjennom den hemmelige døra fortsetter moroa: For sammen med egne eventuelle kroppslige lyder følger sukk, stønn, hyl, lenkerasling og skrik. Og pass på pacemakeren når du ser deg i speilet etterpå …

  Her har de klart å transformere et ordinært avtrede til en skrekkelig morsom toalettur.

  Hvor? Bogstadveien 66

  4: Felles på Café con Bar

  Dette er et av de kuleste stedene på Grønland. Det første du treffer på innenfor døra er skiltet til toalettet – en kombinasjon av kvinnesymbol og mannssymbol. Her bærer det opp en trapp og inn en portal – uansett om du har åpent røropplegg eller skjult system. Baren satser på fellestoalett à la Ally McBeal. Det høres kanskje festlig ut, og dekorasjonen med høyrøde dører og blomstrende tapet er sjarmerende. Men i praksis blir det en heller grisete affære jo nærmere de små timer vi kommer. Så vi sier sorry, dette funker best på TV. (Hilsen damene.)

  Hvor? Brugata 11

  Freskt for to på Onkel Donald.
  Freskt for to på Onkel Donald. Vis mer


  5: Dobbelt så koselig på Lorry og Onkel Donald

  Da foretrekker vi felles sjarm for to som vi finner på Lorry og Onkel Donald. Alle vet at jenter alltid "går to og to på do", og disse utestedene har satset på at å gå sammen også betyr å tisse sammen. Ikke alle gjester er like sjarmert, men det er unektelig ganske annerledes. Spesielt Onkel Donalds nyoppussede toaletter er lekre med morsomme dodamer- og menn på dørene og saftige farger på veggene.

  Hvor? Lorry i Parkveien 12, og Onkel Donald i Universitetsgata 26

  6: Fargerikt på Restauranten YaYa's

  Det sildrer i bekkevann og fuglene kvitrer fornøyd idet vi stiger inn i en tropisk strandstemning blant fargerikt dekorerte murvegger og sprekt malte dører. Vi føler oss straks hensatt til mer tempererte deler av verden, men slipper heldigvis den intense odøren som gjerne følger med avtreder i hett klima. Thairestauranten YaYa's sprudlende toalett er en fryd å besøke med sin hjemmemalte sjarme og fargeglede. Takk!

  Lignende dekorasjonsglede har vi også nytt godt av på frognerfolkets favoritt, Clodion Art Café.

  Hvor? YaYa's i Munkedamsveien 53 B, og Clodion i Bygdøy Allé 63

  7: Kontinentalt på Theatercafeen

  God, gammeldags toalettsjarme finner vi på Theatercafeen. Som et av de få toaletter (kanskje eneste?) i Oslo møtes vi her av klosettvakten som passer på at fasilitetene holder ønsket standard. For tjenesten betaler gjesten noen slanter. Dette er riktig kontinentalt – men så ligger da også denne klassiske se-og-bli-sett restauranten i Hotell Continentals første etasje. Sjelden vil du ha større mulighet til å dele ramma med kjendiser fra teater, Storting og kulturliv.

  Hvor? Stortingsgaten 24/26

  8: Sikkert på Stockfleth's

  Over til noe helt annet. Dette avtredet er ikke med på listen på grunn av sin fargerike sjarme, unike dekor eller morsomme idé. Det er faktisk langt fra den fineste doen vi har sett. Imidlertid er den sannsynligvis den sikreste. Kaffebaren i Oslo Tinghus har nemlig ikke eget toalett, men en avtale om bruk av Tinghusets avtrede. Her må vi først passere en smilende sikkerhetsvakt fra Securitas før vi kan kvitte oss med restene av den deilige kaffen fra en av byens fremste kaffebarer. Sjelden har vi følt oss tryggere på do, og dessuten er det skikkelig rent her.

  Hvor? C.J. Hambros plass 4, i Tinghuset

  9: Bevaringsverdig funkisurinal

  Funkis for gutta i Stensparken.
  Funkis for gutta i Stensparken. Vis mer


  Beryktet, omskrevet og merkverdig. I Stensparken står en funkisbue i betong, og den skjuler et urinal. Den skjuler imidlertid ikke deg som benytter dette avtredet – i alle fall ikke fra leggen og ned. Et stykke klassisk byhistorie – for den som fristes til urinering i friluft midt i hovedstaden. Kunne nok vært freshere, men det er jo bare slik det har blitt i velstandens Norge: Verneverdige byggverk holdes ikke i stand, og taggergleden synes helt å mangle grenser.

  Hvor? Stensparken, ved Fagerborg Kirke

  Vi vet for øvrig at åpne pissoarer finnes eller har eksistert i gatene i flere europeiske byer, for eksempel Amsterdam og London.

  10: Overraskende på Smart Club

  Smart Club er handlegale hovedstasboeres himmel, selv om lokalene i det gamle industribygget på Alnabru utenfor Oslo sentrum er nesten tarvelige. Slitne betonggulv, himmelhøye reoler fulle av stæsj og bølgeblikk på vegger og tak dominerer, og i vanskelig klima hender det vi ser bøtter plassert under vannlekkasjer rundt om i lokalet. Men toalettet er altså en gedigen overraskelse. Ved inngangsdøren møtes vi av en megatvskjerm der knitrende bål er hovedmotivet, og så er det bare å stige inn i blant glassbyggerstein, stål og krom med designertouch. Toalettet er nesten et spaanlegg verdig. Poeng for overraskende touch av luksus midt blant den smakløse og megalomaniske handlegalskapen.

  Hvor? Smalvollveien 65

  Ekstraoppføringer

  For sprek toalettlektyre drar du til Blindern – våre studentkilder forteller at du finner lange debatter om Ole Brum på toalettet i annen etasje på SV-fakultetet, og ikke så mye om hasj og annen dop som man skulle forvente et slikt sted.

  For en nær-utedoopplevelse drar du til Justisen i Møllergaten. Her må du ut av lokalene og bak i bakgården, langs utvendige balkonger, for å finne avtredene. Vel, sjarm nesten som et utedo også. Her er det både litt slitent og litt kaldt dersom vinteren er valgt årstid for besøk.

  Vi kan også nevne utestedet for damene, Bitch Girl i Kirkegata, som hadde et spesielt toalett. Her var det seter med innstøpte blomster, dører av speilglass og bilder av nakne damer på veggene. Dessverre er godbitene enten ødelagt eller stjålet, så dette stedet kan ikke forsvare en plassering på denne lista i nåværende tilstand.

 • Noen spennende varianter fra resten av verden

 • Fuglekvitter, sikkerhetsvakter og grenseløs utsikt. Se bildene fra noen av Oslos lekreste og morsomste avtreder
 • Andre spennende avtreder

  Denne listen dekker bare Oslo, men vi regner med at også andre byer og steder i Norges land kan vise til kule, snåle eller grusomme avtreder. Skriv inn ditt forslag nedenfor i debattfeltet, eller send oss e-post og eventuelt bilde om du har noen knakende gode forslag

  Mer dostoff
  Verdens verste dohistorier
  Drittvittig
  Forbudt å trekke ned i do …
  Stjernerangering av toaletter
  Merkelige museer, blant annet om toaletter


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer