Tax free

Forsvinner fra hyllene

Nye regler gjør at taxfreedrømmen går opp i røyk for flypassasjerer.

TOBAKKSTRØBBEL: For lite varer og store leveranseproblemer skaper trøbbel for mange som vil handle i tax free-butikkene på Oslo Lufthavn. Foto: Odd Roar Lange
TOBAKKSTRØBBEL: For lite varer og store leveranseproblemer skaper trøbbel for mange som vil handle i tax free-butikkene på Oslo Lufthavn. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen vil innføre nye maksgrenser for taxfree-tobakk fra nyttår.

Altfor kort varsel, mener taxfreegiganten Travel Retail Norway.

For å unngå kaos ved årsskiftet gir Finansdepartementet etter, og planlegger en overgangsordning.

Mer om den litt seinere.

Kaoset rundt innføringen av nye taxfreeregler kommer på toppen av leveranseproblemer fra utlandet. Produsenter av tobakk klarer ikke å levere nok til flypassasjerer i Norge.

Kun bosatte i Norge

Men tilbake taxfree-reglene.

Regjeringen synes at dagens taxfree-ordning er for raus. Derfor har de vedtatt å halvere den avgiftsfrie kvoten ved privat innførsel av tobakksvarer som reisegods. Denne endringen gjelder både tobakksvarer kjøpt på taxfree og tobakksvarer kjøpt avgiftslagt i utlandet (for eksempel grensehandel).

Men den nye ordningen gjelder bare for nordmenn, ikke for utenlandske turister som kommer til Norge. Dette gjøres for å overholde en konvensjon fra 1954.

Dette vil si at du ikke lenger kan ta med deg en hel kartong sigaretter eller et tårn med snus.

Mens du i dag kan handle 15 bokser snus (à 16 gram), innebærer den nye loven at det fra neste år bare vil være lov å ta med seg sju og en halv boks.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer