Tax free

Forsvinner fra hyllene

Nye regler gjør at taxfreedrømmen går opp i røyk for flypassasjerer.

TOBAKKSTRØBBEL: For lite varer og store leveranseproblemer skaper trøbbel for mange som vil handle i tax free-butikkene på Oslo Lufthavn. Foto: Odd Roar Lange
TOBAKKSTRØBBEL: For lite varer og store leveranseproblemer skaper trøbbel for mange som vil handle i tax free-butikkene på Oslo Lufthavn. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen vil innføre nye maksgrenser for taxfree-tobakk fra nyttår.

Altfor kort varsel, mener taxfreegiganten Travel Retail Norway.

For å unngå kaos ved årsskiftet gir Finansdepartementet etter, og planlegger en overgangsordning.

Mer om den litt seinere.

GARDERMOEN: En mann fra Estland er tatt i varetekt etter at han stjal varer på tax free-butikken på Gardermoen. Video: Oslo lufthavn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Kaoset rundt innføringen av nye taxfreeregler kommer på toppen av leveranseproblemer fra utlandet. Produsenter av tobakk klarer ikke å levere nok til flypassasjerer i Norge.

Kun bosatte i Norge

Men tilbake taxfree-reglene.

Regjeringen synes at dagens taxfree-ordning er for raus. Derfor har de vedtatt å halvere den avgiftsfrie kvoten ved privat innførsel av tobakksvarer som reisegods. Denne endringen gjelder både tobakksvarer kjøpt på taxfree og tobakksvarer kjøpt avgiftslagt i utlandet (for eksempel grensehandel).

TOMME HYLLER: Mange hyller i tax freebutikken er tomme. Og det kan gå fra vondt til verre. Foto: Odd Roar Lange
TOMME HYLLER: Mange hyller i tax freebutikken er tomme. Og det kan gå fra vondt til verre. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Men den nye ordningen gjelder bare for nordmenn, ikke for utenlandske turister som kommer til Norge. Dette gjøres for å overholde en konvensjon fra 1954.

Dette vil si at du ikke lenger kan ta med deg en hel kartong sigaretter eller et tårn med snus.

Mens du i dag kan handle 15 bokser snus (à 16 gram), innebærer den nye loven at det fra neste år bare vil være lov å ta med seg sju og en halv boks.

Kort frist

Halveringen av kvoten skal etter planen innføres fra 1. januar. Men budsjettet ble vedtatt først tirsdag 13. desember. Det gir drøye to uker, inkludert jule- og nyttårshelga til å forberede seg til nye regler.

- De nødvendige endringer i regelverket for å følge opp Stortingets vedtak vil være på plass innen 1. januar 2023, sier statssekretær Lars Vangen (Sp) i Finansdepartementet til DinSide.

Travel Retail Norway (TRN) som drifter taxfreebutikkene ved flyplassene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim håper på en mykere overgang.

- Hva gjør dere dersom ikke fristen for å selge hele kartonger, som i dag, utsettes?

- Vi vet ikke, det kommer helt an på hvordan forskriften som skal regulere salget blir utformet. Vi skal kunne selge noe snus fordi den kommer i mindre forpakninger, men hva som skjer med sigarettene er i det blå, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i TRN.

SISTE SJANSE: 10-pakkerskartongenes tid er snart over. Til irritasjon for noen, og sannsynligvis glede for andre. Foto: Odd Roar Lange
SISTE SJANSE: 10-pakkerskartongenes tid er snart over. Til irritasjon for noen, og sannsynligvis glede for andre. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Endringen i tobakkskvoten har vært godt kjent for alle aktørene siden 8. oktober i år da regjeringen la fram statsbudsjettet for 2023, mener statssekretæren.

Trenger ett år

Men Dagestad er klar i sin tale om den korte fristen:

- Det er ingen ansvarlige virksomheter som bygger om fabrikkene sine for å lage nye produkter på bakgrunn av et mindretallsforslag. Det er først når endringen er vedtatt i Stortinget at tilpasningene kan begynne, og bransjen har forventet 12 måneder implementeringstid fordi det har man fått tidligere.

- Bedriftene som driver taxfreebutikkene mener at de får for kort tid til å innføre den nye maksgrensen. Hva mener Finansdepartementets om dette?

- Vi vurderer enkelte midlertidige endringer i regelverket for taxfree-utsalgene, som vi antar vil kunne løse noen av de praktiske utfordringene knyttet til nytt regelverk for salg av tobakk fra 1. januar 202, sier statssekretær Lars Vangen.

- Hva betyr dette i praksis?

- Vi har dessverre ikke mulighet til å være mer konkrete per nå, svarer Finansdepartementet.

Lang ventetid

- Hvor lang tid i forveien er dagens varelager bestilt?

- Vi estimere mellom seks og ti måneder fram i tid. Men det hadde uansett ikke vært mulig å bestille 100-sigaretters kartonger fordi ingen produserer det.

Det er ingen steder å bestille det fempakkers-kartonger, for produktet finnes ikke. Ingen land har en kvote på 100 sigaretter, og dermed er det heller ingen som har maskiner til å produsere det.

- Hvor stort omsetningstap vil halveringen medføre - for TRL og for Avinor?

- For oss blir det rundt 450 millioner i omsetningsfall, og for Avinor betyr det rundt 270 millioner i inntektsbortfall. Men det blir mye verre om dette innføres fra 1. januar, fordi vi ikke har nok produkter å tilby, avslutter Haakon Dagestad i Travel Retail Norway.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer