Fortsatt bare sex, fyll og dop?

Vi besøkte Ibiza. Se bildene av vakker natur, nakne kropper og bitchy dragqueens.

Fortsatt bare sex, fyll og dop?
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år drar over 2,2 millioner turister til Ibiza, cirka 1.700 av dem nordmenn. Det er ikke utenkelig at de fleste drar dit for å feste. Men øya med det partystempelet må vel ha litt mer å by på enn bare dop, øl og gigantdiskoteker? Vi dro til Ibiza - se hva vi fant.

SE BILDENE

Når diskotekene stenger

Ibizas største utfordring er at turistsesongen er for kort. Den store strømmen av utenlandske turister kommer i sommermånedene juli og august. Fra oktober til april er det så og si bare innbyggerne selv som vandrer i Ibizas gater. Diskotekene har stengt dørene og de innpåslitne barinnkasterne er borte vekk.

Og det er et stort problem for øyas over 100.000 innbyggere, som i all hovedsak tjener penger på turismen. For å utvide turistsesongen har Ibizas turisthoder skjønt at de må tilby noe mer enn solfylte playaer og tettpakkende bargater.

En rask tur gjennom øya viser uten tvil at Ibiza har mer enn partytilbudet å skryte av. Golfere, dykkere, fjellklatrere, vinkjennere, sykkelturister og naturelskere burde alle finne noe for sin smak på på denne øya.

Dalt Vila, borgen som overvåker Ibizas sentrum, er oppført på Unescos verdensarvliste. Foto: Kim Jansson
Dalt Vila, borgen som overvåker Ibizas sentrum, er oppført på Unescos verdensarvliste. Foto: Kim Jansson Vis mer


På verdensarvliste

Blant annet byr øya på en sterk kulturarv. Ibizas sentrum er overvåket av et stort fort fra 1500-tallet. Fortet går under navnet Dalt Villa og er oppført på Unescos verdensarvliste, for sin velbevarte og særegne arkitektur, som gir et flott innblikk i renessansens estetikk og ingeniørarbeid.

Flere andre steder på øya har er nevnt på FN-organisasjonens verdensarvliste. Øyas kystlinje er med på listen på grunn av sitt vel bevarte sjøgress, som er helt spesielt for denne regionen, og som er med på å skape et unikt økosystem ved kystlinjen. Det er fullt mulig å se nærmere på livet under havoverflaten i dette beskyttede området. Salinas Diving Center sies å være det eneste dykkersenteret som har tillatelse til å utføre dykk i denne delen av Ibiza. Grunnen til at de kan gjøre dette er at senteret også driver med en rekke opprydningsarbeid langs kysten, for å beskytte naturen.

SE BILDENE

Hippiebølge

Min turguide på Ibiza heter Rocio Moyo. Hun forteller at Ibiza lenge har vært et samlingssted for hippier. Ser en seg rundt øya er det lett å se at hippiene har satt sine spor. Hadde verdensarvfortet Dalt Villa i Ibiza vært plassert her til lands, ville du nok finne luksusleiligheter og finere strøk i området rundt. Det gjør du ikke i Ibiza. Der er nemlig tilholdsstedet til hippiene, homofile, og andre som av guiden blir kalt for alternative.

Flor Koskas
Flor Koskas Vis mer


Det finnes også fullt av hippiemarkeder rundt om på øya. Et av de aller største heter Las Dalias. Ikke et typisk sydenmarked med falske Quicksilver-t-skjorter eller billige solbrilleetterlikninger, men et allsidig virrvarr av peace-symboler, fargesprakende kjoler og hjemmelagede smykker.

- Det beste markedet på øya, sier gullsmed og smykkeselger Flor Koskas. Hun er riktignok ikke helt fornøyd med at markedet er blitt så kommersialisert den seneste tiden. - Kundene vil bare ha billige ting, ingen vil ha de flotte, dyre smykkene vi lager. Til og med overklassen pruter, sier Koskas.

Markedet er åpent hver lørdag hele året, og strekker seg over et stort område, som både er innendørs og utendørs. Fra juni til september holder markedet nattåpent fra kl.19.00 - 01.00. Oversikt over alle hippiemarkedene på øya finner du her.

Mange har et avslappet forhold til å være nakne på Ibiza. Foto: Kim Jansson
Mange har et avslappet forhold til å være nakne på Ibiza. Foto: Kim Jansson Vis mer


Nakenbading

Rocio Moyo
Rocio Moyo Vis mer


Hippiebølgen brakte også med seg en annen form for turisme - nudistene. På Ibiza florerer det av nudiststrender, og for folk som liker å bade nakne er det bare å takke hippiene, sier min turguide Rocio.

- Mange av strendene har vært samlingssteder for hippiene. Og for hippiene føltes det naturlig å gå nakne. Alle gjorde det, ingen tenkte på det. Nå er det dessverre ikke så vanlig lenger, og det er få som synes det er naturlig. Men jo tidligere du begynner, jo lettere venner man seg til å være naken i offentligheten, sier Rocio - som selv er nudist.

SE BILDENE

Do you want something more...

Vår tur rundt øya inkluderer alt fra heftige naturopplevelser til kirkebesøk og shopping. Men nå går turen til sentrum. Det begynner å bli mørkt. Som seg hør og bør på en spansk øy, blir ikke middagen servert før rundt klokken ti på kvelden. Og når klokken nærmer seg midnatt går turen ned til sentrum, for å teste ut det øya virkelig er kjent for: nattelivet.

De to største partystedene ligger på her sin kant av øya. I vest finner du Sant Antoni de Portmany (bedre kjent som St. Antonio), som muligens er et av de mest beryktede partystedene på Ballearene. I øst ligger Ibiza by, og det er her jeg trasker nedover en av de mest populære bargatene. Ikke ulikt samtlige andre turistmagneter i Syden, er det fullt av smellvakre innkastere med store pupper som gjør alt de kan for å friste deg inn i barene. Free shots, free shots, skriker de om hverandre. Noen går litt lenger:

Det skal ikke mye fantasi til for å skjønne hva han vil selge oss.


- En hel flaske champagne. Gratis!

Og når vi rister på hodet (kom igjen, vi vet vi ikke får en gratis flaske champagne), stiller det seg en kar opp ved siden av innkasteren.

- ... eller vil dere ha noe annet, spør han mens han prikker seg på nesen. Vi går videre og får det samme spørsmålet flere ganger i løpet av noen få minutter. Det skal ikke mye fantasi til for å skjønne hva de vil selge oss.

Sløv uten dop..? Vel, vel.. Foto: Kim Jansson
Sløv uten dop..? Vel, vel.. Foto: Kim Jansson Vis mer


Gigantdiskotek

Klokken nærmer seg tre på natten, og da er på tide å komme seg til en av øyas mange gigantiske diskoteker. Klokken tre høres kanskje sent ut for oss som er vant med norske stengetider, men det er da festen virkelig begynner på Ibiza.

Det er dyrt å gå på diskotek på Ibiza. Ikke rart folk kommer hjem blakke etter en uke på øya...
Det er dyrt å gå på diskotek på Ibiza. Ikke rart folk kommer hjem blakke etter en uke på øya... Vis mer


Vi drar til en klubb som heter Space, som ligger nær Playa d'en Bossa ved Ibiza by. Og inngangsbilletten? 45 euro. Ja, du leste riktig. Og nei, det inkluderer ikke drink. Det er ikke uvanlig å betale opptil 50 euro (cirka 400 kroner) for inngangsbilletten på et slik diskotek. Kjøper du på forhånd, kan du være så heldig at du slipper unna med 25-35 euro for billetten.

Siden det er få timer til flyet tilbake til Norge går, nøyer jeg meg med å stå utenfor Space og ta et par bilder av folkemengden. Da kommer dørvakten bort til meg og skriker ut at dette er et privat område, og jeg har ikke lov til å ta bilder her. - Feil, sier jeg, som prøver å forklare ham at jeg står faktisk på en parkeringsplass, og at jeg ikke forstår hvorfor det er så farlig å ta bilder utenfor bygningen. Men da dørvakten begynner å bli litt vel intens, tenker jeg det er best å si seg fornøyd, så jeg får med meg både kameraet og alle bildene mine hjem. Men man kan jo lure på hva som egentlig foregår innendørs, når vi ikke engang får lov til å ta bilder utendørs...

Lever av partyturismen

Det spanske turistkontoret på Ibiza er fullt klar over at de har en stor omsetning av narkotiske stoffer på øya.

Carmen Gerente
Carmen Gerente Vis mer


- Ja, vi har det. Dop- og fyllekulturen gir ikke et godt rykte for oss, sier Carmen Sachez Lapuente Genrente. Samtidig sier hun at det er andre aspekter ved ungdomskulturen på øya som er svært viktige.

- Folk kommer hit for å clubbe. Det er en stor industri, og vi har noen av de beste DJ-ene i verden. Det er også et viktig omdømme for oss. Samtidig er turistsesongen vår for kort, og det er viktig for oss å vise at du kan gjøre andre ting på øya også. Som å sykle, klatre og dykke, for eksempel. Vi har virkelig gode vintre her, hvor temperaturen ligger på rundt 15 grader. Det er en temperatur mange andre europeere drømmer om å oppleve på vinteren, sier Carmen.

SE BILDENE

FAKTA: IBIZA

Opprinnelig Eivissa (av et fønikisk ord med betydning fikenøya). Ibiza er en av øyene i den spanske øygruppen Balearene (Mallorca, Menorca, Formentera og Ibiza) i Middelhavet. Araberne hadde kontroll over øya mellom 798 -1235. Ibiza kom på Unescos liste over steder med stor verdi for menneskeheten for sitt sammensatte økosystem. Også deler av arkitekturen på øya har havnet på Unesco-lista. Øya har slitt med et frynsete rykter etter at store mengder dro på heisatur til Ibiza på 1980-tallet, men er i dag roligere, og mange kunstnere er bosatt her, blant annet smykkekunstner Jade Jagger.

 • Hovedstad: Ibiza by. San Antonio og Santa Eularia del Río har også mange innbyggere


 • Størrelse: 542 kvadratkilometer


 • Antall innbyggere: Cirka 100.000


 • Næring: Stor ungdomsdominert turisme. Betydelig fruktdyrking.


 • Språk: katalansk og spansk.


 • Valuta: 1 euro = cirka 8 kroner


 • Nett: Illes Balears, Ibiza Travel


 • Kilde: Caplex.no, Encyclopædia Britannica  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer