Fortsatt mye stillehavsøsters på norske badeplasser – færre skader seg

Stillehavsøstersen herjet og ga mange bedegjester kuttskader på norske badeplasser i fjor sommer. Denne sommeren har skadestatistikken derimot gått ned.

STILLEHAVSØSTERS: Den kan spises, men du må være varsom. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
STILLEHAVSØSTERS: Den kan spises, men du må være varsom. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert

– I fjor var det mange, sier akuttsykepleier Mette Mjølner ved legevakten i Fredrikstad og Hvaler til NTB.

Hun refererer til antall personer legevakten fikk besøk av i fjor sommer. På en godværsdag kunne de få besøk av mellom 20 og 30 personer med kuttskader fra stillehavsøstersens knivskarpe skjell.

– Jeg vet ikke hvor mange vi har fått inn i år, men vi har fått noen, sier hun.

Kommunelege Guro Steine Letting i Fredrikstad kommune opplyser at det er snakk om tre til fire kuttskader relatert til stillehavsøstersen.

– Forekomsten er foreløpig beskjeden. Vi anbefaler bruk av badesko for å forebygge kutt fra skarpe skjell, sier hun til NTB.

Kan resultere i diaré

Samtidig som østersen kan forårsake skade, anses den som en delikatesse.

Forsker Stein Mortensen hos Havforskningsinstituttet forteller til NTB at stillehavsøstersen kan spises. Skal man gjøre det, må en derimot være svært varsom.

– Problemet med selvplukk er at stillehavsøstersene kan inneholde et virus som heter norovirus. Inntak av østers med noroviruset kan resultere i oppkast og diaré, på samme måte som blåskjellene kan, sier Mortensen til NTB.

Østersene kan også oppkonsentrere algegifter. Er giftproduserende arter til stede i store nok konsentrasjoner, kan det føre til forgiftning.

Mortensen sier samtidig at han håper at stillehavsøsters kan bli en del av norsk matindustri. Da må derimot østersen behandles riktig før den selges.

– Jeg håper at flere bedrifter skal etablere mottak for stillehavsøstersen. Da behandles de til det er trygt å selge østersene videre. Det er masse spennende proteiner i stillehavsøstersene, så jeg håper de blir en mer utbredt ressurs, sier han.

Mye kuttskader hos barn og dyr

Store mengder stillehavsøsters har de siste årene blitt fjernet fra strender og naturvernområder i Vestfold og Telemark. Det har dugnadsgruppen Østersdugnaden stått for.

I fjor plukket de 30 tonn stillehavsøsters. Prosjektleder Kristian Ingdal for Østersdugnaden i Vestfold og Telemark forteller til at de håper å øke antallet denne sommeren.

– Så langt i år har vi plukket 12.481 kilo i Vestfold og Telemark. Normalt er det litt roligere midt på sommeren, men vi har folk ute hver dag vi som holder på. Målet er å plukke mer enn i fjor, sier han til NTB.

Ingdal forteller at bakgrunnen for dugnaden er antallet skader østersen forårsaker.

– Det oppstår mye kuttskader hos barn, men forekommer også på dyr. Vi prøver å konsentrere oss om de strendene som blir mye brukt, og de områdene det nytter å plukke. Vi klarer ikke å fjerne alt, men vi klarer å holde bestanden nede på de populære offentlige og private badestrendene, sier han og legger til:

– Vi jobber også med å redusere bestanden i områder som er vernet. Det er flere arter som får konkurranse av østersen, rett og slett, opplyser han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer