Fortsatt mye stillehavsøsters på norske badeplasser – færre skader seg

Stillehavsøstersen herjet og ga mange bedegjester kuttskader på norske badeplasser i fjor sommer. Denne sommeren har skadestatistikken derimot gått ned.

STILLEHAVSØSTERS: Den kan spises, men du må være varsom. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
STILLEHAVSØSTERS: Den kan spises, men du må være varsom. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert

– I fjor var det mange, sier akuttsykepleier Mette Mjølner ved legevakten i Fredrikstad og Hvaler til NTB.

Hun refererer til antall personer legevakten fikk besøk av i fjor sommer. På en godværsdag kunne de få besøk av mellom 20 og 30 personer med kuttskader fra stillehavsøstersens knivskarpe skjell.

– Jeg vet ikke hvor mange vi har fått inn i år, men vi har fått noen, sier hun.

Kommunelege Guro Steine Letting i Fredrikstad kommune opplyser at det er snakk om tre til fire kuttskader relatert til stillehavsøstersen.

– Forekomsten er foreløpig beskjeden. Vi anbefaler bruk av badesko for å forebygge kutt fra skarpe skjell, sier hun til NTB.

Kan resultere i diaré

Samtidig som østersen kan forårsake skade, anses den som en delikatesse.

Forsker Stein Mortensen hos Havforskningsinstituttet forteller til NTB at stillehavsøstersen kan spises. Skal man gjøre det, må en derimot være svært varsom.

– Problemet med selvplukk er at stillehavsøstersene kan inneholde et virus som heter norovirus. Inntak av østers med noroviruset kan resultere i oppkast og diaré, på samme måte som blåskjellene kan, sier Mortensen til NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer