Fortsatt norsk grensekontroll for reisende fra Schengen

Norge viderefører den såkalte indre grensekontrollen, altså kontroll av reisende fra andre Schengen-land, fram til mai.

PASSKONTROLL: Den indre grensekontrollen videreføres i ytterligere seks måneder fra 12. november, varsler Justisdepartementet. Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix
PASSKONTROLL: Den indre grensekontrollen videreføres i ytterligere seks måneder fra 12. november, varsler Justisdepartementet. Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag varslet norske myndigheter EU-kommisjonen om at grensekontrollen videreføres i seks måneder fra 12. november, opplyser Justisdepartementet i en pressemelding.

– En av de aller viktigste oppgavene for meg og regjeringen er å beskytte landet mot terror. Indre grensekontroll er et viktig tiltak i den forbindelse, og vil kunne hindre mulige terrorister i å reise inn i Norge, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp) om beslutningen.

«Norske myndigheter er bekymret for terrortrusselen i Europa, og ser at det fortsatt er et potensial for sekundærmigrasjon til Norge. Samtidig ser vi med uro på økningen i bruk av falske eller forfalskede dokumenter blant migranter i Europa,» heter det videre fra departementet.

Også Danmark, Sverige, Tyskland, Østerrike har varslet at de vil videreføre sin indre grensekontroll. Frankrike har grensekontroll til og med 31. oktober 2019.

Norge har hatt midlertidig personkontroll på den indre grensen siden november 2015.

Til Sverige eller Danmark?

Dinsides erfaring med den nå forlengede grensekontrollen, er at du ikke nødvendigvis må vise pass på en harrytur til Sverige.

Da vi derimot tok buss fra København til Oslo, måtte vi vise ID, i vårt tilfelle førerkort både mellom Danmark og Sverige - og ved innreise mellom Sverige og Norge.

Det er også greit å være klar over at Danmark innfører 12. november midlertidig grensekontroll av reisende fra Sverige. Sverige derimot, innførte grensekontroll mot Danmark allerede i november 2015, samtidig med den norske midlertidige personkontrollen, ifølge NTB.

Husk pass på utenlandsreiser

Ifølge Politiets nettsider anbefaler de at du har med passet på alle utenlandsreiser både fordi flyselskaper, fergeselskaper og hoteller kan kreve gyldig ID-dokument ved innsjekking, og fordi pass er det eneste norske ID- og reisedokumentet som er gyldig i utlandet.

Fergeselskap som DFDS, Stena Line og Color Line anbefaler alle sine reisende å ha med pass.

Samtidig viser de til at grensekontroll mellom land i Schengen-samarbeidet kan bli bestemt på kort varsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer