Hjem til jul - med tog eller fly

Fortsatt plass på jule­togene og -flyene

Men flere avganger er utsolgt, så det er lurt å planlegge hjemreisen og være fleksibel på reisetidspunkt. Vi gir deg svar på hvilke dager det er flest reisende, og hvor det er ledig plass for dem som vil hjem til jul.

JULEFEIRINGEN 2020: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad oppfordrer folk til å være forsiktige når de reiser hjem til jul. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange gleder seg ekstra til å reise hjem til jul etter et år med mye isolasjon og alenetid.

Og etter at helsemyndighetene ga grønt lys for å feire jul med et begrenset antall andre, samt reise fra ett sted i landet til et annet for å feire høytida, har både fly og tog raskt blitt fullt opp.

Hvilke dager er det flest reisende, og hvordan bør passasjerene te seg for å bidra til en mest mulig smittesikker reise?

Julerushet er like om hjørnet

Dette har vi spurt «hjem-til-jul-transportørene» om, både dem som frakter oss i lufta og på skinnegangen, og her er deres svar:

  • Vy venter flest reisende 22. og 23. desember, men en god del reiser allerede nå til helga. De melder at både togene og bussene deres fylles opp. Det er også mange som velger 27. desember for returen.
  • Ifølge SJ Norge ser 22. desember ut til å bli den største reisedagen på deres tog, men allerede fra og med førstkommende torsdag og gjennom hele helga er det betydelig flere reisende enn de har sett om bord på togene sine den siste tiden.
  • Flyselskapet Norwegian melder at reisedagene er spredt jevnt utover i år fra 18. til 23. desember, i tillegg til romjula og like etter nyttår.
  • SAS og Widerøe sier deres største utreisedager er 18. og 22. desember, mens for SAS sin del er 27. desember og 3. januar er de største returdagene. Widerøe legger til at ut og inn til Sandefjord lufthavn Torp er det 22. og 23. desember som blir de største reisedagene.
  • På Norges hovedflyplass Gardermoen generelt er det fredag 18. desember som blir den dagen med flest reisende - da med rundt 20.000 passasjerer. Til sammenlikning reiste nesten 100.000 passasjerer samme dag i fjor, står det i en pressemelding - hvor du også får oversikt over antall reisende hver enkelt dag fram mot og etter jul.

Og dette er de mest populære strekningene

SJ Norge kan fortelle at mange tog allerede er fullbooket eller begynner å fylles opp - avganger på både Dovrebanen (i hovedsak fra Oslo til Trondheim), Nordlandsbanen (da fra Trondheim til Bodø) og Rørosbanen er utsolgte.

- Totalt på Dovrebanen er en fjerdedel av togene utsolgt, mens på Nordlandsbanen er rundt halvparten av togene i retning nordover utsolgt, sier kommersiell direktør Lena Angela Nesteby i SJ Norge til Dinside.

Vy, på sin side, opplyser at flere tog fra Oslo til Bergen rett før jul er utsolgt. Bussene til Trondheim og Kristiansand fylles også opp. De ser imidlertid at færre reiser med dem i år enn ellers, og at reisene med buss og tog er mer spredt i år enn tidligere.

- Det er 8500 ekstra seter på Bergensbanen til jul og nyttår, og på bussene våre følger vi hele tiden med på hvor mange som vil reise og kan sette inn ekstra busser der det trengs. For kombinasjonsreise med tog og buss mellom Oslo og Trondheim har vi alt satt opp ekstra bussavganger, sier kommunikasjonssjef Gina Scholz til Dinside.

Ifølge pressesjef John Eckhoff i SAS er det i år, som alltid i jula, størst etterspørsel etter reiser til og fra Nord-Norge og Nord-Vestlandet.

Widerøes regionale ruter har flest reisende, spesielt inn og ut av Bergen. Mellom Bergen og Kristiansand er det flest som reiser fra Bergen før jul, og til Bergen etter jul/nyttår. Det er, derimot, omtrent like mange som reiser begge veier mellom Bergen og Stavanger; det samme gjelder mellom Bergen og Tromsø.

Tonje Næss, pressesjef i Norwegian, forteller at det dagene før jul er veldig mange reisende ut av Oslo til resten av landet, og det samme gjelder returene til Oslo i romjula og etter nyttår.

Alle tre flyselskapene har økt kapasiteten inn mot jul for å frakte flere reisende enn de har gjort de siste månedene, men samtidig sier de at færre reiser denne jula sammenliknet med forgående år.

- Ikke vent med å bestille

Selv om tog- og flyselskapene melder om mange utsolgte reiser, er alle tydelige på at de har ledige seter hjem til jul fortsatt - men de ber folk om ikke å vente for lenge med å bestille.

- Vy ser at flere venter med bestillingen i år og bestemmer seg når de kommer litt nærmere avreise. Derfor forventer vi flere bestillinger denne uka og neste, men det er uansett mange tusen som skal hjem til jul og nyttår, sier Scholz.

- Det er fortsatt mulig å finne billetter, men vi har også utsolgte togavganger. Vi oppfordrer reisende til å ikke vente for lenge med å bestille, samt være fleksible med tanke på dag, tid og billettype for reisen, legger hun til.

Også Nesteby i SJ Norge anbefaler dem som vil være sikre på å få et ledig sete om å booke med en gang. Det er noen tog som bare har ledige seter i Premium-klassen, men dersom du er litt fleksibel finnes det fremdeles muligheter - blant annet er det ledige seter på alle nattogene på Dovrebanen.

- Det er fortsatt ledige plasser, men vi anbefaler reisende å bestille i god tid - det er nemlig færre avganger enn mange er vant til i en normalsituasjon, sier Eckhoff i SAS til Dinside.

NYE «SNACK-AUTOMATER»: Nå er sjokoladen og annen snacks byttet ut med munnbind og håndsprit på togstasjonen. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Smittevern om bord

  • I henhold til retningslinjer om avstand mellom de reisende, selger SJ Norge bare halvparten av bookbare seter. De oppfordrer reisende til å overholde helsemyndighetenes smittevernregler og ta hensyn til medpassasjerer. Det er ikke pålagt med munnbind på togreiser lengre enn én time, og de ansatte på togene bruker munnbind dersom de ønsker det, ifølge Nesteby.
  • Heller ikke Vy selger alle setene om bord i togene og bussene. De som reiser sammen, får sitte sammen, mens de som bestiller alene, får automatisk ett ledig sete ved siden av seg. På togene er lekerommet i familievogna avstengt. De ber reisende håndtere bagasjen selv så langt som mulig, og de må ha billett før de går om bord som vises fram uoppfordret. Reisende må også huske håndsprit og munnbind som de må sette seg inn i hvordan skal brukes i henhold til informasjonen fra helsemyndighetene.
  • På flyene er det påbudt med munnbind fra du boarder til du går av vel framme ved endedestinasjonen.

- Vær forberedt på å avlyse

Helseminister Bent Høie sa under gårsdagens pressekonferanse at han har forståelse for at mange har et sterkt ønske om å komme hjem for å feire jul med sine nærmeste, men er klar på at de ikke må ta for høy risiko nå.

Det er, blant annet, viktig ikke å droppe å teste deg hvis du får influensa-symptomer rett rundt avreise i frykt for å ikke komme seg hjem til jul som planlagt.

VIDEREFØRES: Helseminister Bent Høie opplyste på en pressekonferanse at regjeringen har besluttet å beholde de nasjonale corona-tiltakene til andre halvdel av januar. Foto: NTB Vis mer

- Min klare beskjed er at slik må vi ikke tenke. Om vi lar være å teste oss og deltar i familieselskap i forbindelse med jul, da risikerer vi å smitte våre aller nærmeste. Vi må tenke at nå er vi i en pandemi, og det betyr at om vi har symptomer, må vi teste oss, sa Høie.

- Har vi symptomer når vi våkner opp på julaften, må vi la være å gå i juleselskapet eller vi må avlyse juleselskapet hvis det er personen med symptomer som har invitert, la han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer