Reiseråd for Spania

Fortsatt strenge restriksjoner i Spania

Men disse trenger ikke å teste seg før avreise.

SPANIA: I hovedsak må alle nordmenn fremlegge negativ coronatest ved ankomst i Spania, men reisende fra enkelte fylker er unntatt kravet. Foto: Jaime Reima/AFP/ NTB
SPANIA: I hovedsak må alle nordmenn fremlegge negativ coronatest ved ankomst i Spania, men reisende fra enkelte fylker er unntatt kravet. Foto: Jaime Reima/AFP/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Spania fortsetter den positive trenden med nedgang i antall smittetilfeller og landets vaksineprogram går i et godt tempo, men landet opererer fortsatt med strenge restriksjoner.

Spanske myndigheter har nylig uttalt at Spania kan åpne for turisme når 30-40 prosent av innbyggerne er vaksinert mot covid-19.

Ifølge tall fra Rtve.es 12 prosent av befolkningen fullvaksinert, mens 27,3 prosent har fått minst én dose av vaksinen.

Spanske tall

Hva spanske smittetall gjelder, skriver Rtve at landet opplever en nedgang i smittede og at det ligger på 202 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

Tall fra det europeiske smittevernbyråaet, ECDC, viser til et litt høyere tall på 236,78 smittetilfeller.

Kun i Catalonia er det registrert en økning i antall smittetilfeller, mens nedgangen er størst i Ceuta og Melilla.

Rtve skriver at syv regioner har høy risiko for smitte, og det inkluderer Baskerland, som har høyeste forekomst med 463 per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, Madrid, Navarra, Aragón, La Rioja og Catalona, mens byer som Valencia er blant dem som har lav smitterisiko.

De to områdene med lavest smittetrykk de siste 14 dagene, er Valencia og Alicante med henholdsvis 38,2 og 29,04 tilfeller per 100 000 - begge populære turistdestinasjoner for nordmenn.

Øygruppa Balearene, som blant annet består av øyene Mallorca og Ibiza, følger tett på, hvor smitten er nede i 43,24 per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

Mens smittetallet for canariøyene Fuerteventura og Lanzarote er på 68,61 smittetilfeller, ligger tallet for øyene El Hierro, La Gomera, La Palma og Tenerife på og 104,03 tilfeller.

I Norge ligger antall smittetilfeller på 108 per 100 000 innbygger de siste 14 dagene.

Munnbindpåbud og portforbud

Reisende til Spania må være forberedt på strenge smittevernregler. Blant annet er det per 3. mai påbudt med munnbind uansett avstand til andre personer og det er innført portforbud mellom klokka 23 og 06.

Mer informasjon om restriksjoner finner du på Utenriksdepartementets nettsider.

Spania er dessuten omfattet av UDs globale reiseråd - som gjør at du må i karantene ved en eventuell hjemreise fra Spania.

Utenriksdepartementets reiseråd:

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder:

I Danmark: Færøyene og Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Mellersta Österbotten, Lappland, Norra Karelen og Norra Savolax

Kilde: Regjeringen.no

Disse slipper test

Spania har, som mange andre land, innført krav om fremvisning dokumentasjon på negativ coronatest ved ankomst hvis du kommer fra det som defineres som et rødt land, men landet har ikke karantenekrav.

Dog må reisende fra Spania til Norge i karantene ved ankomst Norge.

Men ingen regel uten unntak. Reisende fra enkelte norske fylker med lav smitte slipper å fremvise en fersk negativ coronatest ved ankomst.

For Norge gjelder det frem til 9. mai fylkene Nordland og Troms og Finnmark, som betyr at reisende fra disse fylkene er unntatt testkravet over.

Fra 10. mai gjelder dette også Trøndelag, i tillegg til Nordland, Troms og Finnmark.

Merk at Kanariøyene krever dokumentasjon på covid-19-test også for reisende fra lavrisikoområder, som skal sjekke inn på hotell eller andre overnattingssteder.

Og dersom du ikke har papirene i orden, risikerer du bøter.

Husk at det også er obligatorisk å fylle ut et elektronisk helseskjema før avreise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer