Restplasser

- Fortvilende

Den siste uka har restplass-aktiviteten tatt seg opp, men det er ikke bare bra, mener eksperten.

VIL HIT: Kreta er en populær sommerdestinasjon blant nordmenn. Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock/NTB
VIL HIT: Kreta er en populær sommerdestinasjon blant nordmenn. Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Mange velger å reise på utenlandsferier i juli. Noen har kanskje bestilt ferie for lengst, mens andre har ventet. Finn har den siste uka fulgt med på aktiviteten for pakkereiser og restplasser.

- Juli er den absolutt travleste feriemåneden og mange har nok sittet på gjerdet i år grunnet høye priser i utlandet, sier reiseekspert i FINN, Terje Berge.

Ifølge han er det mange som booker ferie til Sør-Europa nå.

- Våre funn tyder på at svært mange har ventet lenge med å bestille reise i år og det er høy aktivitet på FINN reise bare den siste uka, der mange vil kapre seg en restplass til Hellas eller Spania for en billig penge, forteller han videre.

Derfor har folk ventet

Reiseeksperten forklarer at årsaken til at folk har ventet med å booke begynte allerede i pandemien. På grunn av mye usikkerhet velger mange å vente med å bestille ferie til i siste liten.

- I alle år når charterselskapene legger ut sommerens pakkereiser på høsten, blir disse booket. Mange booket tidlig i år også. Det har vært et bra trykk, forklarer han.

Det er ikke gitt at man går rundt og vet at vannmelonen er søt og god når man skal handle den på butikken. Heldigvis finnes det noen tegn som kan være til god hjelp i vannmelonjakten! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Noen har likevel valgt å vente.

- De siste to ukene har vi sett en stor pågang på pakketurer og på restplass-markedet på FINN reise.

Det er 27 prosent flere klikk på pakkereiser den siste uka målt mot uka før og 13 prosent flere klikk på restplasser den siste uka målt mot uka før.

- Mange har avventet helt til nå fordi det har vært mye usikkerhet den siste tida. Det er jo fortvilende for både flyselskapene og charterselskapene, ettersom de skal beregne hvor mange som skal av gårde og det vet de ikke før i siste liten, sier Berge og fortsetter:

- Det er ikke bra for reiselivet.

Lurt å vente

Berge forklarer at det som skjer nå er vanlig. Når restplassene blir lagt ut kommer er det gjerne en annen målgruppe som tar disse, ofte de yngre. Mens de med barn har som regel booket for lenge siden for å de beste produktene, f.eks leilighet med sjøutsikt som oftest bookes først.

- Allerede for 2-3 måneder siden la charterselskapene ut rimeligere pakkereiser til høsten så det er gode rimelige muligeheter til høsten.

- Prisene i august og september selges nå med gode rabatter, så hvis man har mulighet til å ta en sen sommerferie, kan det være lurt å sjekke priser nå, legger han til.

- Det har vært et bra kjør helt siden romjula. Dem som vil ha de beste sjøutsikt-rommene, har booket tidlig. Det har gått som vanlig og egentlig vært forbausende bra når man ser på det i ettertid. Det var ikke forventet at det skulle være så mye trykk på «dyre euroland», forteller Berge.

Været påvirker

Været er ofte noe som påvirker forbrukerne sitt bestillingsmønster, ifølge reiseeksperten.

- Spesielt for noen uker siden når det begynte å bli dårlig vær, da tok det av. Det vi trenger når det går dårlig, er dårlig vær.

Men når finværet kommer igjen, ser de ofte at folk gjerne utsetter reisene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer