Årdalsfjellet:

Fortviler over stengt vei

Været på Årdalsfjellet var strålende. Likevel stengte fylkesvei 53. Vibeke Reigstad forstår ikke hvorfor.

TUR I FJELLET: Vibeke Reigstad har hytte på Årdalsfjellet og forstår ikke hvorfor veien stenger da været var fint. Her er hun på tur i område tidligere i januar. Foto: Privat.
TUR I FJELLET: Vibeke Reigstad har hytte på Årdalsfjellet og forstår ikke hvorfor veien stenger da været var fint. Her er hun på tur i område tidligere i januar. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hytteeier Vibeke Reigstad fra Bergen kom fram til Årdalsfjellet torsdag forrige uke. På fredag ankom også uværet Otto. Da var hun og familien forberedt på at fylkesvei 53, mellom Årdal og Tyin, ville stenge.

- Vi har stor respekt for brøytemannskapet og den jobben de gjør, sier hun til Dagbladet.

SOL: På lørdag klokka 13.15 var det sol på fylkesvei 53 Tyin bom øst 1. foto: Skjermdump av webkamera fra Statens vegvesen.
SOL: På lørdag klokka 13.15 var det sol på fylkesvei 53 Tyin bom øst 1. foto: Skjermdump av webkamera fra Statens vegvesen. Vis mer

Men da uværet ga seg tidlig på lørdag, forventet Reigstad at veien ville åpne, ettersom det var meldt bra vær framover.

I utgangspunktet skulle det bli gjort en ny vurdering klokka 12 lørdag.

Så kom meldingen fra Vegvesenet: Først mandag klokka 10 vil det bli gjort en ny vurdering rundt åpning av veien.

Det var Sogn Avis som omtalte saken først.

Var kjempevær

Reigstad forteller at hun lørdag ble oppringt av et vennepar angående forholdene.

SOL: På lørdag klokka 13.18 var det strålende sol på fylkesvei 53 retning mot Årdal. foto: Skjermdump av webkamera fra Statens vegvesen.
SOL: På lørdag klokka 13.18 var det strålende sol på fylkesvei 53 retning mot Årdal. foto: Skjermdump av webkamera fra Statens vegvesen. Vis mer

- De kjørte før klokka 12 og jeg sa at det var kjempevær. Veien var helt fin og på veikameraene så alt bra ut, forteller hun.

Da venneparet kom fram, var veien stengt og beskjeden var at ny vurdering ville komme mandag klokka 10. Det ga lite mening for Reigstad.

- På mandagen var det faktisk meldt dårlig vær, forklarer hun.

Måtte snu

Reigstads samboer skulle lørdag tilbake til Bergen. Planen var å ta bussen, men han endte opp med å måtte ta bilen.

- Han fikk noen til å åpne bommen, så han kunne kjøre hjem. Veien var helt fin. Noen venner av meg fra Voss var på vei opp. De måtte bare snu, hevder hun.

Etter press fra flere hytteeiere, skal veien ha åpna en periode søndag formiddag.

Mye diskusjon

I en Facebook-gruppe for brukere i Sletterust, Mannsberg og Tyinosen, som Reigstad selv er medlem av, ble det både diskusjon og reaksjoner.

- Der var det en del som lurte på om de kom seg opp.

Andre var ikke villig til å ta risken med å kjøre opp da veien kunne stenges på kort varsel.

«Helt håpløst for hytteeiere som har noe lengre kjøretid.», skrev en.

«Det er jo ikke mulig å planlegge hyttetur. Været er fint og veien åpen når man kjører fra Bergen og så kommer man til stengt bom», skrev en annen.

Reigstad sier at været i går var upåklagelig, som tilbrakte dagen på tur i fjellet. Hun sier de er vant til veien stenger og det er forståelig, men ikke når været fint.

Vil evaluere

Dagbladet har vært i kontakt med Vegtrafikksentralen som opplyser at de retter seg etter tilbakemeldinger fra entreprenørene. De henviser videre til Vestland fylkeskommune.

- Vi skal ha møte i morgen og se om vi finner noen løsninger.

Det sier Rune Sverre Sande, leder for drift nord i Gaularfjellet og Sognefjellet, i Vestland fylkeskommune.

Han sier at han ikke har så mange detaljer før møtet.

- Det er ikke hele fjellet det gjelder, en løsning kan være å flytte på noen bommer. Vi skal evaluere på møtet i morgen og se om vi kommer fram til en løsning.

Sande sier at de vil ta en vurdering på om det er mulig å forlenge oppetid på fjellet. Han understreker likevel at det er ikke sikkert det lar seg gjøre, med tanke på værvarsel og skredfare.

- Så vi er på saken og vil se om vi finner noen løsninger. Vi vil gjøre en vurdering og analyse på de stengningene som har vært nå den seineste tiden.

Han påpeker at det er værvarslet som avgjør om det er forsvarlig å slippe folk på veien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer