Forunderlig ferie

Stormjaging, sauesanking og slumsightseeing. Noen ferier er annerledes enn andre.

Publisert
Sist oppdatert

En strandferie under solen, eller shopping i storbyen. Det er typiske ferier for de fleste av oss. Men noen har helt andre preferanser når de skal på ferie. Vi har plukket ut noen merkelige opplevelser for den som vil en ha litt annerledes ferie.

Forunderlig ferie


Sauesanking på Island

Hver september drar islendingene opp i fjellet for å hente inn sauene for vinteren. Tusenvis av sauer skal lokaliseres og gjetes, og det gjøres til fots eller til islandshest. Dette er en stor begivenhet for islendingene, og det feires mye med sang, dans, mat og drikke om kveldene, så det er ikke bare sauegjeting du opplever. Ferien varer i seks dager, og koster 1.659 dollar (cirka 10.700 kroner)

Mer info: Iceland Saga Travel

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer


Tsjernobylbesøk

Jada, du leste riktig. Sonen rundt Tsjernobyl er blitt en ganske uvanlig turistdestinasjon. Et ukrainsk reiseselskap arrangerer dagsturer inn i sonen, som har en 30 kilometers radius, for å se atomkraftverket, spøkelsesbyen Prypyat som ble forlatt av de nær 50.000 innbyggerne dagen etter ulykken, ta en kikk på bilene, helikoptrene og tanksene som er ekstremt fulle av radioaktivitet at det er farlig å nærme seg dem, og treffe de få menneskene som valgte å bli igjen i området etter ulykken. Prisene avhenger av hvor mange som er med på dagsturen. Er du bare én person, koster det 344 dollar (cirka 2.200 kroner), mens grupper på for eksempel fire betaler 107 dollar (cirka 700 kroner).

Mer info: SAM Travel Company

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer


Death Valley

Sol og varme er ikke å forakte under ferien, men et besøk til Death Valley i California er kanskje i meste laget. Dette er verdens varmeste sted. Her har det blitt målt rekordvarme temperaturer på 56,7 grader. I Death Valley nasjonalpark ligger Funeral Mountains, Coffin Peak, Hell’s Gate, Starvation Canyon og Dead Man Pass. Sier kanskje litt om stedet, det. Men det er heldigvis ikke varmt hele tiden, så det er ikke så radikalt å dra hit, egentlig. Naturen er flott, og dyrelivet mangfoldig.

Mer info: Death Valley National Park

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer


Stormjaging

Det finnes turoperatører som arrangerer turer inn i stormsentrum, for å oppleve de ekstreme naturkreftene på nært hold. De fleste er amerikanske. Turenes tidspunkt og destinasjoner avhenger selvsagt av hvilke stormer det skal jages etter. Og vi snakker ikke litt blest rundt hushjørnene her. På bilder fra de forskjellige turene ser vi deltakere som gliser mens en tornado virvler i bakgrunnen. Prisene varierer avhengig av tisdpunkt og sted, men regne med å betale et par tusen dollar (cirka 13.000 kroner) for en seksdagers tur.

Mer info: Weathermatrix

Forunderlig ferie


Bjørnesafari blant søppelkassene

I skogene rundt byen Brasov i Romania kryr det av bjørner. Og ganske mange av dem har skjønt at det er mat å hente i søppelcontainerne til de triste blokkfeltene diktator Ceaucescu smelte opp på 70-tallet i drabantbyen Racadau. Det kryr ikke akkurat av turister i Brasov, men det er ikke uvanlig at noen av dem tar turen til søppelcontainerne etter mørkets frembrudd for å se bjørnene på nært hold. Blokkbeboerne vandrer ut og inn av blokkene mens bjørnen spiser søppel 15 meter unna, men det er nok tryggest å holde seg inne i bilen. For litt urban bjørnesafari, be en taxisjåfør kjøre deg til Racadau en kveld.

Mer info: Pilot Guides

Forunderlig ferie


Slumturisme

Du kan dra på ekskursjoner til slummen i flere byer i verden, for eksempel i Cape Town og Johannesburgh. I Rio de Janeiro kan du besøke Rocinha, Sør-Amerikas største slum. En tre timers guidet tur der ungdom fra slummen er guidene, gir innsikt i hvordan livet er for Rochinhas 150.000 innbyggere. Turen koster rundt 20 dollar (cirka 130 kroner), og deler av pengene går til lokale veldedige formål.

Mer info: Favela Tour

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer


Afghanistan

Hinterland Travel arrangerer treukers turer til det nordlige Afghanistan, blant annet Kabul og Bamiyandalen. Standarden på overnattingen er fra moderat til "basic", som betyr at du sover på tepper på gulvet. Selskapet advarer om at deler av turen ikke er så komfortabel, og at "ting kan gå galt" underveis. Vi håper de refererer til at tidsskjemaet kanskje ikke overholdes, og ikke mer alvorlige hendelser. Uansett får du nok en opplevelse for livet. Turen koster 1.700 pund (cirka 19.500 kroner), ikke inkludert flybilletter og middager.

Mer info: Hinterland Travel

Denne saken ble første gang publisert i oktober 2005.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer