Flyreiser

Forvirrer passasjerene

Vet du hva dette symbolet betyr?

UKLART: Ikke mange vet hva dette egentlig betyr. Foto: Odd Roar Lange
UKLART: Ikke mange vet hva dette egentlig betyr. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Alle som reiser med fly opplever det – hver eneste gang. Jeg snakker om sikkerhetsgjennomgangen før avgang.

Det hjelper ikke hvor mange ganger du har hørt den før, eller om du mener at du kan den utenat. Du skal alltid ta av deg høretelefoner eller fjerne øreproppene for å følge oppmerksomt med.

FARLIG FYRING: Brenner du avfall som plastikk og papir, aviser og impregnert treverk i vedovn, avgis en suppe av komponenter og kjemikalier til røykgassene. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Og dersom du er i tvil: finn fram sikkerhetsbrosjyren i seteryggen foran deg. Men bli ikke forundret dersom du ser et symbol som forvirrer.

En kabinansatt vi har snakket med, forteller at mange lurer på dette, og vedlommende var selv ikke helt sikker på hva symbolet betyr eksakt.

Les videre, så skal du få forklaringen.

Derfor er det slik

Men først tilbake til sikkerhetsgjennomgangen som utføres i flyet før avgang har flere viktige formål:

Hovedformålet med sikkerhetsgjennomgangen er å sikre passasjerenes sikkerhet. Passasjerer får informasjon om nødutganger, bruk av redningsvester og oksygenmasker, og hvordan man skal håndtere en nødssituasjon.

Sikkerhetsgjennomgangen gir også passasjerene informasjon om hva de skal gjøre i tilfelle nødssituasjoner som nødlanding, brann, evakuering, eller andre uventede hendelser.

Dette forbereder passasjerene slik at de kan reagere raskt og effektivt i tilfelle en krisesituasjon oppstår.

Her får de som sitter ved nødutgangene en ekstra gjennomgang, siden de kan bli bedt om å åpne nødutgangene.

IKKE ET ISFJELL: Nei, det er ikke et isfjell. Foto: Odd Roar Lange
IKKE ET ISFJELL: Nei, det er ikke et isfjell. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Ikke frivillig

Flyselskapene er pålagt å utføre sikkerhetsgjennomganger som en del av reguleringskravene satt av luftfartsmyndigheter for å sikre sikkerheten til passasjerer og besetning.

Og som de fleste kjenner til inkluderer sikkerhetsgjennomgangen vanligvis både informasjon om plasseringen av nødutganger og hvordan man skal bruke dem. Gjerne også hvordan man skal hjelpe andre passasjerer i nød.

Målet er å informere passasjerene om hva de kan forvente i en nødssituasjon, slik at det kan redusere panikk og stress i tilfelle en uventet hendelse skulle oppstå.

Her er den

En sammenfattet sikkerhetsgjennomgang finner man også i stolryggen foran seg. Og det er her den lille gåten åpenbarer seg. For når de fleste symboler er lett forståelig så er det ett som skaper hodebry.

– Flammesymbolet er lett å forstå, og handler om at man ikke skal åpne nødutgangen dersom det er brann utenfor, sier pressesjef Tonje Sund i SAS.

– Symbolet under er et fellessymbol for gjenstander som kan bety fare. Det skal minne passasjerene om å være varsom og ta en ekstra kikk. Er det noe som kan skape økt risiko hvis man åpner nødutgangen. Det er ikke et isfjell - men knust glass og andre farlige gjenstander. Vær oppmerksom på alt som ikke skal være der, sier pressesjefen.

Tips oss om denne saken

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om fly og flyreiser og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer