Reiseråd sommeren 2020

Forvirret av reiserådene? Vi oppklarer

Regjeringen hever innreiserestriksjonene, mens UD opprettholder sine reiseråd. Dette betyr det for deg.

ÅPNER: Regjeringen hever innreiserestriksjonene 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området. Men Erna Solberg anbefaler deg å bli i Norge. Vis mer
Publisert

Under pressekonferansen torsdag kom det fram at regjeringen hever innreiserestriksjonene fra 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området.

Det betyr at fra denne dato kan det bli mulig for nordmenn å reise til Europa, og slippe karantene ved hjemkomst om smittesituasjonen i landene oppfyller kravene.

Reiserådene består

Til tross for regjeringens åpning for europeiske land med lav smittespredning, er landene fortsatt blant de Utenriksdepartementet (UD) har reiseråd mot.

Forsikringsselskapene oppforder folk til å vente med å bestille utenlandsturen, og advarer om at hvis du får et coronavirus-relatert problem i ferien, gjelder ikke reiseforsikringen, og UD kan også være til mindre hjelp hvis uhellet er ute.

Dette er anbefalingene

Dette kan forvirre de fleste, for hva betyr det at regjeringen «åpner», mens UD opprettholder reiserådene fram til 20. august?

Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet understreker at det er viktig å holde fast ved at UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land fram til 20. august.

Ett unntak er gjort for nordiske land som tilfredsstiller visse smittekrav, fra og med 15. juni, men dette er avhengig av smittesituasjonen i området til enhver tid.

- Regjeringen har nå åpnet for at vi kan reise til flere land i Europa fra 15. juli. Hvilke land som åpnes, vil være avhengig av smittesituasjonen, og vi vet derfor ikke nøyaktig hvilke land det vil åpnes opp for på nåværende tidspunkt. Folkehelseinstituttet (FHI) vil løpende gi en oversikt over dette på sine nettsider, sier Høst til Dinside.

- Dette betyr at UDs reiseråd fortsatt er gjeldende, og vi anbefaler derfor feriehungrige nordmenn å avvente situasjonen, er hennes klare budskap.

- Vent med reisebestillingen

Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, framholder at reiserådene er der av en grunn, og at de bør respekteres.

- Bestiller du reise når det foreligger råd mot landet, og dette fortsatt er gjeldende ved avreise, gjelder ikke reiseforsikringen dersom du drar, sier Handeland til Dinside.

- Og, siden du kjøpte reisen da det var reiseråd mot landet, får du heller ikke dekket avbestillingen. Derfor oppfordrer vi folk til å vente med å bestille seg reise til du ser at det aktuelle landet åpnes, legger han til.

Han kan videre fortelle at forsikringsselskapet fortsatt får daglige henvendelser fra folk som lurer på hva de skal gjøre med ferien sin, hva de risikerer ved å reise og hvorvidt det er skummelt å bestille en reise slik som ståa er nå.

- Det som på generelt grunnlag er viktig, er at de reisende selv setter seg godt inn i situasjonen ved hjelp av oversikten og kartet på FHIs nettsider, svarer Handeland.

ÅPNER: Norske myndigheter fraråder reiser til Spania. Likevel har flere nordmenn valgt å dra. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Kan være risikofylt å reise

Høst er enig med Handeland: Du løper en stor risiko hvis du trosser reiserådene og drar med en sterkt begrenset forsikring i bagasjen. I tillegg har du ansvar for å sette deg inn i gjeldende regler på stedet du drar til.

Før du reiser utenlands, bør du derfor sjekke hva forsikringen din dekker, samt være bevisst på at UD er mindre behjelpelige om du får problemer på reisen og at Europeisk Helsetrygdkort kun gir rett på behandling hos offentlig helsevesen, som kan være sterkt presset av coronavirussituasjonen blant landets innbyggere.

Høst oppsummerer de viktigste rådene slik:

  • Hold deg oppdatert og følg myndighetenes råd og anbefalinger
  • Sjekk nøye med eget forsikringsselskap hvordan de forholder seg til situasjonen
  • Vurdér å kjøpe reise med avbestillingsmulighet hvis du tar sjansen og bestiller tur, slik at du ikke taper alle pengene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer