Fotball, politikk og kjærlighet på Camp Nou

BARCELONA: Ronaldinho rundtakler Villareal-spilleren og er et par meter fra å dunke inn et mål.- Molt ben! 70.000 tilskuere klapper høflig på Camp Nou stadion.

Publisert
Sist oppdatert
Ronaldinho i kamp mot Villareal fra Castellón.

Foto: FCBarcelona.com Foto: FC barcalona.es
Ronaldinho i kamp mot Villareal fra Castellón.

Foto: FCBarcelona.com Foto: FC barcalona.es Vis mer

Fotball, politikk og kjærlighet på Camp Nou

  1. Barca i korte trekk


- Her er lite folk, sier José Miguel Pumariega Rascado, en av Barcas 100.000 aficionados - hengivne klubbmedlemmer. Han er mitt følge på Camp Nou Stadion, et fotballpalass som tar 98.722 tilskuere. Ullevål stadion i Oslo tar til sammenligning 25.572 tilskuere. Og det er glissent mellom setene på kampen mellom FC Barcelona og Villareal; anslagsvis 70.000 ser kampen på stadion denne lørdagskvelden.

Alle de store stjernene er her: Edgar Davids, Ronaldinho de Assis og Javier Saviola. Patrick Stephan Kluivert sitter på benken i kveld, han har slitt med skader de siste månedene.

Midlertidig klister

Barca-spillerne har klister under føttene denne kvelden.

- Det merkes at spillerne er trette, mener Pumariega Rascado.

Det er langt mellom målsjansene, sprelske taklinger og Barca treffer målet kun en gang, men målet blir annullert.

- Han benytter jo ikke anledningen til å få ballen i mål, den idioten.

En eldre herre deler raust ut meldinger til spillerne. Ved avrundingen av første omgang, får han klar beskjed:

- Shhhj, nå er det nok, kommer det avmålt, men nokså klart fra ekteparet som sitter foran. Man hever ikke stemmen i Katalonia.

- FC Barca er kjent for å oppføre seg pent, sier Pumariega Rascado. – De eneste som lager litt bråk er de vil kaller los locos. De har plassene sine bak hvert mål. Fotballen er nært forbundet med politikk, og i heiaropene tas det opp politiske temaer alt etter hva som er i vinden. Nå handler det for eksempel om Zapatero.

Spanias nyvalgte president José Luis Rodriguez Zapatero er kjent for å være Barca-tilhenger, som den første spanske statsleder noensinne, og i klar motsetning til forgjengeren José María Aznar, som var Real Madrid-mann. Real Madrid var Francos favoritt, har vært kongehuset og også Aznars partis, Partido Populars, lag. Barcas klubbflagg, Blau-grana (blå-burgunder), ble under Franco-tiden, da det var forbudt å snakke katalansk, brukt til å vise nasjonalistiske følelser.

I hvitt

Camp nou har plass til 100.000 tilskuere.

Foto: FCBarcelona.es Foto: FC barcalona.es
Camp nou har plass til 100.000 tilskuere.

Foto: FCBarcelona.es Foto: FC barcalona.es Vis mer


Det deles ut et rødt kort, det går et sekund, og så trekker dommeren det tilbake. Hele stadion vifter hvitt.
- Vi vinker med lommetørklær når vi er uenige i en dommeravgjørelse, eller hvis vi blir beveget, forklarer Pumariega Rascado.

I andre omgang går det litt heftigere for seg på banen. Flere sjanser, og her og der en skummel straffe. Ronaldinho rundtakler en Villarealspiller og er et par meter fra å dunke inn et mål. Barca-folket reiser seg og klapper mondent:

- Molt ben!

Katalansk for veldig bra.

Castellón-laget Villareal klarer dog ikke å slå inn mål hos Barca på hjemmebane, men heller ikke Barca-spillerne er i form til å vippe motstanderne av pinnen. Ved slutten av andre omgang er det bare å innse det: Det blir ingen mål, den litt kjedelige utgangen 0-0 blir møtt med sørgelige skuldertrekk.

- Det var en slapp kamp.

Det mumles lavt. - Men det kommer vel nye sjanser.

Fotball-ferie

En rekke operatører tilbyr rene fotballferier, sjekk for eksempel ut Fotballreiser eller Sportsreisebyrået. Prisma kjører i disse dager fotballturkampanjer med gode priser til 23 kjente fotballbyer. Prismas priser starter på 1.450 kroner for tur til Amsterdam.

FC Barca i korte trekk

Mer guttetur

EM: Fotballferie i Portugal
Ferie for menn med hår på brystet

Mer Barcelona og Spania

Pupper, lår og masse stil
Byen der jakkene gråter
Supermodellenes hangout i Barcelona
Markeder i Barcelona
Barcelona for en neve centimos
Sprekt homsehotell i Barcelona
Elegant småbyluksus i Nord-Spania
På en gyllen snurr - dukk ned i vinkjellerne.
BILDESPESIAL: Vakkert og frekt på vårens motemesse.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer