Fotodrøm uten humor

Det unike billedmaterialet imponerer mest i praktboka Fotefar mot Nord, som er både oppslagsverk, fotobok, reiseskildring, historiebok og fortelling. Men den nordnorske humoren er ikke der.

Publisert
Sist oppdatert

Bakgrunnen for boka er det kulturhistoriske prosjektet «Fotefar mot nord», som omhandler 103 kulturminner i like mange kommuner i de fire nordligste fylkene.

Storstilt

Hver kommune ble invitert til å velge sitt kulturminne. Alle kommunene i Nord-Norge og Namdalen derfor har fått sitt kapittel i boka.

Prosjektet har pågått i 12 år, og forfatterne Ottar Grepstad og Kirsti Mathilde Thorheim samt billedredaktør Guri Dahl har arbeidet med selve boka siden 1996.

En storstilt affære, med andre ord. Det ferdige resultatet er et overveldende 840 sider tykt og 2,7 kilo tungt dokument over Nord-Norge, en kulturhistorisk reise nordover.

Boka inneholder mer enn 1.000 bilder - både ferske fotografier tatt av Guri Dahl og en rekke gamle bilder tatt av folket i landsdelen.

Hukommelse

Særlig de gamle bildene er en skattekiste. De har en sterk historisk-dokumentarisk og fotojournalistisk verdi. En rekke av dem holder i tillegg høy fotografisk kvalitet. Fotografiene i boka viser bildets kraft som samfunnshukommelse.

Tydelig er det i bildet av husmann Ingebrikt Svendsen fra Senja som duknakket hilser på prest Elias Fosnes: Med lua i hånd møter bygdefolket presten sørfra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer