Fotodrøm uten humor

Det unike billedmaterialet imponerer mest i praktboka Fotefar mot Nord, som er både oppslagsverk, fotobok, reiseskildring, historiebok og fortelling. Men den nordnorske humoren er ikke der.

Publisert
Sist oppdatert

Bakgrunnen for boka er det kulturhistoriske prosjektet «Fotefar mot nord», som omhandler 103 kulturminner i like mange kommuner i de fire nordligste fylkene.

Fotodrøm uten humor


Storstilt

Hver kommune ble invitert til å velge sitt kulturminne. Alle kommunene i Nord-Norge og Namdalen derfor har fått sitt kapittel i boka.

Prosjektet har pågått i 12 år, og forfatterne Ottar Grepstad og Kirsti Mathilde Thorheim samt billedredaktør Guri Dahl har arbeidet med selve boka siden 1996.

En storstilt affære, med andre ord. Det ferdige resultatet er et overveldende 840 sider tykt og 2,7 kilo tungt dokument over Nord-Norge, en kulturhistorisk reise nordover.

Boka inneholder mer enn 1.000 bilder - både ferske fotografier tatt av Guri Dahl og en rekke gamle bilder tatt av folket i landsdelen.

Hukommelse

Særlig de gamle bildene er en skattekiste. De har en sterk historisk-dokumentarisk og fotojournalistisk verdi. En rekke av dem holder i tillegg høy fotografisk kvalitet. Fotografiene i boka viser bildets kraft som samfunnshukommelse.

Tydelig er det i bildet av husmann Ingebrikt Svendsen fra Senja som duknakket hilser på prest Elias Fosnes: Med lua i hånd møter bygdefolket presten sørfra.

Og nesten ubegripelig er det å se syklende barn i Sulitjelma på sykler med treramme og hjul av tønnelokk. Dateringen sier mye; det var i 1940.

Fem år senere får leserne se et utbombet Honningsvåg, hvor alt unntatt kirka er jevnet med jorda. Vi som ikke har opplevd krigen har muligens godt av slike bilder.

Historie

Fornorskingsprosessen av samene visualiseres sterkt der lærerne på 17. mai går i front med flagget, mens barna går i rekke bak. Her sier et bilde definitivt mer enn tusen ord.

Fotodrøm uten humor

Ordene er likevel tallrike. Informasjonsmengden er nesten overveldende, og lesere av boka vil utvilsomt lære mye. Alle kommunene har fått sin egen faktaboks, med severdige steder og lokalhistorie.

Forfatterne har valgt å fokusere på enkelte steder i og særegenheter ved hver kommune, for eksempel "bruken av Målselva" og "læstadianerne" i Storfjord. De krydrer det hele med anekdoter, deriblant et utdrag fra Hamsuns 'Landstrykere' og historien om Blodveien i Saltdalen under 2. verdenskrig.

Linjene

Dette er både en styrke og svakhet. En styrke fordi det gjør stoffet mer tilgjengelig og interessant for uinnvidde. En svakhet fordi det forsterker det fragmentariske inntrykket. NRKs Per Kristian Olsen har nemlig rett - boka består av 103 fragmenter.

Vi savner en bred, historisk overbygning som tegner opp de store linjene, og gir nytt lys til landsdelens posisjon i dag.

Latteren

Debatten om hvorfor bokprosjektet ble satt ut til "søringer" - forfatterne holder til i Volda og forlaget i Oslo - skal vi la ligge. Men ikke helt.

Fotefar mot Nord er en bok hvor folket i nord atter en gang beskrives utenfra. Det er selvsagt helt i orden. Men muligens er dette grunnen til at den frodige nordnorske humoren mangler i boka.

Anekdotene til tross; boka er noe tørr. Kjøp den for bildene.

Bokfakta

Tittel: Fotefar mot Nord
Forfattere: Ottar Grepstad og Kirsti M. Thorheim
Forlag: Forlaget Press
Sider: 815
Utgitt: 2003
Pris: 499 kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer