Fra helvetes forgård til edens hage

- Jeg vil bort herfra og det fort!, tenker jeg.Av Jardar Valand. Alle bilder: Sykkelekspedisjon 2005

Publisert
Sist oppdatert

Yulin, 16. mai 2005: Det går bratt oppover. Lungene jobber for full maskin. Musklene skriker etter oksygen. Pusten går tungt, men munnhulen er tørr og jeg har en ubehagelig følelse i luftrøret. Her er det ikke behagelig å være. Forbi meg suser store lastebiler tunglastet med kull og spytter ut kaskader av tykk eksos. Kullstøvet ligger tykt på bakken og virvles rundt i luften og forsøker å kvele meg.

Den forurensede dalen

Dagen før hadde vi forlatt byen Fenyang som ligger cirka tre mil vest for den berømte gamle kinesiske byen Pingyao. Fra Fenyang dro vi rett vestover over et cirka 800 meter høyt pass. Vi hadde bestemt oss for ikke å dra sørover til Xian, men derimot raskeste vei mot Xining. Det vil si vestover over en rekke fjell til millionbyen Lanzhou.

Turen over passet gikk veldig greit. Kineserne er heldigvis for oss flinke til å lage veier som slynger seg fram og tilbake opp fjellsidene, og disse er derfor ikke så veldig bratte. Veistandarden på vei opp passet var til tider veldig dårlig, da asfalten hadde blitt slitt bort mange steder og avdekket store steiner og dårlig grus. Antakelig er veien blitt ødelagt på grunn av at den er brukt som anleggsvei for en stor firefelts motorvei som ble bygget oppe i fjellsiden parallelt med den gamle veien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.